​Președintele american Joe Biden va avea joi consultări cu nouă țări est-europene membre ale NATO despre convorbirea pe care a avut-o cu președintele rus Vladimir Putin și despre temerile legate de o invazie în Ucraina, a anunțat miercuri Casa Albă, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

UPDATE 11.44 Președintele Klaus Iohannis participă la Summitul Democrației (Summit for Democracy), organizat de Președintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, în sistem videoconferință, precizează joi Cotroceniul.

Joe Biden va avea o discuție telefonică cu "liderii Grupului celor nouă de la București, format din aliații din flancul estic al NATO, pentru a rezuma întâlnirea sa cu președintele Putin, a le asculta opiniile privind situația actuală de securitate și a sublinia angajamentul Statelor Unite față de securitatea transatlantică", potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Grupul celor nouă de la București include Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia.

Convorbirea va avea loc după o conversație telefonică programată cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky.

Trimiterea de soldați SUA pentru a apăra Ucraina de o agresiune a Rusiei „nu este luată în calcul” pentru că Ucraina nu face parte din NATO, a declarat miercuri Biden.

Referințe: