Negocierile dintre sindicaliști STB și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, au eșuat, ambele părți aducând acuzații reciproce, ceea ce înseamnă că greva angajaților Societății de Transport București va continua și sâmbătă, în ciuda faptului că Tribunalul Bucureşti a decis încetarea grevei. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a solicitat vineri Parchetului să urgenteze măsurile împotriva persoanelor care au organizat greva de la STB, în special a liderului sindical Vasile Petrariu. Pe de altă parte, Petrariu a spus că Nicuşor Dan a refuzat dialogul şi nu a stat nici măcar un minut la masa discuţiilor.

statie STB, în ziua grevei angajaților societățiiFoto: Hotnews

Cele mai importante informații privind greva STB, LIVETEXT:

19.15 Primarul Capitalei Nicușor Dan susține o conferință de presă după a doua zi de grevă a STB. Primarul general a solicitat Parchetului să ia măsuri în contextul grevei ilegale și a făcut apel la șoferi și vatmani să fie raționali.

Nicușor Dan a reluat acuzele la adresa liderului de sindicat care este membru PSD și a catalogat solicitarea de demisie a directorului STB ca fiind una puerilă.

  • Nu mai suntem în ipoteza unei greve spontane, suntem în ipoteza unei greve ilegale organizate de sindicatul reprezentativ. Solicit Parchetului să urgenteze măsurile împotriva persoanelor şi în special a domnului Petrariu, care a organizat acest act ilegal, cu consecinţe grave pentru bunul mers al activităţii în Bucureşti

18.40: Vasile Petrariu, directorul Sindicatului STB, a spus că greva va continua. Acesta spune că discuțiile cu primarul general Nicușor Dan au eșuat.

15.55 Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că de la ora 18.00 urmează să aibă o nouă discuţie cu reprezentanţi ai angajaţilor STB, care să aibă mandat din partea colegilor lor.

  • "Situaţia este în evoluţie. Repet solicitarea mea pentru toată lumea de a avea o abordare raţională pentru o problemă care afectează viaţa multor oameni. (...) Elementul de noutate între întâlnirea pe care am avut-o azi la ora 12.00 şi întâlnirea pe care ar urma să o avem la ora 18.00 este că oamenii care vor veni la ora 18.00 ar veni cu un mandat din partea colectivului. Este o invitaţie pe care eu le-am adresat-o", a spus Nicuşor Dan, citat de Agerpres.

Declaraţia de presă a fost susţinută la finalul unei alte întrevederi la sediul PMB, la care au participat şefii de autobaze şi depouri. Edilul general le-a mulţumit celor care au fost prezenţi, adăugând că discuţia a fost una "absolut deschisă şi directă". El a menţionat că participanţii au semnalat o serie de "probleme concrete" ale STB, dar s-a arătat surprins de faptul că toate aceste aspecte "nu fac parte din lista de revendicări" avansate de către liderii de sindicat, miercuri, în discuţia cu Consiliul de administraţie al STB.

  • "Un al doilea lucru care a reieşit a fost o lipsă de comunicare şi de încredere în ierarhia administrativă a STB şi aici trebuie să lucrăm pentru asta, dar nu putem să o facem de pe o oră pe alta şi paralizând viaţa oraşului", a precizat Nicuşor Dan.

14.21Tribunalul București: Greva de la STB este ilegală

11.53Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), Adrian Criţ, a declarat vineri că propune sindicatului reprezentativ deschiderea negocierilor pentru contractul colectiv de muncă, dar cu condiţia ca vineri angajaţii STB să iasă pe traseu.

10.32 Procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 3 fac cercetări in rem cu privire la greva declanșată joi de către angajații Societății de Transport București (STB), în urma a două plângeri penale depuse în acest caz.

9.33: Nicușor Dan, la finalul discuțiilor cu conducerea STB:

  • Executorii judecătorești au afișat decizia instanței astăzi, până la această oră, în jumătate dintre autobaze
  • Cine nu aplică o decizie judecătorească săvărșește o infracțiune
  • Până la amiază, în mod oficial toți angajații vor avea în mod oficial decizia instanței anunțată
  • Este o manifestare total irațională. Să nu reiei lucrul, riscând condamnarea penală, este irațional
  • I-am convocat la ora 12.00, la sediul PMP, pe șefii de autobaze și de depou, 20 de persoane, membri în conducerea STB și mulți membri de sindicat
  • Vreau să le transmit hotărârea noastră de aplicare a legii și, al doilea motiv, să înțeleg ce probleme pot fi rezolvate
  • Esențial este ca noi să respectăm legea
  • Cer PSD să se pronunțe, pentru că avem o grevă care paralizează Bucureștiul organizată de un consilier general PSD, un om care și-a câștigat mandatul pe lista PSD (Vasile Petrariu)
  • PSD să se pronunțe: fie susține această acțiune care a paralizat orașul, fie îi retrage sprijinul lui Petrariu, care a organizat această grevă
  • Toată situația este o atitudine total iresponsabilă generată de anumiți lideri sindicali
  • Ce putem face - să explicăm din nou situația în care ne găsim
  • Nu pot eu să răspund pentru un gest irațional, pentru că această acțiune este irațională și are niște autori care sunt responsabili pentru paralizarea Bucureștiului
  • Aveți în vedere plângeri penale? E un litigiu de fond și unul de urgență.
  • Sunt deschise cele 2 direcții - cea penală, și cea administrativă, în care se poate merge până la desfacerea contractelor de muncă. Dar vreau să ajungem acolo, vreau să fim raționali și tocmai acesta este motivul convocării ședinței de la ora 12.00
  • De ce nu i-ați răspuns la telefon prefectului Capitalei? Suntem într-o situație de criză, în acea seară am vorbit cu foarte multă lume, pentru că anticipam greva. Am vorbit cu Poliția, cu viceprimarul, nu am vorbit cu doamna prefect pentru că se făcuse târziu când am văzut apelul. Domnia sa are atribuții limitate

08.00: Executorii judecătorești au ajuns la sediul STB pentru punerea în aplicare a deciziei instanței. La sediul STB se află și primarul Capitalei, Nicușor Dan.

Liderul sindical Mihai Trancă declara vineri dimineață că protestul va continua până ce Adrian Criț își va da demsia. ”Nimeni nu ne bagă în seamă, nici prefectul, nici primarul, nici dl Adrian Criț”.

Întrebat în legătură cu revendicările sindicaliștilor privind demisia sa, el a susținut că această solicitare încalcă prevedrile contractului colectiv de muncă.

Suspendarea grevei decisă joi de instanţă nu a fost pusă în practică de sindicalişti, iar în prezent executorii judecătoreşti merg la sediul fiecărui punct de lucru pentru afişarea deciziei respective, a declarat, vineri, directorul general al STB, Adrian Criţ.

Tot vineri, Tribunalul București se va pronunţa privind legalitatea acestei acţiuni de protest.

”Din păcate suntem în aceeași situație ca și ieri. (...) Suntem deschiși dialogului și empatizăm cu angajații care doresc să presteze transport public și ne cerem scuze locuitorilor. Suntem deschiși dialogului pentru a debloca situația. Există o decizie judecătorească. Angajații să înțeleagă că din cauza unor jocuri pe care le fac unii lideri sindicali își periclitează locul de muncă”, a declarat directorul STB Adrian Criț, la digi24.

El a insistat că greva este ilegală și că există deja în traseu 3 vehicule, adăugând că speră ca tot mai mulți angajați STB să revină la muncă. Șeful STB a mai spus că, la această oră, continuă discuțiile cu primarul general Nicușor Dan pentru deblocarea situației.

”Nu a ieșit nicio mașină până la ora 6 dimineața. Nu știm la ce oră ar putea ieși sau dacă vor ieși mașinile pe traseu”, au declarat vineri dimineața reprezentanții STB, contactați de HotNews.

Reamintim faptul că STB a transmis joi seară, printr-un comunicat de presă, că personalul implicat în greva care a imobilizat astăzi Capitala refuză să-și reia activitatea și există posibilitatea ca protestul să continue și vineri.

La rândul lui, primarul General al Capitalei a declarat că ”Sunt șanse minime ca mijloacele de transport al STB să circule la prima oră, dar am încredere că apoi vor circula / Plângerea penală este depusă / Cine nu va ieși vineri dimineață pe traseu va răspunde.

Nicuşor Dan a declarat că hotărârea judecătorească privind suspendarea grevei STB este definitivă şi cine vineri dimineaţă nu va ieşi pe traseu, la muncă, va răspunde. O plângere penală a fost deja depusă, anunţă edilul care mai subliniază că vinovatul principal pentru această situaţie este liderul de sindicat.

Greva angajaților Societății de Transport București, care joi a paralizat traficul din Capitală, continuă și vineri.

Conducerea STB acuză că "liderii sindicali pun presiune pe angajați pentru a nu-și îndeplini sarcinile de lucru". Aceasta, în pofida deciziei Tribunalului București, de suspendare a protestului declanșat de sindicatul reprezentativ al societății, condus de consilierul general PSD Vasile Petrariu.

Angajații STB, societatea de transport public din București, au intrat joi dimineață în grevă generală, sindicaliștii spunând că revendicările lor privind creșterile salariale nu au fost soluționate. Directorul societății de transport din Capitală a replicat că salariul mediu brut este de 7.000 de lei, i-a acuzat pe sindicaliști de acțiuni ilegale și a vorbit despre furturi de combustibil și de probleme cu comenzile de piese.