Un control desfășurat de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Iași din iunie 2022, finalizat cu două procese verbale, la Spitalul Județean de Urgențe Sfântul Spiridon din Iași, a fost scânteia care a dus la dosarul în care medicul Dan Tesloianu este acuzat că a folosit dispozitive cardiace de la persoane decedate la intervențiile pacienților săi, potrivit Ziarul de Iași.

Tribunalul BucurestiFoto: Agerpres

În vara anului trecut., CJAS Iași a semnalat că a găsit nereguli în ceea ce privește monitorizarea periodică a programelor naționale de sănătate curativă. Atunci, Spitalul Județean de Urgențe Sfântul Spiridon din Iași, la care lucrează medicul Dan Tesloianu, a cerut audit intern la nivelul unității medicale.

Pe 8 iulie, conducerea spitalui a sesizat autoritățile, inclusiv Ministerul Sănătății, faptul că, la nivelul Clinicii de Cardiologie, s-a descoperit utilizarea unor coduri de proceduri care nu reflectă realitatea.

„Există suspiciunea că utilizarea codurilor a afectat decontarea serviciilor medicale de către C.J.A.S. Iaşi, în sensul supraevaluării lor”, se menționează în documentele transmise către Ministerul Sănătății.

Potrivit Ziarul de Iași, conducerea spitalului a descoperit încă de atunci faptul că la Clinica de Cardiologie s-au implantat dispozitive reutilizate, care au fost „recuperate de la pacienți decedați”. Acestea ar fi fost ulterior introduse în caietele de sarcini de achiziții ale unității medicale pentru a se putea crea o urmă a intrării lor în sistem.

„S-a reclamat utilizarea / implantarea de dispozitive medicale reutilizate, respectiv dispozitive medicale care nu au proveniență din gestiunea / achiziția făcută prin Programul Național de Boli Cardiovasculare finanțat de CJAS Iași (dispozitive recuperate de la pacienții decedați sau din donații). La fel și introducerea prin comenzi a lotului de «kituri de diagnostic și introducătoare» în caietul de sarcini spre achiziționare prin «Programul Național de Sănătate – Subprogramul stimulatoare și defibrilatoare automate implantabile»; produsele solicitate se folosesc în cadrul unui program din care spitalul nu face parte, respectiv Programul de Resincronizare cardiacă”, se menționează în documentele consultate de Ziarul de Iași.

Implantarea unor astfel de echipamente se face gratuit pentru toate persoanele care suferă de probleme cardiologice, prin intermediul unor programe naționale derulate de Ministerul Sănătății, cu decontare prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

Ce spune avocatul medicului

Potrivit procurorilor, medicul ieșean a făcut o rețea formată de cadre medicale care îi furniza dispozitive cardiace de la cadavre pe care le-a implantat într-o perioadă de cinci ani pacienților, ignorând riscurile prin reutilizarea lor, în timp ce primea bani de la beneficiari iar dispozitivele erau decontate de doctor prin Casa de Sănătate.

Anchetatorii spun că unii pacienți primeau medicamente ca să se simtă rău și să aibă nevoie de implantul unui dispozitiv cardiac.

Tribunalul Bucureşti a dispus, sâmbătă, arestarea preventivă pentru 30 de zile a medicului cardiolog Dan Tesloianu de la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iaşi, pus sub acuzare de Parchetul General pentru că refolosea stimulatoare cardiace extrase de la cadavre,

Avocatul cunoscutului cardiolog a declarat că a făcut contestație, în timp ce clientul său nu vrea să facă declarații.

„Am avut la dispoziție două ore să formulăm o apărare. Este dorința sa să nu facă declarații în acest moment. Nimeni nu spune că s-au salvat și vieți. Domnul doctor are în spate o carieră de 21 de ani și a efectuat 4.000 de intervenții“, a spus Marius Todeancă, avocatul medicului cardiolog, potrivit Evenimentul Zilei.