În județul Gorj, unde în această săptămână s-au produs două cutremure cu magnitudinea 5,7, respectiv 5,2 există o singură persoană calificată pentru expertizarea seismică a clădirilor - un expert în vârstă de 75 de ani, conform primarului din Târgu Jiu, Marcel Romanescu.

Clădire cu risc seismicFoto: Agerpres

Primarul a spus, joi, la B1TV, că, din acest motiv expertizarea clădirilor afectate de cutremure este mult îngreunată.

  • „Printr-un act normativ trebuie să găsim o soluție. Foștii inspectori de la Inspectoratul de Stat în Construcții, oameni cu mare experiență, ar putea să treacă în categoria experților tehnici pentru construcții avariate în urma cutremurelor.
  • La nivelul județului Gorj avem un singur expert avizat care deține toate acreditările pentru a face expertiză la clădiri care se află după cutremure. A împlinit de ceva timp 75 de ani.
  • Un singur expert pentru câteva zeci de clădiri este prea puțin.
  • În acest moment s-a făcut o primă evaluare la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-au stabilit patru echipe cu reprezentanți ai Inspectoratului de Stat în Construcții, ISU Gorj, Prefectura, Primăria Târgu Jiu, Poliția Națională, care s-au deplasat la fiecare locuință, proprietăți private sau publice, și pe baza evaluării, se stabilește dacă e nevoie de o expertiză sau intervențiile se pot face mult mai simplu”, a declarat primarul din Târgu Jiu.

Alimentarea cu gaze și energie electrică a Palatului Administrativ din Târgu Jiu a fost sistată

După cutremurele din ultimele zile, alimentarea cu gaze și energie electrică a Palatului Administrativ din Târgu Jiu a fost oprită.

Prefectul de Gorj, Cristina Cilibiu, spune că experții au venit să vadă cât de gravă este situația, mai ales că și acum se desprind bucăți din tavanul clădirii.

Evaluări se vor face și la școlile din centrul municipiului Târgu-Jiu, inclusiv la Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” și la Palatul Copiilor, unde s-au semnalat probleme, a mai spus prefectul, conform Gorjeanul.

Amintim că un cutremur de 5,7 grade s-a produs marți în județul Gorj. Seismul a fost urmat, până miercuri după-amiază, de peste 160 de replici, au anunțat reprezentanții Institutului Național pentru Fizica Pământului.

Tot în județul Gorj, luni s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade - urmat de 16 replici - la o adâncime de doar 13,2 kilometri.

Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) a anunțat joi după-amiază că până acum seismul de marți a fost urmat de peste 300 de replici.