​Unul din medicii acuzați că ar fi pus unor pacienți cu afecțiuni cardiace stenturi, stimulatoare cardiace și defibrilatoare de la persoane decedate, dispozitivele cardiace fiind decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, a fost reținut de polițiști în noaptea de vineri spre sâmbătă. Acesta va fi adus sâmbătă la București cu propunere de arestare preventivă. Potrivit procurorilor, un medic ieșean a făcut o rețea formată de cadre medicale care îi furniza dispozitive cardiace de la cadavre pe care le-a implantat într-o perioadă de cinci ani pacienților, ignorând riscurile prin reutilizarea lor, în timp ce primea bani de la beneficiari iar dispozitivele erau decontate de doctor prin Casa de Sănătate. Anchetatorii spun că unii pacienți primeau medicamente ca să se simtă rău și să aibă nevoie de implantul unui dispozitiv cardiac.

PolițistFoto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

10:23 Procurorii spun că medicul ar fi implantat „dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte” în perioada 2017 - august 2022 ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară.

Anchetatorii mai spun că medicul ieșean a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor.

Anchetatorii arată că o mare parte dintre intervenţiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienţi decedaţi, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaţionalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacţii de natură a conduce la simptomatologia specifică.

Tot în acest dosar, alţi cinci medici sunt urmăriţi penal pentru luare de mită, iar patru pacienţi sunt cercetaţi pentru date de mită.

10:08În urma perchezițiilor de vineri, au fost descoperite și indisponibilizate mai multe sume sume de bani, printre care 162.920 de lei, și 116.795 de euro), 19 telefoane mobile, 60 de memory stickuri, 14 laptopuri, 3 tablete, 9 hard diskuri, 250 de DVD-uri și 25 de stimulatoare/defibrilatoare cardiace, potrivit IGPR.

36 de tablouri aparținând unor pictori naționali de renume au fost ridicate și depuse la Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul de Artă.

De asemenea, pe lângă medicul reținut, un bărbat de 28 de ani vizat în dosar, a fost plasat sub control judiciar.

Totodată, în urma perchezițiilor au fost identificate mai multe bunuri mobile și imobile, aparținând persoanelor cercetate, bunuri asupra cărora urmează a se dispune măsura asigurătorie a sechestrului. Polițiștii continuă cercetările și astăzi, în vederea completării probatoriului.

-------

Este vorba despre doctorul Dan Tesloianu, fostul șef al Laboratorului de Cardiologie intervențională din cadrul Secției de Cardiologie, Spitalul „Sfântul Spiridon”, potrivit Știrile ProTV.

Acesta ar fi folosit 238 de stimulatoare cardiace, un număr mai mare decât cel anunțat vineri, când conform unor surse judiciare era vorba de 170 de pacienți care ar fi primit dispozitive luate de la persoane decedate duse la morgă.

Cunoscutul medic cardiolog din Iași mai este acuzat de luare de mită, dar și de complicitate la construirea ilegală a unei vile într-o arie naturală protejată.

În aceeași anchetă este vizat și un medic de la Spitalul Militar de Urgență Sfânta Maria din Brașov, care este bănuit că a făcut intervenții chirurgicale cu dispozitive reciclate de la persoane decedate.

În cazul său, procurorii secției de urmărire penală vor declina dosarul la Parchetul Militar.

Pacienții plăteau pentru dispozitivele decontate de medici

Procurorii îi acuză pe cei doi medici că au făcut operațiile încălcând procedurile medicale de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace.

Anchetatorii spun că medicii primeau sume cuprinse între 2.000 și 3.000 de euro pentru a implanta pacienților un dispozitiv luat de la persoane decedate, pe care oricum le decontau ulterior de la Casa de Sănătate.

Ancheta mai dezvăluie faptul că pacienții care nu aveau nevoie de aceste intervenții ar fi primit medicamente pentru ca inima să le bată mai rar și medicii îi convingeau că au nevoie de un stimulator cardiac ca să trăiască.

Medicul Dan Tesloianu ar mai fi fost acuzat în trecut de luare de mită în formă continuată, scrie Libertatea, în dosarul care ar fi fost clasat de fostul șef al DNA Iași, Emilian Eva.

Acesta ar fi fost ulterior anchetat pentru vânzarea unor tablouri pe care le avea de la cunoscutul cardiolog ieșean.

Percheziții în mai multe județe

Vă reamintim că vineri dimineață, conform Poliției Române, au fost făcute 24 de percheziții în județele Brașov (3), Iași (20) și Neamț (1), la sediile sociale ale unor firme (3), la domiciliile unor persoane fizice (9) suspectate în acest caz sau la imobile deținute de acestea (5). De asemenea, au fost făcute percheziții și la sediul unei primării de comună (Movileni, unde ar fi fost ridicată casa de vacanță) și la spitale - Spitalul de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași, la Secția Cardiologie și la Ambulatoriu, și Spitalul Militar din Brașov.

Poliția Română a transmis printr-un comunicat de presă că ancheta vizează cadre medicale care ar fi făcut mai multe intervenții chirurgicale „cu încălcarea procedurilor de lucru și a indicațiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace (stimulatoare cardiace și defibrilatoare), care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea ori viața unor persoane, pacienți ai acestora”.

De asemenea, „au fost constatate încălcări ale prevederilor legale în domeniul construcțiilor, cu privire la un imobil situat într-o zonă încadrată ca arie protejată”.

În urma perchezițiilor, nouă persoane au fost duse la audieri la Poliția Iași.

Ziarul de Iași a scris că principalul vizat ar fi un medic cardiolog de la Spitalul „Sfântul Spiridon”, unde erau făcute intervențiile chirurgicale.

Conform anchetatorilor, acesta, alături de medicul din Brașov, dețin un ONG prin care introduceau în circuit legal banii primiți de la pacienți pentru intervențiile chirurgicale. Din acei bani, cei doi medici ar fi construit o casă de vacanță într-o arie naturală protejată, iar anchetatorii verifică acum cum au obținut avizele, mai scrie Ziarul de Iași.

Potrivit publicației locale, numele aceluiași medic din Iași a mai apărut într-un dosar instrumentat în 2015, fiind implicat într-o rețea de cumpărare/vânzare tablouri (autentice sau false) la capătul căreia procurorul Emilian Eva a fost condamnat la închisoare.

Reacția Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași

Contactat de Ziarul de Iași, managerul Spitalului Sf. Spiridon, Dan Timofte, a transmis că, având în vedere că unitatea se află în subordinea Ministerului Sănătăţii, punctul de vedere al spitalului este același cu al ministerului:

  • „Ministerul Sănătăţii a dat curs tuturor solicitărilor venite din partea organelor judiciare conform competenţelor sale legale.
  • Fiind o anchetă penală în curs de desfăşurare, nu putem oferi alte informaţii sau detalii suplimentare.
  • Ministerul Sănătăţii desfăşoară permanent activităţi de prevenire şi de combatere a actelor de corupţie care pot pune în pericol funcţionarea sistemului sanitar şi siguranţa pacienţilor”.