Cutremurul de 5,7 grade produs marţi în Gorj s-a simţit puternic şi la Sofia şi Belgrad, precum şi în alte oraşe din Bulgaria şi Serbia.

SeismografFoto: © Belish | Dreamstime.com

Potrivit cotidianului sârb Blic, citat de News.ro, cutremurul s-a simţit mai ales în capitala sârbă Belgrad, dar și în localitățile Kladovo, Valjevo şi Svilajnac.

O faţadă a unei clădiri din Veliko Gradište s-a prăbuşit, conform unor imagini pe Instagram.

Cel mai puternic cutremur din istoria modernă care a lovit Serbia a avut loc la 24 martie 1922, având magnitudinea de 6 grade. Epicentrul său a fost la Lazarevac, dar s-a simţit în toată Serbia.

Seismologii de la Academia Bulgară de Ştiinţe (BAS) au raportat o magnitudine de 5,8 pe scara Richter a cutremurului din România.

„Avem date că seismul a fost resimţit pe teritoriul ţării - în principal la Vidin, Vraţa, Montana şi Sofia”, a spus seismologul de la BAS, Plamena Raykova, scrie Novinite.

Un nou cutremur - urmat de cel puțin șase replici - s-a produs marți după-amiază în România, în județul Gorj, fiind cel mai puternic din ultimii cinci ani. Seismul, cu magnitudinea revizuită la 5,7, s-a produs la o adâncime de doar 6,3 kilometri și s-a simțit și la București.

Este al doilea seism puternic produs în zonă într-un interval de 24 de ore. Primul cutremur, de 5,2 pe Richter, s-a produs luni după-amiază, la o adâncime de 16,5 kilometri.

_________

[Foto articol © Belish | Dreamstime.com]