Judecătoarea Andrea Chiș din CSM spune că va propune ca în viitor hotărârile de sancționare ale secțiilor în materie disciplinară să fie motivate odată cu pronunțarea soluției, apreciind că deciziile de sancționare disciplinară au un efect nu doar asupra judecătorilor și procurorilor vizați, ci și asupra celorlalți magistrați, mai ales pentru că la momentul pronunțării soluției motivarea nu este cunoscută. Este singura reacție din CSM, care cu o zi în urmă a decis excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileț și sancționarea altor cinci judecători de la Curtea de Apel Constanța.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "Având în vedere impactul mediatic al unor soluții ale Secției pentru judecători în materie disciplinară, voi propune ca în viitor hotărârile de sancționare ale secțiilor în materie disciplinară să fie motivate odată cu pronunțarea soluției.
  • Această propunere figurează ca și obiectiv al președinției mele.
  • Apreciez că deciziile de sancționare disciplinară au un efect nu doar asupra judecătorilor și procurorilor vizați, ci și asupra celorlalți colegi, mai cu seamă datorită faptului că, la momentul pronunțării soluției, motivarea nu este cunoscută.
  • Am luat act de îngrijorările colegilor care au constatat o practică neunitară la nivelul Inspecției Judiciare, mai cu seamă în materia libertății de exprimare a magistraților", spune judecătoarea Andrea Chiș, care candidează pentru postul de președinte al CSM, cu un mandat de un an.

Ea mai afirmă că CSM ar trebui să ia măsuri pentru a-i convinge pe judecătorii și procurorii de a căror experiență sistemul judiciar și societatea românească au maximă nevoie să își exercite în continuare profesia și să nu aleagă calea pensionării.

Alegerile pentru noua conducere a CSM vor avea loc joi.

Cine sunt judecătorii din secția CSM care a decis sancționarea lui Danileț

Decizia de excludere din magistratură a judecătorului Cristi Danileț, considerat unul dintre magistrații reformiști, care au protestat în stradă față de modificarea legilor justiției de către PSD, a fost luată de către Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM.

Judecătorii care fac parte din acestă secție sunt:

  • Bogdan Mateescu, care este și președinte al CSM
  • Lia Savonea, Simona Marcu, Mariana Ghena
  • Nicoleta Țînț, Gabriela Baltag, Evelina Oprina
  • Andrea Chiș și Mihai Bălan

Decizia de excludere din magistratură a lui Danileț a fost luată cu votul judecătorilor Bogdan Mateescu, Lia Savonea, Simona Marcu, Mariana Ghena și Nicoleta Țînț, au declarat surse oficiale pentru HotNews.ro.

Împotrivă au votat Mihai Bălan și Andrea Chiș, în timp ce Gabriela Baltag și Evelina Oprina au propus sancționarea lui Danileț prin rededucerea salariului.

Secția pentru judecători a CSM este condusă de Bogdan Mateescu, președinte al Consiliului, iar votul acestuia a înclinat balanța, în timp ce Inspecția Judiciară este condusă de judecătorul Netejoru, plasat politic de PSD la conducerea acestei structuri.

Cristi Dănileț este cunoscut drept unul dintre judecătorii care au militat permanent pentru reforma Justiției și unul dintre magistrații care au protestat în stradă față de modificarea legilor justiției.

Judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj a fost exclus din magistratură de către Secția pentru judecători a CSM. Abaterea imputată este „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”.

Sancțiunea nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la instanța supremă.

  • ”Cu majoritate, În baza art.100 lit.e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancţiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. a) din acelaşi act normativ.
  • Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Cu opinie separată în sensul admiterii cererii de repunere pe rol a cauzei formulată de pârâtul Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj.
  • Cu opinie separată în sensul admiterii excepţiei nulităţii absolute a acţiunii disciplinare motivată de depăşirea termenului de efectuare a verificărilor prealabile şi de încălcarea repartizării aleatorii.”, se arată în hotărârea CSM.

Dănileț: M-au exclus pentru două postări pe TikTok cum tai gardul viu și curăț piscina

  • ”Azi s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru doua filmulețe publicate anul trecut pe TikTok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalt curăț o piscină.
  • Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viața mea privată pentru care nu înțeleg să dau socoteală nimănui.
  • Abaterea reținută este „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”. Soluția s-a luat cu majoritate de voturi, căci unii membri CSM au găsit că sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul în care s-a realizat cercetarea de către Inspecția Judiciară.
  • Evident, voi formula recurs la ICCJ și sunt sigur că se va remedia această soluție. Îmi voi continua îndeplinirea atribuțiilor până se ia decizia finală.”, a scris Danileț pe pagina sa de Facebook.

Judecătorul Cristi Danileț sancționat disciplinar în 2019 pentru o postare pe Facebook

Judecătorul Cristi Danileț a fost sancționat în mai 2019 de Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM după ce scria, pe Facebook, că armata ar putea ieși în stradă pentru ”a păzi democrația”.

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut decizia Consiliului Superior al Magistraturii prin care judecătorul Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj a fost sancţionat disciplinar în anul 2019 pentru un mesaj postat pe Facebook.

Instanţa supremă a respins contestaţia făcută de Danileţ împotriva deciziei din 7 mai 2019 luată de Secţia pentru judecători a CSM în materie disciplinară, prin care magistratul a fost sancţionat cu o diminuare de 5% din indemnizaţie, pe o perioadă de 2 luni, pentru încălcarea unui articol din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, respectiv "manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în afara exercitării atribuţiilor de serviciu".

Cristi Danileț și-a început activitatea ca judecător la Judecătoria Vatra Dornei, în anul 1998. Din 15 mai 2001 a activat ca judecător la judecătoria Cluj Napoca iar din septembrie 2004 ca judecător al Tribunalului Cluj.

Între 18 ianuarie 2005 și 21 mai 2007 a fost detașat la Ministerul Justiției fiind numit consilier al ministrului justiției din acea vreme, Monica Macovei.

După 22 mai 2007 a revenit la Tribunalul din Cluj, fiind apoi numit vicepreședinte la Judecătoria Oradea.

În perioada ianuarie 2011 - ianuarie 2017, Cristi Danileț a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, fiind ales în acest organism din partea judecătorilor de la judecătorii.