Mecanismul de aducere în țară a românilor din afara țării, afectați de suspendarea zborurilor Blue Air, implică o corelare între Ministerul Afacerilor Externe, care va strânge solicitările de sprijin și le va transmite către Ministerul Transporturilor și Tarom, care vor organiza acțiunile de repatriere, a anunțat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Aeronavă Blue AirFoto: Dreamstime.com

Peste 2.000 de români au cerut deja sprijin până miercuri dimineață și TAROM este una dintre soluțiile identificate de Guvern pentru repatrierea acestora, a precizat miercuri Dan Cărbunaru.

  • ”Ministerul Afacerilor Externe va strânge solicitările de sprijin ale românilor și le va transmite mai departe către Ministerul Transporturilor și TAROM pentru a organiza acțiunile de repatriere”, a spus miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului.

MAE va prelua solicitările românilor fie prin intermediul liniei telefonice puse la dispoziție, fie prin consulate. Lista actualizată va fi transmisă către Ministerul Transporturilor care organizeaza zborurile operate de TAROM. Oamenii vor fi apoi contactați în legătură cu disponibilitatea zborului, a explicat Cărbunaru.

5 milioane de lei din Fondul de rezervă pentru criza Blue Air

Acesta a spus că Guvernul a aprobat azi hotărârea prin care a alocat sume suplimentare din fondul de rezervă bugetară pentru a suplimenta bugetul Ministerului Transporturilor pentru a suporta costurile repatrierii cetățenilor români și pentru acordarea unui ajutor financiar de urgență. Aceste costuri suplimentare sunt 5 milioane de lei reprezentând credite de angajament și credite bugetare.

  • „Metodologia pentru rambursarea contravalorii serviciilor de transport aerian prestate de TAROM pentru repatriere se va aproba prin ordin de ministru al transporturilor. Așadar o serie detetalii tehnice vor veni de la Ministerul Transporturilor.”, a mai declarat Dan Cărbunaru.

Cum pot românii să ceară sprijin către MAE pentru a reveni în țară

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat marți seara că cetățenii români aflați în străinătate și care sunt afectați de anularea recentă a zborurilor companiei Blue Air își pot notifica situația fie contactând cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României din statul în care se află (link pentru datele de contact - https://econsulat.ro/Home/DateDeContact), fie contactând Centrul de Contact și Suport pentru Cetățenii Români din Străinătate (CCSCRS), telefonic la numărul de mobil 0040751084537 sau prin email la adresa callcenter@mae.ro.

MAE a semnalat însă că, în cazul grupurilor de turiști, este recomandat ca o singură persoană să contacteze personalul consular, informațiile obținute de aceasta urmând a fi diseminate și celorlalți cetățeni români din grup.