Ambasada României la Ankara a fost notificată cu privire la situația unui alt grup de nouă studenți români aflați în Turcia, la Kayseri, zonă în care, potrivit informațiilor disponibile, cutremurele nu au provocat distrugeri materiale semnificative, a anunțat luni seară Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Cutremur in TurciaFoto: Sertar Kayak / Sputnik / Profimedia Images

Conform MAE, Ambasada României la Ankara a fost notificată de către membri de familie din România cu privire la situația unui alt grup de studenți Erasmus, compus din nouă persoane, cetățeni români, aflat în Kayseri. Membrii de familie ai unora dintre persoanele din grup au subliniat că starea cetățenilor români este bună. Cinci dintre studenți au solicitat asistență în vederea revenirii în România, iar reprezentanții misiunii diplomatice mențin dialogul cu aceștia.

De asemenea, MAE precizează că Ambasada României la Ankara a fost anunțată despre prezența în Turcia a unei române, mamă a patru copii, care se află în siguranță. Totodată, a fost primită, din România, o solicitare de informații și asistență care vizează un cetățean român aflat într-un penitenciar din Turcia, iar reprezentanții ambasadei au făcut demersuri pentru obținerea de informații cu privire la situația cetățeanului român, potrivit MAE.

  • „Până la acest moment, nu au fost înregistrate semnalări din partea autorităților turce privind eventuali cetățeni români afectați în urma cutremurelor”, mai precizează Ministerul român de Externe

MAE reia recomandarea adresată cetățenilor români aflați în zonele afectate de cutremur de a se informa din surse oficiale despre evoluția situației de la fața locului și de a respecta instrucțiunile autorităților turce.

MAE reamintește că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Totodată, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.

Reamintim că luni dimineață Ambasada României la Ankara a fost contactată pe telefonul de urgență al misiunii diplomatice de către un grup de studenți Erasmus, cetățeni români, care se aflau cazați la un hotel din localitatea Kahraman Maraş. Grupul de cetățeni români, alcătuit din nouă studenți și un profesor coordonator, a solicitat asistență consulară și sprijin pentru repatriere, iar operațiunea de aducere a acestora în țară este în desfășurare.

Un cutremur violent cu magnitudinea 7,8 a lovit luni dimineață devreme centrul Turciei și nord-vestul Siriei. Seismul a fost urmat apoi luni la prânz de un alt cutremur devastator, de magnitudine 7,5. În total, au existat peste 145 de replici puternice. Bilanțurile de până acum indică cel puțin 2.600 de morți și peste 12.000 de răniți. Numeroase clădiri s-au prăbușit în regiunile afectate, echipele de salvare căutând asiduu supraviețuitori prinși sub dărâmături.