Premierul Nicolae Ciucă afirmă că se va consulta cu factorii decizionali din domeniul sanitar pentru a anunţa măsurile dispuse pentru a împiedica răspândirea variantei sud-africane a SARS-CoV-2, după recomandările Comisiei Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății.

Nicolae CiucaFoto: AGERPRES

"Guvernul României este la curent clipă de clipă cu evoluţia pandemiei în plan naţional şi internaţional. Am luat notă de recomandările de ultimă oră ale Comisiei Europene şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Mă voi consulta cu factorii decizionali din România şi vom anunţa în cel mai scurt timp posibil măsurile dispuse pentru a împiedica răspândirea variantei sud-africane a SARS-CoV-2", a precizat Nicolae Ciucă, vineri, într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului.

Organizația Mondială a Sănătății a clasificat vineri varianta B.1.1.529 a coronavirusului, detectată prima dată în Africa de Sud, drept variantă de înrgijorare, spunând că s-ar putea răspîndi mai repede decât alte variante. Noua variantă, denumit Omicron, este a cincea variantă de înrgijorare de până acum. Între timp, a fost confirmat primul caz de infectare cu varianta B.1.1.529 în Europa, respectiv în Belgia.

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat vineri că propune statelor membre suspendarea tuturor zborurilor din sudul Africii către Uniunea Europeană din cauza variantei B.1.1.529 a coronavirusului.​

„Toate zborurile către aceste țări ar trebui suspendate până înțelegem clar pericolul reprezentat de această variantă nouă și călătorii care se întorc din aceste regiuni ar trebui să respecte reguli stricte de carantină”, a adăugat aceasta.