O reprezentantă a AUR, aflată pe lista de invitați a partidului, a încercat să intre în Palatul Parlamentului în timp ce avea patru gloanțe în geantă, potrivit reprezentanților Camerei Deputaților.

Gloanțe în geanta unei invitate AUR la ParlamentFoto: Camera Deputatilor

Cea care a încercat să intre în legislativ cu gloanțele este Elena Cîrligeanu, membră în Biroul Național de Conducere al partidului AUR.

Ea a fost dusă la secția 17 de poliție pentru verificări. Potrivit unor surse judiciare, Cîrligeanu ar fi spus că sunt suveniruri de la o tragere. La prima vedere, par gloanțe trase, nu cartușe.

George Simion: „Fata aia avea breloace”

„Fata aia avea breloace (sic), erau gloanțe trase, ruginite, pe care le avea ca suvenir”, a spus George Simion în timpul transmisiunii LIVE pe Facebook a protestului contra unei legi privind separarea copiilor de familie.

Ca urmare a incidentului, la Palatul Parlamentului s-a propus suspendarea accesului in cladire a persoanelor fara legitimatie, dar si a autoturismelor fara ecuson în cursul zilei de miercuri, pana dupa finalizarea dezbaterilor in plen.

„Ce s-a întâmplat este un incident extrem de grav, fără precedent, trebuie investigat”, a declarat Alfred Simonis, liderul deputaților PSD. „Poliția să ne spună dacă a existat vreo intenție malignă prin introducerea acestor gloanțe la parlament”, a adăugat el.

AUR cere expertiză tehnică

În urma incidentului AUR a cerut autorităților, printr-un comunicat de presă, clarificare situației și o expertiză tehnică.

„Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită autorităților competente clarificarea de urgență a incidentului petrecut la Parlamentul României în care a fost implicată o colaboratoare a partidului.

Solicităm instituțiilor abilitate o expertiză tehnică prin care să clarifice condiția tehnică a obiectelor în discuție.

Totodată, cerem autorităților organizarea unei conferințe de presă, în cel mai scurt timp, în care să lămurească deplin acest subiect”, se arată în comunicatul de presă.

A fost deschis dosar penal

Poliția Capitalei a anunțat că în acest caz a fost deschis dosar penal pentru infracțiunea de nerespectare a regimului armelor și munițiilor.

  • „La data de 10 mai 2023, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Secția 17 au fost sesizați cu privire la faptul că la punctul de acces într-o instituție publică din Sectorul 5 ar fi fost identificată o persoană care ar avea asupra sa elemente ce par a fi muniție.
  • Persoana a fost condusă la sediul secției în vederea continuării verificărilor.
  • Cercetările sunt continuate de către Serviciul Arme Explozivi și Substanțe Periculoase sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5”, a anunțat Poliția Capitalei.

Femeia a plecat de la secția de poliție 17, unde a fost audiată, în jurul orei 11.00.