Angajații de la Societatea de Transport București s-au aflat duminică în cea de a patra zi de grevă, mare parte din șoferi și vatmani refuzând să iasă pe traseu. Câteva sute de angajați au protestat dimineață la Autobaza Titan, unde au fost trimise și forţe de ordine, iar liderul sindical Vasile Petrariu a susținut că "oamenii își asumă toate riscurile și nu se lasă pradă amenințărilor". Conducerea Societăţii de Transport Bucureşti a anunţat, duminică după-amiază, că pe traseu erau aproximativ 180 de autovehicule din 762 programate. "Rog instituțiile statului să intervină pentru ca decizia Tribunalului București să fie pusă în executare", a spus directorul STB, Adrian Criț.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai importante informații privind greva STB, LIVETEXT:

21.41Primarul Capitalei, Nicușor Dan, spune că duminică, în cea de a patra zi a grevei de la STB, au fost pe traseu 65% dintre tramvaie și troleibuze și un număr mic de autobuze și că "mult mai mulți" șoferi și vatmani ar fi ieșit la lucru dacă nu ar fi fost intimidați de sindicat. "Condamn inconștiența și tupeul sindicalistului PSD Vasile Petrariu, care a îndemnat de dimineață la oprirea metroului bucureștean, precum și iresponsabilitatea șefei lui de partid, Gabriela Firea, care îl girează în continuare și-l încurajează în acțiunile lui distructive", a scris Nicușor Dan pe Facebook, duminică seară.

17.20 Un număr de 188 de vehicule erau pe traseu duminică, la ora 16:00, dintr-un total programat de 762, cele mai multe fiind tramvaie şi troleibuze, potrivit datelor furnizate Agerpres de către directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ.

13.03 Directorul STB, Adrian Criț:

  • Contractul colectiv de muncă prevede că niciun sindicat nu poate cere demiterea directorului
  • Domnul Petrariu să vină cu o listă de soluții, nu cu cererea de demitere a directorului. De ce, directorul vrea să îi pună la muncă
  • Rog angajații să meargă pe traseu, să nu mai dea crezare acestui lider care e implicat în tot ceea ce înseamnă acțiuni ilegale
  • Rog instituțiile statului să intervină pentru ca decizia Tribunalului București să fie pusă în executare
  • Aștept propuneri de la angajați
  • Ne vom îndrepta atenția către cei care au provocat acestă grevă ilegală, aceste persoane trebuie să sufere
  • Vom identifica persoanele responsabile și vom începe, în zilele lucrătoare, cercetarea disciplinară a celor care au provocat greva
  • În momentul de față, pe traseu sunt 180 de autovehicule, majoritatea troleibuze și tramvaie
  • Am încercat toate soluțiile pentru deblocarea situației. Niciodată sindicatul nu și-a dorit ca realitatea să fie pusă pe masă

12.03 Circulaţia trenurilor de metrou se va desfăşura în perioada următoare conform graficului existent, a transmis duminică Metrorex, în contextul informațiilor privind posibilitatea declanșării unei greve și la metrou.

11.11 Directorul STB, Adrian Criț, la Digi 24:

  • La ora 12.00 îi aștept la discuții la STB pe liderii sindicatului reprezentativ, în prezența presei, pentru deblocarea situației
  • Această manipulare trebuie să înceteze. Sindicatul manipulează
  • Există toată deschiderea pentru negocierea contractului colectiv de muncă, imediat dupa aprobarea bugetului, la sfârșitul lunii. Dar rugămintea este ca angajații să iasă la lucru
  • Trebuie să se știe că domnul Petrariu (nr - Vasile Petrariu, liderul sindical) este președintel Federației Sindicatelor din Transporturi, din care fac parte și sindicaliștii de la metrou
  • Dacă domnul Petrariu amenință cu grevă și la Metrorex, autoritățile publice trebuie să intervină pentu că acest lucru nu mai poate continua

10.00 Liderul sindical Vasile Petrariu, aflat la depoul Titan, unde s-au adunat câteva sute de angajați:

  • La ora 7.00 au ieșit pe traseu în jur de 150 din 790 de autovehicule, adică aproximativ 18%. Înseamnă că peste 80% dintre salariați continuă conflictul spontan izbucnit acum câteva zile
  • Până acum cei care decid nu au intenționat să vină cu o soluție pentru aplanarea conflictului. Din contră, au incitat
  • Baza materială este la pământ
  • E greu să conduci 8-9 ore fără condiții minimale
  • Există o creștere alarmantă a bolilor profesionale, avem peste 800 de șoferi în acestă situație

Despre agresiunile la adresa unor șoferi care au vrut să iasă pe traseu

  • Am văzut un filmuleț, îmi vine greu să cred că cel care a spart geamul era angajat STB. Așa s-a încercat să se inducă
  • Probabil că a fost un cetățean supărat, dar autoritățile nu vor să rezolve acest conflict
  • Conducerea STB crede că poate rezolva conflictul prin injurii și amenințări, refuză dialogul, refuză să identifice problemele
  • Conflictul s-ar aplana prin demisia directorului general al STB

Despre nerespectarea deciziilor instanței

  • Atitudinea celor pe care îi am în spate e clară - își asumă toate riscurile și nu se lasă pradă amenințărilor
  • Ne-au făcut plângeri penale și marți suntem chemați la Poliție

Despre informațiile privind posibilitatea declanșării unei greve la Metrorex:

  • Nu am informația, dar e posibil pentru că există acest spirit de solidaritate. Ar fi foarte bine dacă s-ar întâmpla acest lucru

Vasile Petrariu este, din august 2020, lider al Federației Sindicatelor din Transporturi și Servicii Publice, conduse înainte de sindicalistul de la Metrorex Ion Rădoi.

9.30 Un număr de 181 de vehicule erau pe traseu duminică dimineaţa, la ora 8:00, dintr-un total programat de 791, cele mai multe fiind tramvaie şi troleibuze, potrivit datelor furnizate Agerpres de către directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ.

Astfel, pe traseele din Capitală circulau 111 tramvaie, dintr-un total programat de 173, respectiv 55 de troleibuze din 101 vehicule, în timp ce numărul autobuzelor era tot de 15, las fel ca la ora 7:00, dintr-un total de 517 programate pentru o zi de duminică.

...................................

Societatea de Transport Bucureşti (STB) asigură duminică dimineaţa 25% din capacitatea programată, deşi sunt în continuare sute de şoferi care refuză să iasă pe traseu, fiind a patra zi de grevă a angajaţilor STB, în pofida deciziilor instanței.

  • "În momentul de fata asigurăm circa 25% din parcul de vehicule programat. Vehiculele pot fi localizate în timp real folosind aplicaţia INFO TB.
  • În acelaşi timp, le mulţumim celor care au înţeles gravitatea situaţiei, nivelul de manipulare la care au fost expuşi şi au decis să iasă în traseu", a declarat pentru Agerpres directorul general al STB, Adrian Criţ.

Potrivit acestuia, duminică, la ora 7.00, erau pe traseele din Capitală 162 de vehicule, dintr-un total programat de 697 - 82 de tramvaie, 65 de troleibuze şi 15 autobuze.

Consiliul de Administraţie al STB a decis ca pentru șoferii care intră pe traseu începând de sâmbătă cercetarea disciplinară, în conformitate cu regulamentul intern, să nu-şi producă efecte, în condiţiile în care nu există fapte de natură penală.

Şeful STB a estimat pierderile provocate după trei zile de grevă la circa 20 milioane lei şi a avertizat că societatea ar putea intra în insolvenţă, dacă angajaţii nu îşi vor relua activitatea.

  • ”Pagubele înregistrate în cele trei zile de grevă ilegală sunt estimate în momentul de faţă la o valoare de aproximativ 20 de milioane de lei, acestea punând în pericol locurile de muncă ale tututor salariaţilor.
  • În cazul în care această grevă ilegală nu încetează, veniturile vor continua să scadă, astfel încât fondul de salarii poate fi iremediabil afectat.
  • În cadrul şedinţei, Consiliul de Administraţie a decis, ca soluţie de deblocare a crizei actuale, să nu se efectueze cercetări disciplinare pentru angajaţii care vor intra de astăzi în traseu, în condiţiile în care nu există fapte de natură penală.
  • Toţi salariaţii care vor împiedica accesul în traseu a altor colegi vor fi cercetaţi disciplinar conform Regulamentului Intern”, a transmis Criţ.

Tot sâmbătă, au fost conflicte între şoferii care voiau să reia lucrul şi cei care voiau continuarea grevei, primarul general Nicuşor Dan anunţând înfiinţarea unui număr de telefon special pentru semnalarea unor astfel de situaţii, astfel încât poliţia să intervină.

Sâmbătă seară, Nicuşor Dan anunța că Depourile STB Colentina şi Titan funcţionează în integralitate şi că la numărul de telefon dedicat au fost deja primite reclamaţii despre intimidări şi agresiuni ale liderilor sindicali la adresa şoferilor şi vatmanilor care vor să iasă pe traseu.

Și sindicatul din STB condus de consilierul general PSD Vasile Petrariu a transmis printr-un comunicat că nu a iniţiat şi nu a organizat protestul angajaţilor şi ca s-a poziţionat ca un factor de echilibru şi ca avertizor care a adus la cunoştinţa conducerii nemulţumirile salariaţilor.

Ei l-au acuzat pe Nicuşor Dan că încearcă să bage pumnul în gura salariaţilor, în loc să vină cu soluţii pentru aplanarea conflictului, pe care ei îl numesc ”spontan”. Sindicalişţtii au avertizat încă de sâmbătă seară că duminică dimineaţă vor decide dacă ies pe traseu.