​Directoarea şi celelalte angajate ale creşelor din Ploieşti care au fost reținute luni ar fi furat, potrivit anchetatorilor, pe lângă mâncare, şi produsele de igienă şi electrocasnicele care ar fi trebuit să ajungă la copii, relatează Adevărul, citând surse judiciare, care afirmă: „Aveau podul plin”. Șefa creşelor ar fi primit bani şi „atenţii” de la subalterne, pentru ca acestea să poată fura în voie, mai scrie publicația.

CresaFoto: Agerpres

Angelica Fodor, directoarea Centrului Creşe din municipiul Ploiesti, a fost reţinută pentru 24 de ore de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie şi delapidare. În acelaşi dosar au fost reţinute şi alte patru persoane, toate angajate ale creşelor din Ploieşti.

„Aveau podul plin”

Luni, 6 decembrie 2021, la Ploieşti au fost făcute mai multe percheziţii în cauză, atât la domiciliile educatoarelor, cât şi la sediile creşelor.„Aveau podul plin”, susţin surse apropiate de anchetă, fiind găsite cantităţi impresionante de alimente, dar şi produse de igienă (detergenţi şi dezinfectanţi) sau cafea, precum şi aparatură electrocasnică. Potrivit unor surse, la domiciliul şefei creşelor a fost găsită inclusiv o combină frigorifică nouă, care avea încă o etichetă cu desintatarul: Centrul Creşe Ploieşti.

În plus există informaţii conform cărora o parte dintre angajatele din creşe nu aveau studiile necesare pentru a ocupa postul, motiv pentru care ar fi cotizat periodic la şefi doar pentru a fi menţiunte în serviciu şi chiar acceptau să le facă mâncare pentru acasă din alimentele copiilor.

Sursele citate au precizat că ancheta vizează şi alte persoane implicate în administrarea unităţilor de învăţământ antepreşcolar din Ploieşti, dar faţă de acestea nu au fost dispuse, deocamdată, măsuri preventive. Urmează să mai fie audiate cel puţin zece persoane, spun surse judiciare. În total, sunt 16 suspecţi în cauză, cu funcţii de conducere, dar şi de execuţie, dintre care cinci au fost reţinuţi, urmând ca procurorii să ceară instanţei luarea unor măsuri preventive.

Potrivit adevărul.ro, la Ploieşti funcţionează şase creşe, toate aflate în subordinea Primăriei Ploieşti, la care sunt înscrişi 583 de copii, însă doar aproximativ 450 merg la program.

Reprezentanţii administraţiei publice locale au refuzat, într-o primă fază, să facă comentarii în legătură cu situaţia celor cinci angajate, având în vedere că au calitate de funcţionari publici.

Conducerea primăriei şi-a exprimat regretul faţă de „această situaţie” şi a dat asigurări că activitatea creşelor nu va fi afectată de ancheta procurorilor. Magdalena Trofin, viceprimarul municipiului Ploieşti, cea care răspunde de activitatea unităţilor de învăţământ preşcolar aflate în subordinea administraţiei locale, a precizat că primăria nu a primit nicio comunicare oficială de la organele de anchetă cu privire la cele cinci persoane reţinute, motiv pentru care nu se pot lua decizii administrative cu privire la angajatele acuzate de delapidare şi corupţie.