Ambasada Statelor Unite la București a revenit joi, pe rețelele de socializare, cu o nouă postare critică la adresa Rusiei, despre care spune că „nu are niciun cuvânt de spus” pe subiectul relației dintre Ucraina și NATO, o chestiune ce „privește exclusiv Ucraina și cei 30 de aliați NATO”.

Mesajul ambasadei SUAFoto: Facebook/ U.S. Embassy Bucharest

„Rusia trebuie să se alăture restului lumii în secolul XXI. În zilele noastre, națiunile suverane au dreptul de a alege liber ce aranjamente fac pentru securitatea lor, inclusiv în ce alianțe devin membre”, transmite Ambasada SUA la Bucureşti în mesajul postat pe conturile oficiale de Facebook și Twitter.

„Relația dintre Ucraina și NATO este o chestiune ce privește exclusiv Ucraina și cei 30 de aliați NATO. Rusia nu are niciun cuvânt de spus pe acest subiect”, mai afirmă reprezentanța diplomatică în mesaj.

Noile provocări lansate de Moscova prin comasarea soldaților de-a lungul graniței cu Ucraina au dus, în această săptămână, la negocieri între Rusia și Occident. Dincolo de ceea ce pare a fi un eșec diplomatic la masa negocierilor, conflictul a ajuns la un nou nivel, în mediul online. Ambasada SUA la București a publicat și miercuri seară un mesaj pe rețelele sociale, în care amintește că Rusia a invadat Moldova, Georgia și Ucraina și nu a mai plecat. „Vedeți un tipar aici? Cine este agresorul?”, transmite ambasada în postare. După 2 ore a venit și replica ambasadei Rusiei în România.

„Diferențe majore” au fost observate cu Moscova în ceea ce privește securitatea în Europa, dar țările NATO rămân deschise dialogului, a declarat miercuri șeful Alianței Atlantice, după o reuniune a consiliului NATO cu Rusia la Bruxelles.

„Există diferenţe semnificative între (aliaţii) NATO şi Rusia. Diferenţele noastre nu vor fi uşor de depăşit, dar este un semn pozitiv faptul că toate ţările NATO şi Rusia s-au aşezat în jurul aceleiaşi mese şi au abordat chestiuni substanţiale”, a spus secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în conferinţa de presă de după încheierea primei reuniuni a Consiliului NATO-Rusia din ultimii doi ani.