Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează luni seară, în legătură cu demersurile de asistență și protecție consulară acordată cetățenilor români afectați de cutremurele produse în Turcia, că opt persoane - cinci studenți și trei cadre didactice - au fost îmbarcate cu succes în vederea repatrierii de pe aeroportul din Adana, Turcia. La bordul aceleiași aeronave au fost îmbarcati și doi cetățeni polonezi.

Aeronave de transport ale Forțelor Aeriene RomâneFoto: Agerpres

„În cursul acestei seri, opt cetățeni români au fost îmbarcați cu succes în vederea repatrierii de pe Aeroportul din Adana, Republica Turcia, prin intermediul unui zbor umanitar MApN organizat ca parte a misiunii de sprijin a Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne. De asemenea, doi cetățeni polonezi au fost îmbarcati la bordul aceleiași aeronave”, transmite MAE într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, reprezentanții Ambasadei României la Ankara și echipa consulară mobilă „se află în contact permanent cu autoritățile române și turce competente pentru coordonare și stabilirea tuturor detaliilor necesare demersurilor de repatriere în siguranță a cetățenilor români”.

Cei opt cetățeni români - cinci studenți și trei cadre didactice - se aflau în Adana și au solicitat să fie repatriati. „Ambasada României la Ankara a întreprins toate demersurile necesare pentru preluarea la bordul aeronavei și transportul în siguranță în România. Odată ajunși în România, IGSU va asigura preluarea pasagerilor și transportul acestora către localitățile de domiciliu”, precizează MAE.

Ambasada României a primit până acum 11 solicitări de informații și asistență consulară

MAE menționează că, până la acest moment, la nivelul Ambasadei României la Ankara au fost primite în total 11 solicitări de informații și asistență consulară.

„Personalul Ambasadei României la Ankara continuă dialogul cu autoritățile turce și este în legătură cu cetățenii români care au solicitat asistență, fiind întreprinse demersurile necesare în vederea identificării unor modalități de repatriere a acestora sau de acordare de alt tip de sprijin consular, după caz”, spune ministerul.

MAE reia recomandarea adresată cetățenilor români aflați în zonele afectate de cutremur de a se informa din surse oficiale despre evoluția situației de la fața locului și de a respecta instrucțiunile autorităților turce.

MAE reamintește totodată că cetățenii români pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Totodată, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.