Angajaţii din creşele din Ploieşti, unde procurorii au deschis un dosar de delapidare, luare de mită şi dare de mită, îi compătimeau pe copiii cu vârste de până la trei ani lăsaţi de părinţi în grija instituţiei. Interceptări ale procurorilor arată că cei din creşe au fost auziţi în repetate rânduri, în cadrul unor convorbiri telefonice, spunând: „Îmi este milă de copiii ăştia, că nu le dă să mănânce”, sau „Copiii ăştia nu au văzut copan de la începutul anului”, relatează News.ro.

CresaFoto: Agerpres

Procurorul de caz estimează că prejudiciul cauzat de angajaţii celor şase creşe din Ploieşti care sustrăgeau din mâncarea copiilor şi din produsele de curăţenie alocate instituţiilor se ridică la 108.000 de lei pe an.

Informaţia reiese din documentele depuse de Parchet la Tribunalul Prahova, acolo unde s-a judecat solicitarea de arestare preventivă a şefei Centrului Creşelor, Angelica Fodor.

„Potrivit procurorului de caz, din datele existente până la acest moment se poate estima un prejudiciu total de aproximativ 108.000 lei/an cauzat prin săvârşirea infracţiunii de delapidare, raportat la numărul de persoane care îşi însuşesc zilnic bunuri alimentare şi nealimentare din cadrul creşelor şi la numărul de creşe din subordinea Centrului Creşe Ploieşti. Cu privire la prejudiciul cauzat prin infracţiunea de delapidare, judecătorul apreciază că se impun lămuriri suplimentare şi că probaţiune sub aspectul mecanismului de calcul, însă este cert că el există şi este semnificativ având în vederea întinderea activităţilor ilicite, astfel că poate fi luat în considerare la aprecierea îndeplinirii condiţiilor privind luarea măsurii preventive solicitate”, se arată în încheierea de şedinţă a Tribunalului Prahova care a admis propunerea de arestare preventivă formulată de procurori pe numele şefei Centrului Creşelor Ploieşti, Angelica Fodor.

„Majoritatea angajaţilor care sustrag bunuri, în special produse alimentare, profită de faptul că în creşe sunt înscrişi copii cu vârste cuprinse între 11 luni şi 3 ani şi care nu pot aprecia calitatea hranei oferită şi nici nu au capacitatea necesară să comunice faptul că într-o anumită zi nu au avut la masă carne, peste, Kinder sau alte produse mai scumpe din meniul zilnic. Aceste produse, aşa cum rezultă din interceptările telefonice, sunt sustrase în cantităţi mari, bunuri identificate cu ocazia percheziţiei domiciliare, iar alimentele preparate în absenţa acestora nu asigură aportul nutritiv necesar dezvoltării normale a copiilor. Mai mult, sustragerea produselor destinate igienizării spaţiilor pot genera riscuri de îmbolnăvire pentru copii aflaţi în colectivitate, care folosesc grupurile sanitare şi spaţiile de servire a mesei în comun”, precizează sursa citată.

Din interceptări mai reiese că angajaţii care furau îi compătimeau pe copiii cu vârste între 11 luni şi 3 ani lăsaţi de părinţi la creşă.

„În realitate, ulterior ridicării produselor alimentare din magazia unităţii, acestea se împart în trei şi cu alimentele ce rămân se prepară hrană. De multe ori, persoane din cadrul creşelor au afirmat telefonic «îmi este milă de copiii ăştia că nu le da să mănânce», «copiii ăştia nu au văzut copan de la începutul anului» sau «musaca fără carne şi paste fără brânză». De asemenea, se discuta despre carnea de vită şi apă minerală, produse care nici nu au fost trecute prin creşă, ci însuşite de angajaţi, fără întocmirea documentelor care să ateste faptul că produsele respective au fost utilizate pentru prepararea hranei”, se mai arată în încheierea de şedinţă.

„50 de lei de persoană pentru şefa”

Procurorii susţin, de asemenea, că Angelica Fodor, în calitate de şef al Centrului creşelor, primea periodic bani de la angajaţii din subordine pentru “eforturile depuse”, “eforturi” care în mod normal intrau în atribuţiile sale de serviciu.

„De exemplu: demersurile făcute pentru depunerea unor amendamente la normele de punere în aplicare a OUG 100/2021 privind pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi abrogarea unor acte normative din domeniul protecţiei sociale. În acesta situaţie interesul este acela de a fi menţinute în activitate persoanele angajate în cadrul creşelor care nu au studii de specialitate, ci cursuri de recalificare care nu atestă calificarea de educator puericultor. În acest caz ne aflăm în situaţia în care în dată de 11.10.2021 toate persoanele angajate în cadrul creşelor au dat câte 50 de lei, sume ce au fost înmânate directorului instituţiei prin intermediul administratorilor de creşe. O altă situaţie este cea care se află în derulare, respectiv, în cazul personalului din cadrul creşei nr. 49, în urmă unei şedinţe ţinută de administratorul XXX s-a stabilit să fie strânsă suma de 50 de lei de persoană pentru şefa pentru că „aţi văzut iar ne-a dat drumul să plecăm mai devreme acasă”. În această situaţie este vorba de încălcarea atribuţiilor de serviciu în sensul acceptării nerespectării programului de lucru şi pontaje întocmite cu normă întreagă (8 ore pe zi)”, au reţinut procurorii.

În faţa instanţei, inculpata a negat comiterea faptelor, afirmând că regretă „ce s-a întâmplat”. Ea a admis că a primit unele bunuri, însă nu bani, dar susţine că a fost vorba despre cadouri primite cu ocazia unor zile speciale, cadouri pe care însă susţine că nu le-a condiţionat.

După mai puţin de o săptămână în arest preventiv, Angelica Fodor a obţinut, luni, eliberarea. Judecătorii Curţii de Apel Ploieşti au considerat că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova nu au competenţa de a instrumenta dosarul de luare de mită şi au desfiinţat mandatul de arestare pe numele acesteia.

Citește pe acest subiect: