Medicul cardiolog Dan Tesloianu este acuzat că a implantat dispozitive cardiace provenite de la persoane decedate și a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Potrivit procurorilor, cel puțin 238 de echipamente refolosite au fost montate de cunoscutul doctor ieșean.

Intervenție cardiologicăFoto: Dreamstime

O pacientă a medicului Dan Tesloianu a povestit pentru Observator că i-a făcut prima intervenție în 2013, urmată de alte șase operații traumatizante.

Tot de atâtea ori corpul i-a respins stimulatorul cardiac, despre care spune că medicul nu i-a oferit niciun document privind proveniența echipamentului.

„În 2013 m-a operat. Mi-a pus un aparat, stimulator cardiac. Crăpa cusătura, ieşea afară”, a povestit pacienta.

Femeia crede că este unul dintre cei 238 de pacienţi care ar fi primit dispozitivele reciclate de la persoane decedate.

„Eu aşa cred. Pentru că nu îmi primea corpul, le dădea afară. De şapte ori să mă taie şi acum am aflat de ce. Mi-a făcut la antibiotice, sunt distrusă!”, a mai spus pacienta.

Un cititor HotNews.ro ne-a povestit experința pe care a avut-o cu medicul Dan Tesloianu când tatăl acestuia a avut probleme cardiace.

„Tatăl meu a fost internat la acest medic anul trecut.. Dr. Tesloianu i-a spus în față că este un caz foarte grav și a insistat să îl transferăm la un spital privat din București, pe motiv că nu există nici o posibilitate să fie operat pe cord la un spital de stat, iar, când noi, familia, am reușit să îi găsim un loc la un alt spital de stat din alt oraș, a tergiversat cât a putut cu transferul. A fost nevoie de eforturi uriașe să îl putem mută de acolo, din păcate mult prea târziu. Experiență cu dr. Tesloianu a fost fatală pentru evoluția lui”, a povestit cititorul HotNews.ro.

Ce spune avocatul medicului Tesloianu

Avocatul lui Dan Tesloianu, medicul acuzat că refolosea stimulatoare cardiace luate de la cadavre, arestat preventiv sâmbătă pentru 30 de zile, spune că clientul său a vrut să salveze vieți.

„Foarte multe persoane nu aveau cum să aibă acces la astfel de dispozitive. Potrivit tratatelor internaționale se pot folosi dispozitive de la persoane decedate. Se poate pune și o altă întrebare. Este legal să mori dacă nu sunt fonduri pentru astfel de dispozitive?“, a spus Marius Todeancă, avocatul medicului cardiolog.

Potrivit procurorilor, medicul ieșean a făcut o rețea formată de cadre medicale care îi furniza dispozitive cardiace de la cadavre pe care le-a implantat într-o perioadă de cinci ani pacienților, ignorând riscurile prin reutilizarea lor, în timp ce primea bani de la beneficiari iar dispozitivele erau decontate de doctor prin Casa de Sănătate.

Anchetatorii spun că unii pacienți primeau medicamente ca să se simtă rău și să aibă nevoie de implantul unui dispozitiv cardiac. (Sursă foto Dreamstime)

*HotNews.ro nu a putut verifica independent mărturiile pacienților.