Premierul Nicolae Ciucă spune că aderarea României la spaţiul Schengen figurează pe agenda de lucru a preşedinţiei suedeze a Uniunii Europene, transmite Agerpres.

Intrarea în SchengenFoto: w80 / Zuma Press / Profimedia

„Am discutat. Ieri am fost la Ambasada Suediei, care asigură preşedinţia UE. Avem confirmarea certă că aderarea la Schengen se află pe agenda de lucru a preşedinţiei suedeze”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, vineri seară, la Antena 3.

El a arătat şi că „se discută la nivel de experţi tehnici cu partea austriacă, cu toţi cei care pot să contribuie şi să ne sprijine” în acest demers.

Premierul Nicolae Ciucă a avut, joi, o întrevedere cu ambasadorii statelor UE acreditaţi în România, la Ambasada Suediei la Bucureşti, în contextul deţinerii de către această ţară a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE.

Amintim că România, care așteaptă intrarea în Schengen de mai bine de 11 ani, a ratat anul trecut aderarea la spațiul european de liberă circulație, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene a respins pe 8 decembrie 2022 intrarea României și Bulgariei la Schengen și a acceptat doar cererea Croației. Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă țării noastre în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.

Prima reuniune a Consiliului Justiție și Afaceri Interne sub președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie, dar a fost una informală. Prima reuniune oficială a Consiliului JAI este programată în perioada 9-10 martie, la Bruxelles.

Premierul Suediei, Ulf Kristersson, a spus luna trecută că înţelege dezamăgirile României şi Bulgariei, pe care le consideră justificate, şi că doreşte să pună pe agenda Consiliului JAI tema extinderii spațiului Schengen.

În perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2023, președinția rotativă a UE e asigurată de Suedia. Urmează Spania - iulie-decembrie 2023, Belgia - ianuarie-iunie 2024 și Ungaria - iulie-decembrie 2024.