​Un nou cutremur - urmat de cel puțin șapte replici - s-a produs marți după-amiază în județul Gorj, fiind cel mai puternic din ultimii cinci ani. Seismul, cu magnitudinea revizuită la 5,7, s-a produs la o adâncime de doar 6,3 kilometri și s-a simțit și la București.

SeismografFoto: Hugo Moreira / Zuma Press / Profimedia

22:45Până la această oră, seismul de marţi a fost urmat de cel puțin 20 de replici, cu magnitudini între 2 şi 4,1 grade. Dintre acestea, șapte au fost peste 3,4 grade. Cea mai puternică dintre replici, cu magnitudinea de 4,1, s-a produs la o adâncime de numai 3,6 kilometri, conform datelor INCDFP.

19:45Cutremurul din Gorj s-a simţit puternic şi la Sofia şi Belgrad, precum şi în alte oraşe din Bulgaria şi Serbia

Potrivit cotidianului sârb Blic, cutremurul s-a simţit mai ales în capitala Belgrad, dar și în localitățile Kladovo, Valjevo şi Svilajnec. O faţadă a unei clădiri din Veliko Gradište s-a prăbuşit.

Seismologii de la Academia Bulgară de Ştiinţe au raportat o magnitudine de 5,8 pe scara Richter a cutremurului din România. „Avem date că seismul a fost resimţit pe teritoriul ţării - în principal la Vidin, Vraţa, Montana şi Sofia”, a spus seismologul Plamena Raykova, potrivit Novinite.

18:05Seismul de marţi a fost urmat, până acum, de șase replici, cu magnitudini între 2,8 şi 4,1 grade.

Cea mai puternică dintre replici, un cutremur mediu cu magnitudinea de 4,1, s-a produs la o adâncime de numai 3,6 kilometri, conform datelor INCDFP.

Șeful INFP: Pentru noi este o surpriză că s-a activat această zonă

17:40Reprezentanții Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP) apreciază ca fiind o „surpriză” producerea cutremurelor în judeţul Gorj, spunând că, de obicei, în acea zonă au loc seisme cu magnitudini mici, de 1-3 grade. Aceste declarații au fost făcute marți seară de către directorul INFP, Constantin Ionescu, într-o conferință de presă susținută alături de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

Directorul INFP a precizat că primul seism produs luni a fost urmat de 16 replici, iar cutremurul de marţi a avut loc la 10 kilometri de epicentrul celui înregistrat cu o zi în urmă. El a explicat că mişcarea faliilor a fost pe verticală la ambele cutremure recente, iar seismul de marţi, cu magnitudinea de 5,7, „poate să fie un frate al celuilalt”, şi nu o replică.

La rândul său, șeful DSU, Raed Arafat, a spus că nu au existat victime și nici pagube materiale semnificative. Au existat efecte în localități din Gorj, Dolj și Mehedinți, unde au existat peste 50 de apeluri la 112 privind fisuri în zidurile unor clădiri sau elemente de construcție căzute.

Raed Arafat a făcut apel la populație să fie calmă și să se informeze doar din surse oficiale, avertizând că încep să apară inclusiv persoane care susțin că prezic următoarele cutremure.

17:08Toate podurile de pe drumurile naţionale din zonele afectate de cutremurul care a avut loc marţi în Gorj vor fi verificate.

„Directorul Regional al DRDP Craiova, Calin Cosmin Petruţ, a dispus verificări imediate la toate podurile de pe drumurile naţionale din zonele afectate de cutremur”, a anunţat Direcția Regională de Drumuri şi Poduri Craiova, conform News.ro.

Câte cutremure de peste 5,5 grade pe scara Richter s-au produs în România după Revoluție

16:47Cel mai puternic seism produs în România după Revoluție a fost pe 30 mai 1990, cu o magnitudine de 6,9 grade pe scara Richter, iar de atunci s-au mai produs alte zece cutremure de 5,5 grade sau mai intense. Cel mai puternic cutremur din ultimii 20 de ani s-a produs în 2004.

16:20 Pompierii din Gorj au primit până la această oră 20 de apeluri la 112 de la persoane carte semnalau probleme provocate de cutremur.

„Până în acest moment, în dispeceratul ISU Gorj s-au înregistrat aproximativ 20 de apeluri care semnalează fisuri apărute la anumite construcţii, elemente de construcţie de la faţada mai multor clădiri care s-au desprins, dar, din fericire, până în acest moment nu au fost înregistrate victime”, a transmis ISU Gorj.

16:15Ministerul de Interne a anunțat că șeful DSU, Raed Arafat, va susține o declarație de presă, de la ora 17.00, tema fiind legată de cutremurul produs astăzi și de activarea grupei operative pentru monitorizarea sistemului de intervenție în situație de urgență, în cadrul centrului de coordonare din minister.

16:00Guvernul a anunțat că premierul Nicolae Ciucă a avut o discuție telefonică cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, în legătură cu cutremurul produs în regiunea Olteniei:

  • „Premierul a cerut organizarea de îndată a activităților necesare pentru gestionarea situației și pentru coordonarea acțiunilor de sprijin.
  • În urma consultărilor cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, la nivelul MAI, a fost activată o grupă operativă pentru monitorizarea sistemului de intervenție în situație de urgență, în cadrul centrului de coordonare din minister”.

15:45 Primăria din Târgu Jiu a fost evacuată în urma cutremurului.

  • „Am evacuat personalul. Intensitatea cutremurului a fost foarte mare, dar şi durata lui cred că a fost mai mare”, a declarat la Digi 24 primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu.

El a precizat că va convoca membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă.

Cutremurul s-a înregistrat la ora 15:16, iar INFP a anunțat inițial că seismul a avut loc în județul Vâlcea, la adâncimea de 28 de kilometri.

Ulterior, INFP a anunțat că seismul a avut magnitudinea 5,7 și s-a produs în județul Gorj, unde și luni s-a produs un cutremur. Cutremurul s-a înregistrat la o adâncime de 40 de kilometri.

Seismul s-a produs la 102 km nord-vest de Craiova, 120 km sud-vest de Sibiu, 146 km vest de Pitesti, 161 kilometri sud-est de Timisoara, 183 kilometri sud-est de Arad, 195 km sud de Cluj-Napoca, 204 km est de Belgrad, 208 km est de Zemun, 212 km nord-est de Nis, 212 km vest de Brasov.

La ora 15:26, seismul a fost urmat de o replică produsă la o adâncime de 10 kilometri, care a avut magnitudinea de 3,4, a anunțat Institutul Național pentru Fizica Pământului. O altă replică a fost înregistrată la 15:29 și a avut magnitudinea 3,5.

Potrivit INFP, cutremurul s-a produs la 100 km NV de Craiova, 110 km SV de Sibiu, 138 km V de Pitesti, 167 km SE de Timisoara, 187 km SE de Arad, 189 km S de Cluj-Napoca, 202 km V de Brasov, 214 km E de Belgrad, 218 km E de Zemun, 220 km NE de Nis.

IGSU a anunțat că până la acest moment nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime: „Echipaje operative din județele unde seismul a fost resimțit vor fi trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere”.

Cel mai puternic cutremur dn ultimii 5 ani

Tot în județul Gorj, luni s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade - urmat de patru replici - la o adâncime de doar 13,2 kilometri. Seismul s-a simțit în mai multe județe, precum Timiş, Arad, Sibiu, Dolj, dar și în Serbia și în Bulgaria.

Cutremurul de marți este cel mai puternic din ultimii cinci ani. Un cutremur cu magnitudinea 5,8 pe Richter a avut loc în octombrie 2018, în judeţul Buzău.

Cel mai puternic seism din 2022 s-a produs în 3 noiembrie şi a avut magnitudinea de 5,2, în timp ce în 2021 a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7 pe Richter.

IGSU a publicat mai multe ghiduri cu privire la modul în care ar trebui să ne comportăm înainte, în timpul și după producerea unui seism.

Cum să ne comportăm în timpul cutremurului

  • Adăpostește-te imediat într-un loc sigur şi rămâi calm pană la încetarea cutremurului.
  • ATENŢIE! Pe timpul cutremurului obiectele pot să se răstoarne sau să alunece, tencuiala din tavan se poate desprinde, iar geamurile se pot sparge.

Dacă ești / te afli:

În interiorul unei clădiri:

  • nu încerca să ieşi afară, nu te duce pe balcon, nu folosi liftul.
  • adăpostește-te sub o masă / birou, lângă o piesă solidă de mobilier sau sub tocul unei uși fără geamuri.
  • dacă ești pe un hol, aşează-te în poziţie ghemuit lângă un perete interior.
  • protejează-ți mai ales capul şi faţa.
  • îndepărtează-te de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobilier înalt, aparate de iluminat.
  • dacă ești în scaun cu rotile, blochează rotilele şi protejează-ți capul şi ceafa.

În lift:

  • apăsă butonul de urgenţă.
  • când liftul se opreşte, ieşi cât mai repede (dacă este posibil) şi adăpostește-te într-un loc sigur (atenție la scări!).
  • într-un loc public (un magazin)
  • stai cât mai departe de ferestre ori de raioane cu obiecte grele plasate mai sus de 1 metru.
  • în exteriorul unei clădiri
  • stai departe de ferestre, clădiri / balcoane, poduri, cabluri electrice sau stâlpi.
  • stai la cel puţin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.

Într-un vehicul

  • Rămâi în interior.
  • Oprește într-un loc sigur, fără a bloca drumul, mai departe de clădiri, poduri, stâlpi.
  • După cutremur, nu ieşi din vehicul dacă au căzut în jur cabluri electrice. Aşteaptă forţele de intervenţie.

Pe munte

  • Fii atent în jur şi caută un loc sigur, departe de pantele instabile
  • Sunt posibile căderi de pietre, copaci ori alunecări de teren.

Ce ar trebui să facem după cutremur

  • Încearcă să rămâi calm. Liniştește persoanele speriate şi copiii.
  • Verifică dacă ești rănit, vezi şi persoanele din jur. Dacă există răniţi în jur, acordă primul ajutor, doar dacă știi cum.
  • Dacă ești blocat sub dărâmături sau în incinte, la anumite intervale de timp, dacă este posibil, lovește cu un obiect tare în partea cea mai compactă a locului în care ești blocat, pentru a transmite semnale ce pot fi identificate şi localizate de aparatura specială de căutare-salvare.
  • Nu vorbi la telefon mult timp – rețelele sunt afectate. Sună doar pt. a semnala o urgenţă sau anunță scurt pe cineva despre tine.
  • Poartă încălţăminte şi haine rezistente pentru a evita să fii rănit de bucăţile căzute, în special cele de sticlă.
  • Verifică starea instalaţiei de gaz doar cu emulsie de apă şi săpun. Dacă sunt / simți emisii de gaz, deschide fereastra, apoi închide robinetul de gaz și îndepărtează sursele de foc.
  • Dacă alimentarea cu apă funcționează, umple cada şi alte recipiente, pentru rezervă (s-ar putea opri ulterior).
  • Verifică dacă locuinţa a suferit pagube majore, mai ales pereti, tavan, podea, căi de acces / evacuare.
  • Dacă trebuie să părăsești locuinţa pentru că nu mai este sigură, ai grijă la scări / lift (posibil să fie afectată rezistenţa acestora) și nu uita rucsacul de urgenţă!
  • Dacă nu mai poţi ieşi din locuinţă și ai nevoie de ajutor, semnalizează sau scrie cu litere foarte mari la ferestre: A J U T O R sau S. O.S.
  • Verifică / ascultă instrucţiunile autorităţilor (radio, tv, internet, aplicații mobil).
  • Nu folosi maşina decât în situaţii extreme. Căile de circulaţie trebuie lăsate libere pentru maşinile de intervenţie.
  • În unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial, profesorii îndrumă copiii şi asigură protecţia acestora până la sosirea unui adult din familie.

Ce ar trebui să conțină rucsacul de urgență, în timp de cutremur

Conform IGSU, fiecare familie trebuie să aibă un plan de urgență, dar și o trusă de supraviețuire care să conțină obiecte care să permită supraviețuirea pentru 3-5 zile. Articolele componente trebuie verificate și înlocuite/schimbate periodic (o dată la 6 luni) pentru că pot expira.

Principalele categorii de articole care trebuie să existe în trusa de supraviețuire:

APĂ

  • Cel puţin 4 l de apă/persoană/zi.
  • Dacă aveţi animale de companie nu uitaţi să prevedeţi apă şi pentru ele (cca. 30 ml. de apă/kg. animal/zi).
  • Depozitaţi apa într-un loc rece şi întunecos.
  • Înlocuiţi apa o dată la 6 luni.
  • ATENŢIE!
  • Apa este esenţială supravieţuirii.
  • În caz de maximă urgenţă, se poate obţine apă potabilă prin fierbere timp de 10 minute.

ALIMENTE

Compacte şi uşoare care nu necesită răcire, fierbere ori coacere.

Iată câteva exemple de alimente pe care puteţi să le pregătiţi:

  • mâncare în cutii de conserve (nu uitaţi deschizătorul)
  • alimente deshidratate
  • batoane energizante
  • biscuiţi de secară
  • dulceaţă
  • sucuri, cafea, ceai.
  • după caz, alimente pentru nevoi speciale: mâncare pentru bebeluşi, lapte etc.
  • dacă aveţi animale de companie, nu uitaţi mâncarea acestora. Dacă trebuie să încălziţi anumite alimente prevedeţi un aragaz de campanie şi combustibil.

ÎMBRĂCĂMINTE ȘI ÎNCĂLȚĂMINTE

  • Pentru fiecare persoană, în funcţie de anotimp.
  • De asemenea, nu uitaţi lenjeria de corp.
  • Un sac de dormit sau 2 pături călduroase pentru fiecare persoană.

O TRUSĂ DE PRIM-AJUTOR

Să conţină:

  • medicamentele personale şi reţete
  • (Atenție! Nu uitaţi să scrieţi pe un bilet numele doctorului de familie)
  • analgezice, antiseptice
  • la nevoie, articole sau accesorii necesare pentru aparatul auditiv, scaunul rulant etc.

APARATE UTILE

  • aparat radio AM/FM cu baterii de schimb (Nu uitaţi să înlocuiţi bateriile anual!)
  • lanternă/persoană şi baterii de schimb
  • un fluier (semnalul convenţional în caz de urgenţă este de fluierături scurte)
  • un telefon mobil, o cartelă telefonică, cablu și un acumulator suplimentar

ARTICOLE PENTRU COPII

  • Jocuri, în funcţie de vârsta membrilor familiei
  • Cărţi de colorat, creioane, jucării pentru copii

ARTICOLE DE IGIENĂ

  • hârtie igienică, hârtie umedă de mâini, batiste de hârtie
  • articole personale: săpun, şampon, deodorant, pastă de dinţi, periuţă de dinţi, pieptene, etc.
  • saci de bucătărie

ACTE PERSONALE

  • carte de identitate, carnete de asigurări medicale
  • bani
  • cecuri
  • numere de telefon importante