Decizia Blue Air de a suspenda zborurile a creat haos în aeroporturi, unde mii de oameni au rămas blocați. Potrivit premierului Nicolae Ciucă, până miercuri dimineață 2.098 de români au cerut sprijin consulatelor pentru a reveni în țară. TAROM va primi 5 milioane de lei de la bugetul de stat ca să-i aducă acasă pe românii rămași în aeroporturi. Companiile Ryan Air şi Wizz Air au anunţat că pun la dispoziţie bilete pentru pasagerii Blue Air afectaţi de anularea curselor. Miercuri, 29 de curse Blue Air care ar fi urmat să decoleze de pe Aeroportul ”Henri Coandă” au fost anulate.

Tichet Blue AirFoto: Carolyn Jenkins / Alamy / Profimedia Images

Cele mai importante informații despre scandalul declanșat de anularea zborurilor Blue Air, LIVETEXT:

20:35O primă cursă specială TAROM va decola astăzi în jurul orei locale 21:50 către Tel Aviv (aeroportul Ben Gurion) pentru repatrierea din Israel a aproximativ 150 cetățeni români afectați de suspendarea zborurilor Blue Air, a anunțat ministrul Grindeanu pe pagina sa de Facebook.

18:17Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat miercuri seară că românii aflați în străinătate și afectați de anularea zborurilor Blue Air au la dispoziție o linie telefonică suplimentară, respectiv 004 021 4311869, la care pot cere sprijin pentru a fi aduși în țară.

17:10 Conturile Blue Air au fost deblocate! Agenția Fondului de Mediu a suspendat poprirea

16:44 La DIICOT a fost înregistrată o sesizare referitoare la compania Blue Air, conform procurorului șef adjunct Oana Pâțu.

"A fost înregistrată o sesizare, despre obiectul ei în acest moment nu vă pot da mai multe detalii. Nu s-a început urmărirea penală in rem. Nu vă pot da mai multe detalii. Nu pot decât să confirm existenţa unei sesizări pe rolul DIICOT. Vom face verificările care trebuie pentru clarificarea situaţiei", a menţionat Pâţu, conform Agerpres.

16:02Comisia Europeană a contactat autoritățile competente din Româniapentru a se informa despre măsurile pe care le iau în criza Blue Air, a declarat un purtător de cuvânt de la Bruxelles. El a reamintit drepturile pe care le au pasagerii în cazul anulării unor zboruri, precizând însă că nu se aplică compensațiile în cazul în care compania poate dovedi că anularea este cauzată de circumstanțe extraordinare.

14:30Mecanismul de aducere în țară a românilor din afara țării afectați de suspendarea zborurilor Blue Air implică o corelare între Ministerul Afacerilor Externe, care va strânge solicitările de sprijin și le va transmite către Ministerul Transporturilor și Tarom, care vor organiza acțiunile de repatriere, a anunțat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului.

13:23 Despăgubiri de până la 600 de euro pentru pasageri dacă se anulează zborul. Care este procedura /Ce drepturi au călătorii în cazul perturbării traficului aerian

11:50 În plină criză Blue Air, compania concurentă Wizz Air anunță o extindere majoră a operațiunilor în România

10:46 Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că pe ordinea de zi a ședinței se află o hotărâre de guvern privind alocarea unei sume din fondul de rezervă bugetară pentru suplimentarea bugetului ministerului astfel încât să poată fi suportate costurile privind repatrierea românilor și acordarea unui ajutor de urgență.

10:40 Premierul Nicolae Ciucă a spus miercuri, la începutul ședinței de guvern, că până acum 2.098 de pasageri ale căror zboruri Blue Air au fost anulate au apelat la serviciile consulare pentru a putea reveni în România.

El a spus că ministerele de linie au luat măsuri pentru a-i sprijini, iar fondurile alocate de la bugetul de stat în acest sens trebuie recuperate de la compania care a generat această situație.

"În acest sens. rog ANPC să urmărească și să monitorizeze întregul proces, iar la nivelul ministerelor de linie să asigurăm funcționarea tuturor structurilor nominalizate să se ocupe de această situație", a afirmat Ciucă.

10:22 TAROM a anunțat miercuri că, în contextul actual legat de suspendarea zborurilor companiei Blue Air, "deși se află într-o perioadă cu un program de zbor foarte aglomerat și un factor de încărcare care utilizează la maximum capacitatea de transport a aeronavelor", va face toate eforturile pentru a veni în întâmpinarea pasagerilor afectați care se află momentan blocați pe diverse aeroporturi din străinătate.

"Vom analiza cu atenție, și ca de fiecare dată, vom face eforturi intense pentru a suplimenta capacitatea de operare și a identifica soluții de introducere a unor curse speciale în acest context dificil", a transmis compania de stat.

10:16 Şeful ANPC, Horia Constantinescu, a declarat miercuri, la Digi24, că autoritatea ia în calcul depunerea în continuare de sesizări către organele de cercetare penală.

"Ne dorim să înţelegem dacă ceea ce se întâmplă a fost cu intenţie sau îmbracă sau nu şi o formă penală", a spus reprezentantul ANPC.

El a acuzat compania cî şantează statul român, că nu vrea să plătească taxele de mediu şi să ramburseze banii consumatorilor, ascunzându-se în spatele ideii că sunt un operator român şi aduc mari beneficii statului.

09:23Peste 600 de români afectaţi de anularea zborurilor Blue Air ceruseră sprijin, până marţi noapte, să revină în România din ţări precum Cehia, Cipru, Portugalia, Spania, conform Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

.............

”Pasagerii afectaţi pot rezerva acum bilete pe zboruri Wizz Air cu tarife începând de la 49.99 EUR folosind codul rezervării Blue Air. Rezervările pot fi efectuate prin intermediul paginii Wizz Air pentru tarife speciale, a anunțat Wizz Air, potrivit news.ro.

Şi Ryanair a anunţat că a lansat "tarife de salvare", care pornesc de la 49,99 euro, pentru călătorii până pe 31 octombrie, cu menţiunea că pot fi rezervate până la miezul nopţii de 9 septembrie.

Miercuri, 29 de curse Blue Air care ar fi urmat să decoleze de pe Aeroportul ”Henri Coandă” au fost anulate.

Compania Blue Air a anunţat marţi sistarea tururor zborurilor programate să decoleze de pe aeroporturile din România, până luni, 12 septembrie 2022, după ce Administraţia pentru Fondul de Mediu a dispus blocarea conturilor sale, din cauza unor datorii de peste 28 de milioane de lei, reprezentând valoarea a 54.230 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente emisiilor de dioxid de carbon generate în anul 2021.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis marţi că, din estimările de la acel moment, sunt aproximativ 3.000 de călători blocaţi în aeroporturi din străinătate.

Ministerul de Externe a prezentat detalii despre modul în care cetăţenii români afectaţi de suspendarea zborurilor Blue Air pot să contacteze autorităţile. MAE a precizat că, în cazul grupurilor de turişti, este recomandat ca o singură persoană să contacteze personalul consular.

”Cetăţenii români aflaţi în străinătate, afectaţi de anularea recentă a zborurilor companiei Blue Air, îşi pot notifica situaţia şi se pot adresa Ministerului Afacerilor Externe fie contactând cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României din statul în care se află - https://econsulat.ro/Home/DateDeContact), fie contactând Centrul de Contact şi Suport pentru Cetăţenii Români din Străinătate (CCSCRS), telefonic la numărul de mobil 0040751084537 sau prin email la adresa callcenter@mae.ro”, a transmis MAE.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a precizat că Guvernul va aloca, miercuri dimineaţă, 5 milioane de lei companiei TAROM, pentru a trimite aeronave să aducă acasă românii afectaţi de decizia companiei Blue Air de a opri zborurile până luni. Ulterior, Guvernul se va îndrepta împotriva acestei companii, pentru a recupera suma de bani, dar şi celelalte restanţe pentru care Administraţia Fondului de Mediu a pus poprire pe conturi.