VIDEO Alexandru Rafila: Certificatul verde COVID ar putea fi reglementat printr-un act normativ nou / Ar putea fi folosit doar după 3 săptămâni de creştere consecutivă a ratei de infectare

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 24 noiembrie 2021, 15:17 Actualitate | Esenţial


Certificatul verde COVID
Foto: Hotnews
Ministrul propus de PSD la Sănătate, Alexandru Rafila, spune că certificatul verde COVID ar putea fi reglementat printr-un nou act normativ, astfel încât să fie introdus după trei săptămâni de creştere consecutivă a ratei de infectare şi eliminat când aceasta scade. Reamintim că legea privind obligativitatea certificatului verde COVID la locul de muncă este blocată în Camera Deputaților, după ce a fost respinsă de Senat. Acum, este obligatoriu certifictul verde COVID pentru accesul la mall , în instituții publice sau la restaurant, însă introducerea acestei măsuri s-a făcut prin hotărâre de guvern, nu prin lege.Alexandru Rafila a declarat miercuri, la audierea în comisiile parlamentare, că certificatul verde COVID este un instrument care salvează vieți, dar trebuie introdus în momentul oportun.
 • "Cerificatul verde este un instrument care salvează vieți, dar trebuie introdus la momentul oportun. Trebuie introdus la două-trei săptămâni de creștere și scos la descreștere.
 • Nu trebuie să-l prezentăm ca pe un instrument opresiv. La nivelul CE există o preocupare pentru standardizarea unui test pentru testarea reală a imunității”, a spus Rafila în Parlament.
El a spus că un criteriu de introducere a certificatului verde COVID ar putea fi creșterea numărului de cazuri timp de trei săptămâni consecutive și renunțarea la acesta când incidența cazurilor COVID scade.

Întrebat de jurnaliști, după audieri, la ce incidență ar trebui renunțat la obligativitatea certificatului verde COVID, Rafila a spus că nu s-a stabilit, ci că a avut discuții în acest sens cu reprezentanții Institutului Național de Sănătarte Publică.

Alexandru Rafila a spus că, de exemplu, certificatul verde COVID ar putea fi activat (folosit) după 3 săptămâni de creştere consecutivă și retras în momentul în care rata de infectare ajunge la 1 sau 0,5, de exemplu.

El a susținut că nu se va renunța la legea privind introducerea certificatului verde COVID, dar că, cel mai probabil, acesta trebuie reglementat printr-un nou act normativ.
 • ”Noi vom folosi certificatul în integralitatea lui, vor folosi şi testarea nu doar trecerea prin boală şi vaccinarea”, a adăugat Rafila.

În contradicție cu premierul desemnatPremierul desemnat Nicolae Ciucă declara marți că certificatul verde COVID este o prioritate, el făcând apel către parlamentari să adopte legea.
 • "Certificatul verde reprezintă o prioritate. Suntem o ţară care a avut o experienţă tragică a valului patru. Observăm că în celelalte ţări din Europa se manifestă al cincilea val. (...)
 • Ca atare, fac apel la toţi parlamentarii să înţeleagă şi să finalizeze procesul de adoptare a legii pentru certificatul verde", a afirmat Ciucă.
Proiectul de lege care prevede introducerea certificatului verde COVID pentru personalul medical, dar și în cazul instituțiilor publice, inclusiv Parlamentul, și în clădirile de birouri a fost respins de Senat în 27 octombrie.

PSD și AUR au reclamat că proiectul privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă a fost introdus ilegal în plen, susținând că au existat vicii de procedură.

Proiectul de lege este blocat acum în Camera Deputaților.

În urmă cu o săptămână, Comisia de sănătate a Camerei Deputaților s-a întrunit doar pentru a citi amendamentele la legea certificatului verde COVID la locul de muncă. George Simion de la AUR care se opune introducerii documentului a transmis live și le-a cerut susținătorilor să pună presiune pe parlamentari să nu aprobe proiectul.


Comisarul european Thierry Breton la București: Este important să fie votat certificatul verde COVID


Săptămâna trecută, comisarul european Thierry Breton a venit în România pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la rata scăzută de vaccinare în rândul populației și la tergiversarea adoptării certificatului verde de către Parlament.

El a spus că este datoria românilor să se vaccineze și să implementeze certificatul verde pentru că pandemia de coronavirus nu poate fi învinsă decât împreună și nu mai avem timp de pierdut.

Comisarul european a afirmat că votul pentru utilizarea certificatului vede COVID este important, deoarece acesta, alături de vaccin, asigură "supravieţuirea" în pandemie.
 • ”Statele membre UE iau măsuri extrem de dure acum. În Germania, dacă nu ești vaccinat nu poți merge la muncă, în Austria nu ai voie să ieși din casă.
 • Peste tot în UE sunt luate măsuri dificile și curajoase. (..) Este nevoie de curaj politic ”, a declarat comisarul.


Ce prevede legea privind obligativitatea certificatului verde COVID la locul de muncă, în forma inițiatorilor • Potrivit formei iniţiatorilor, parlamentari de la PNL şi UDMR, propunerea legislativă stipulează că certificatul atestă îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii: trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2; trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus şi rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 ore) sau antigen rapid (48 de ore).
 • Proiectul de act normativ prevede că personalul unităţilor sanitare publice şi private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19.
 • Printr-un amendament, a fost adăugat personalul unităţilor de asistenţă medicală profilactică şi curativă şi persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, de dispozitive medicale şi de medicamente.
 • "Dispoziţiile (...) se aplică şi autorităţilor, instituţiilor publice şi de interes public, de utilitate publică şi celorlalte unităţi publice, centrale şi locale, regiilor autonome, operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan. În cadrul entităţilor publice şi private, obligaţia prezentării certificatului digital al UE privind COVID-19 revine membrilor Camerei Deputaţilor şi ai Senatului, persoanelor care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică, precum şi tuturor categoriilor de personal care îşi desfăşoară activitatea în cadrul respectivelor entităţi", se arată în amendamentele adoptate de cele două comisii.
 • Costurile privind activitatea de testare pentru virusul SARS-CoV-2 sunt suportate de către personalul unităţilor publice, de membrii Camerei Deputaţilor şi Senatului, de persoanele care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică, de persoanele fizice - furnizori de servicii medicale, de dispozitive şi de medicamente.
 • Pentru personalul din cadrul unităţilor publice şi private care face dovada unei afecţiuni ce reprezintă contraindicaţie la vaccinare şi e stabilită de un medic de specialitate conform normelor medicale în vigoare, activitatea de testare se organizează cu suportarea costurilor de către angajator.
 • Pentru unităţile private, costurile privind activitatea de testare pentru virusul SARS-CoV-2 sunt suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora, se mai arată în propunerea legislativă amendată în comisiile de specialitate ale Senatului.

Ce se întâmplă dacă angajații nu prezintă certificatul digital • Conducerea unităţilor publice şi private verifică certificatele digitale prin intermediul aplicaţiei mobile "Check DCC".
 • Raporturile de serviciu în baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul din unităţile publice şi private care nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale, pe o perioadă de 30 de zile. Suspendarea se constată prin dispoziţia scrisă a organului de conducere al unităţii. În situaţia în care personalul din unităţile publice cumulează 30 de zile de suspendare, raportul de serviciu încetează de drept.
 • Potrivit unui amendament al lui Florin Cîţu însuşit de comisie, suspendarea de drept nu operează sau, după caz, încetează în cazul persoanei vaccinate cu cel puţin o doză de vaccin. În acest caz persoana vaccinată beneficiază de testarea gratuită la locul de muncă exclusiv până la încheierea la termen a schemei complete de vaccinare, având obligaţia încheierii schemei complete în termenul stabilit de normele medicale. Dovada efectuării primei doze de vaccin se face cu adeverinţa de vaccinare.
 • Nerespectarea obligaţiilor care revin în sarcina persoanelor juridice reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei, mai prevede proiectul.
 • Prevederile nu se aplică autorităţilor şi instituţiilor din cadrul autorităţii judecătoreşti, fiindu-le aplicabile dispoziţiile Legii nr. 114/2021 privind unele măsuri în domeniul justiţiei în contextul pandemiei de COVID-19.
 • Senatorul AUR Sorin Mateescu a apreciat că prin propunerea legislativă dreptul la muncă este îngrădit şi că testele trebuie să fie suportate de la bugetul de stat.
 • Preşedintele Comisiei de sănătate, Adrian Streinu-Cercel, şi-a exprimat nemulţumirea, într-o intervenţie online, că situaţia persoanelor care au trecut prin boală ca asimptomatice nu este reglementată în lege.
 • Propunerea legislativă privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unităţi publice şi private ar putea intra miercuri în dezbaterea plenului Senatului, în calitate de primă cameră sesizată.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14884 vizualizari

 • +17 (71 voturi)    
  Penibil pana la capat (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 15:24)

  Maspp [utilizator]

  S-a transformat in politician pesedist. Sa nu pierdem niciun vot, inventam noi certificatul optional.
  • -15 (65 voturi)    
   DImpotriva! (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 17:27)

   Forester [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

   Este una dintre masurile cu cel mai bun simt de cand a aparut rahatul de certificat. Normal ar fi fost sa se aplice niste masuri generale, aplicabile indiferent daca esti vaccinat sau nu (asta daca vrei sa tii in frîu infectarea), dar ce propune Rafila este cel mai aproape de decenta de pana acum.
  • +13 (41 voturi)    
   cica asta e doctor!!! (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 17:29)

   exilatul [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

   normal ca e mai bine ( pt buzunarul lor ) sa vindeci decit sa previi o boala...ps.: buzunarul asa zisilor medicil din ro...
   • -7 (11 voturi)    
    e SEFUL unei catedre la UMF Carol Davila (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 23:19)

    Kivek [utilizator] i-a raspuns lui exilatul

    nu doar medic de microbiologie dar si PROFESOR UNIVERSITAR la Universitatea de Medicina din Buc
    • +7 (11 voturi)    
     bine, stai jos!! (Joi, 25 noiembrie 2021, 3:02)

     exilatul [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

     dar tariful il stii ???...cit ia pt a trece examenul un student ??....sau "tariful" la studente ??...
  • -2 (14 voturi)    
   3 saptamani e prea mult (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 21:23)

   zeroG [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

   in 3 saptamani se curata o multme de oameni. Poate specialistii PSD urmaresc altceva....
 • +4 (56 voturi)    
  pacat.. (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 15:25)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... era misto sa-i crizam pe dacopati :)
  • -3 (27 voturi)    
   fix asta era ideea (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 17:22)

   tahomir [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   nu sa scapi de pandemie cu pagube cat mai mici.
   • +6 (32 voturi)    
    de scapat, nu scapi oricum.. (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 17:56)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui tahomir

    ... macar sa te distrezi.
 • -16 (62 voturi)    
  Rafila e MEDIC de microbiologie deci in domeniu (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 15:25)

  Kivek [utilizator]

  Arafat si altii care vor certificat verde pt a iesi din casa NU sunt medici specialisti in infectionase, microbiologie
  • -12 (28 voturi)    
   Ar putea cineva (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 19:34)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

   sa-mi explice ( un link pentruca nu cred ca aici este vreun virusolog-epidemiolog) de ce in tarile cu cea mai inalta rata de vaccinare sunt cele mai multe cazuri de imbolnavire ?
   • +8 (22 voturi)    
    pentru ca (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 19:47)

    greed05 [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

    au intarziat valul prin vaccinare. vin cazurile si la noi cat de curand.
    • -1 (1 vot)    
     pentru greed (Joi, 25 noiembrie 2021, 23:29)

     adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui greed05

     Au intarziat ? Nu am inteles. Ei sunt deja in valul 4 iar noi iesim din valul 3. Se pare ca au precipitat , au grabit valul 4, nu ?
   • -3 (13 voturi)    
    . (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 22:17)

    Simbad [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

    Nu-ți va da nimeni răspunsuri pertinente. Iar dacă ești de altă parte a baricadei decât vaccinarea, vei fi considerat șoșoc sau dacopat.
    • -1 (1 vot)    
     Adevarat (Joi, 25 noiembrie 2021, 23:30)

     adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Simbad

     ai grait ! Inca nu mi-au zis ca sunt dacopat sau sosoc, dar nici raspunsuri pertinente nu am primit. Am primit doar un raspuns foarte anapoda.
   • 0 (0 voturi)    
    Am inteles ! (Sâmbătă, 27 noiembrie 2021, 21:51)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

    Nimeni nu imi poate explica. Dar multi iau atitudine !Se burzuluiesc.
 • +9 (27 voturi)    
  iluzia libertatii (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 15:26)

  vox_bobuli_vox_bei [utilizator]

  "retras în momentul în care [hotaram ca] rata de infectare ajunge la 1 sau 0,5, de exemplu."
 • -7 (37 voturi)    
  certificat verde la locul de munca (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 15:31)

  jescu [utilizator]

  Politicul trebuia sa asigure echilibrul intre economie si sanatate. Acum sa inteleg ca in Romania sanatatea va prima, nu e rau, doar sa ne permitem. Adica sa ne permitem sa tine putina forta de munca acasa. Si asta cand deja a murit a murit 2% din populatia tarii, adica aproape de mortalitatea covid fara vaccin. Ceea ce inseamna ca cei care aveau deja de murit din cauza virusului asta(70-80%) au murit, si urmatoarele valuri vor afecta din ce in ce mai putin(daca nu se masluiesc datele in viitor).
  • +2 (4 voturi)    
   2 la mie (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 20:41)

   winston_smith [utilizator] i-a raspuns lui jescu

   au murit, nu 2 la suta.
 • +14 (42 voturi)    
  Se va folosi doar dupa ce se declara stare de urge (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 15:31)

  Martinezu [utilizator]

  in cimitire. Cand nu mai sunt locuri de veci sau spatii in crematorii intervine automat certificatul verde albastru in vigoare. ca de obicei autoritatile vor fi necrutatoare si aspre in aplicarea legii..
 • +14 (26 voturi)    
  wtf (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 15:35)

  larkinsen [utilizator]

  Dar asta care exista acum ,e functional si restrictioneaza accesul in magazine considerate de tovarasi neesentiale ce tip de certificat e?Verde mai deschis?Sau sunt mai multe tipuri in functie de interese?
  • +9 (11 voturi)    
   Sunt (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 17:51)

   Aeroporcul [utilizator] i-a raspuns lui larkinsen

   Mi multe nuante de verde.
 • +11 (25 voturi)    
  cum e cu descresterea? (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 15:42)

  fvb [utilizator]

  pai daca se ajunge la un numar mare de cazuri si apoi incepe sa descreasca, dar sunt tot multe, asta inseamna ca e okay, ca gata, nu mai e nevoie de certificat verde?
  • +3 (43 voturi)    
   Care e scopul certificatului verde? E pt calatorii (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 17:52)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui fvb

   Scopul certificatului VERDE e calatoria intre tari, NU restrictionarea drepturilor si libertattilor cetatenilor

   Nu va vad interesati de drepturile si libertatile garantate de Constituei dar va pasa mult mai mult de aceasta inventie discriminatorie numita certificat verde
  • -1 (3 voturi)    
   sa inteleg (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 22:28)

   fghr [utilizator] i-a raspuns lui fvb

   ca tu vrei sa fie certificatul verde in vigoare?
 • -4 (76 voturi)    
  Certificatul maro (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 16:08)

  Tescovin [utilizator]

  După părerea mea așa-zisul certificat verde nu ar trebui să existe și să fie folosit la limitarea în vreun fel a libertăților cetățenești, pe baza unor criterii discriminatorii care acum doar câțiva ani și-ar fi luat niște șuturi zdravene în dos în orice tribunal din Europa.
  Însă există și niște vești bune. Simplul fapt că unul ca Rafila, altfel mare apologet al narativei oficiale „vaccinați-vă / certificați-vă / stați în casă”, vine acum și propune o versiune ceva mai atenuată a „diktatului Zertifikat”, în timp ce alții în jurul nostru (Austria, Germania) fac progrese în transformarea țărilor lor în imense lagăre, arată că ăștia de la noi încă mai au urme de frică față de furia populară. Deci e bine să nu slăbim presiunea.
  • +14 (66 voturi)    
   ??? (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 17:17)

   T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

   Nu mai spune: libertatea si democratia s-au nascut pe malul Dambovitei, in timp ce tarile vest europene ajung niste lagare? De aia pleaca lumea in Germania, Austria, Italia, Franta, Spania, ca e rau si nu e libertate, in schimb ce in Romania mori cu libertatea in chiuveta. Daca asta e situatia de ce nu se intorc romanii acasa cu sutele de mii, sa profite de libertatea asta nemaipomenita?
   Nu mai vorbim de nivel economic, cultura, stiinta: toate acestea primeaza in Romania, avem numai genii, si toti oamenii astia de valoare au decis ca nu e bine sa te vaccinezi, in schimb ce amaratii aia din vest habar nu au ce fac.
   Confuzi libertatea cu anarhia, iar incapatanarea prosteasca de a nu intelege o situatie sanitara rara si a o accepta este doar una din consecintele lipsei de inteligenta si cultura stiintifica.
   • -11 (17 voturi)    
    Wrong answer. (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 19:10)

    lumi74321 [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

    No more chances.
   • -1 (29 voturi)    
    Las-o ca macane (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 19:42)

    Flav_ [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

    De cand unele drepturi sunt mai drepturi si altele nu? Certificatul asta era valabil daca vaccinurile opreau transmisia si imbolnavirea. Cum nu fac asta, n-are rost sa ne transformam in Coreea de Nord, aia mai iau doar "dreptul la viata" dar numai cateodata.
    • +6 (32 voturi)    
     ??? (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 20:01)

     T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Flav_

     Exact asa spun si eu: de cand drepturile nevaccinatilor sunt mai mari ca ale vaccinatilor, ca ale copiilor nevaccinati care nu au puterea de decizie?
     Poate nu ai inteles inca dar vaccinurile evita cazurile grave, ceea ce este un avantaj incontestabil pentru oricine gandeste putin. Daca tu iei in considerare doar exceptiile, adica oamenii cu complicatii medicale si asupra carora vaccinul nu are mare efect, asta inseamna ca esti superficial. Gandeste-te ca ai avea acum in spitale de 10 ori mai multe cazuri grave, ca inainte de vaccinare, ca ai avea de 10 ori mai multe decese. Nu iti trece prin cap sa te gandesti de ce in Germania, ca toata lumea vorbeste despre cazul ei, sunt 62 000 de cazuri si doar 2 sute si ceva de decese,iar in Romanai este un deces la 10 cazuri de covid?
     Deci, de ce cei nevaccinati care transmit virusul mult mai usor ar avea mai multe drepturi decat cei vaccinati ?
     Multumesc anticipat pentru raspuns.
     • +7 (17 voturi)    
      Detaliez (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 20:35)

      Flav_ [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

      Despre pasaport: Cand vaccinatii sau nevaccinatii n-o sa transmita virusul, atunci putem vorbi de pasaport pentru una din categorii.
      Despre drepuri: "Dreptul la viata" pe care-l trambiteaza unii, mai nou, nu e mai important ca alte drepturi. Vezi exemplul tovarasilor din Nord, care au "vindecat" mai toate drepturile.
      • -4 (12 voturi)    
       ??? (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 21:32)

       T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Flav_

       Daca vrei ca vaccinatii si nevaccinatii sa nu mai transmita virusul atunci apuca-te sa faci cercetare in domeniu si gaseste un vaccin ideal care corespunde cerintelor tale.
       Pana una alta, toate mintile luminate ale medicinii s-au chinuit si se chinuie sa gaseasca cel mai bun vaccin contra covid-ului. Daca tu poti sa faci mai mult, nu te jena, omenirea are nevoie de genii ca tine.In caz contrar, ai decenta si respecta munca si inteligenta celorlalti.
       • +6 (8 voturi)    
        Tocmai (Joi, 25 noiembrie 2021, 1:04)

        Flav_ [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

        Sa se chinuie mă tare și sa mai lase cardasiile cu politicienii și apucăturile bolșevice.
       • +1 (5 voturi)    
        ficusul ar fi mandru (Joi, 25 noiembrie 2021, 11:14)

        Gogu_cel_viteaz [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

        deci retorica " atat s-a putut" scuza abuzul drepturilor fundamentale.
        Situatia de acum nu arata decat incompetenta asa zisilor experti si foamea de putere a politicienilor.
        Mergi orbeste cu un singur scop in minte, fara sa ai vreo garantie ca o sa obtii ceea ce-ti doresti (sau ai habar de ce-ti doresti dar te prefaci ca ai interese mai nobile), indiferent de consecinte.
        • -1 (5 voturi)    
         ??? (Joi, 25 noiembrie 2021, 11:58)

         T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Gogu_cel_viteaz

         Nu este retorica ci realitate.
         Problema este ca toti habarnistii isi dau cu parerea despre cercetare stiintifica fara sa aiba habar de aceasta.
         Cat priveste "incompetenta asa zisilor experti" este o fraza absolut ridicola si care arata o ignoranta mare cat casa.
         Tu crezi ca in cercetare este suficient sa zici: rezolv problema asta si gata, in nu stiu cati ani e rezolvata? Ai idee cate alte probleme sunt nerezolvate de sute de ani? Tu stii ca s-a inceput cercetarea asupra m-ARN acum mai mult de 30 de ani?
         Cate tratamente se cauta pentru diverse maladii si de cat timp? Daca toata comunitatea internationala a oamenilor de stiint este incompetenta atunci poate ca asta este nivelul intelectual maxim actual al pamanteanului. Cum spuneam, cei care judeca nu au decat sa faca mai bine. Daca nu sunt capabili, sa aiba decenta sa se abtina de la comentarii penibile.
         In fine, imi pierd timpul ecplicandu-ti chestii absolut banale dar pe care nu le stapanesti. Poate totusi cateva lecturi despre istoria stiintei si a descoperirilor stiintifice nu ti-ar strica.
         • +3 (3 voturi)    
          ba nu tovarase (Joi, 25 noiembrie 2021, 13:57)

          Gogu_cel_viteaz [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

          deja e gargara.
          Si vezi ca te contrazici singur.
          Inteleg foarte bine si cunosc pe propria piele de inginer ca nimic nu se rezolva de azi pe maine, ca asupra unui lucru inceput planeaza mereu riscul de a nu fi dus la capat, sau ca un proiect demarat poate suferi o gramada de modificari, din varii motive, ajungandu-se la total alt rezultat decat cel preconizat sau sperat initial.
          De asemenea, cunosc si faptul ca de fiecare data cand cineva s-a jucat cu drepturile oamenilor pentru cine stie ce "cauza nobila" si pentru "binele tuturor", cand oamenii au fost segregati de conducatori in functie de diverse criterii (rasa, sex, credinta, preferinte politice si chiar si conditii medicale), lucrurile au luat o intorsatura nefasta si s-a lasat cu zeci de milioane de morti si nespus de multa suferinta.
          Nu contest calitatea de experti a celor ce fac cercetare in domeniul m-ARN. Cinste lor ca daca tehnologia asta e implementata corect probabil va ajuta la salvarea a zeci de milioane de vieti. Ii contest in schimb pe acei "experti" autointitulati care ies public si ne vand povesti de adormit copiii cand ei nu sunt in stare sa vada padurea de copaci, iar atunci cand povestile se schimba nici macar nu au onoarea de a-si cere scuze ca au vandut gogosi, daramite sa-si dea demisia.
          Cum poti sa fii de acord cu joaca de-a prioritatea drepturilor fundamentale cand tu insuti recunosti si explici cu atata pasiune, ca nu se poate pune problema de certitudine si ca exista probleme nerezolvate in domeniul stintiific de sute de ani?
          Deci, pentru un lucru incert, ce se schimba de la luna la luna, esti dispus sa repetam niste greseli enorme pe care omenirea le-a tot facut pana de curand.
  • +9 (41 voturi)    
   Lithium (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 17:32)

   satyr [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

   Ia-ți pastilele, băiatule
 • +12 (34 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 16:34)

  [anonim]

  • +3 (5 voturi)    
   certificatul (Joi, 25 noiembrie 2021, 7:50)

   GigiD [utilizator] i-a raspuns lui

   certificatul e mult mai restrictiv acum(decat ce propune Rafila) cand nu se permite testarea pentru el si nu par a fi planuri de a il scoate desi rata de infectare este sub 3.
 • +12 (14 voturi)    
  o portitza (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 16:42)

  alex562 [utilizator]

  englezii spun gaurica la mijloc (loophole)
  ... si de aici ..... romanii spun "orice miracol tine 3 zile"
 • +4 (68 voturi)    
  O tampenie (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 16:50)

  Copy-Paste [utilizator]

  Din cate inteleg eu certificatul verde are cateva motive simple:
  1) Sa-i protejeze pe cei vaccinati impotriva celor care nu sunt vaccinati si care pot raspandi mai usor boala. Prin urmare daca ii amestecam pe toti ce facem ?
  2) Sa-i "forteze" cumva pe cei nevaccinati sa faca un act de minima igiena sociala, astfel incat sa poata participa si ei la viata "normala" a societatii.
  Ideea lu' Rafila e ca si cum ai spune ca ceri carnet de conducere obligatoriu numai daca cresc timp de 3 saptamani numarul de accidente rutiere.
  • -2 (56 voturi)    
   pai (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 17:04)

   martel55 [utilizator] i-a raspuns lui Copy-Paste

   daca serul e asa bun de ce e nevoie ca vaccinatii sa mai fie protejati de nevaccinati? apoi ce act de igiena sociala e ala cand iti risti viata si nimeni nu raspunde?de ce sa iti pui viata in pericol pentru altul caruia nu ii pasa?vaccinarea trebuie sa fie o optiune individuala, nu un act de igiena sociala, mai ales ca o face fiecare pentru el, vaccinurile de acuum nu opresc transmterea si nfectarea
   • +4 (42 voturi)    
    vezi ca.. (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 17:31)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui martel55

    .. ai facut cursul de imunologie cu femeia de serviciu de la piata mare.
   • +5 (41 voturi)    
    rapuns (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 17:35)

    Copy-Paste [utilizator] i-a raspuns lui martel55

    Vaccinul ca si orice medicament nu este perfect, pentru ca organsimele umane reactioneza diferit functie de carcateristicile individuale. Dar e o masura importanta care reduce probabilitatea de infectare, infectare grava si raspandire intr-o proportie mare.
    Igiena sociala deriva din faptul ca tu nevaccinatule poti deveni o arma biologica cu picioare...si cam atat.
    • +4 (38 voturi)    
     Mda (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 17:45)

     Aeroporcul [utilizator] i-a raspuns lui Copy-Paste

     Daca iei insa infectia de la un vaccinat se numeste ca ai luat-o de la un Tiramisu, in timp ce daca o iei de la un nevaccinat se numeste ca ai luat-o de la o bomba biologica cu picioare.

     Iar pe principiul ca un om care plateste asigurari de sanatate este refuzat la ATI pentru ca nu s-a vaccinat, ar trebui sa poata si unul vaccinat sa fie refuzat pe baza faptului ca vaccinat fiind nu are ce cauta acolo. Asa se nasc discriminarile abuzive si arbitrare: cand cautam un vinovat - poate fi oricine in afara de noi.

     DECI: daca vrei ca oamenii sa se protejeze pe sine, le recomanzi: VACCIN, MASCA, IZOLARE. Daca vrei sa limitezi raspandirea bolii ceri TEST. Indiferent daca omul e sau nu vaccinat. PUNCT. Nu exista alta abordare logica. Orice altceva e politica.

     PS: sunt vaccinat si abia astept si doza a treia pe care o am in decembrie. Nu sunt si nici nu voi fi un discriminant.
     • +5 (25 voturi)    
      ........ (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 19:38)

      T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Aeroporcul

      Ideea principala este ca ai mult mai multe sanse sa iei infectia de la un nevaccinat decat de la un vaccinat.
      Despre teste: ar trebui sa te testezi la 3 zile ca sa fii sigur ca nu esti bolnav. Daca ai chef, poti sa o faci, dar gandeste-te cat costa un test si cat costa un vaccin. Si sunt unii care zbiara ca se imbogatesc producatorii de vaccinuri.
      Iar despre izolare e usor sa te izolezi cand esti la pensie, asistat social sau la inchisoare. Pentru oamenii care muncesc e ceva mai greu: concediu medical ( plateste statul nu-i asa?), pentru unii e greu sa fie inlocuiti de colegi si pe urma se trezesc cu munca de se sparg, trebuie sa te izolezi si in casa ca daca ai familie risti sa se imbolnaveasca si ea. Deci copiii nu merg la scoala, prietenii copiilor nu merg nici ei la scoala, pana nu se lamuresc daca au sau nu covid, parintii prietenilor copiilor tremura si ei ca nu se stie nicioadat si uite asa: de la un caz sufera nu stiu cate persoane.
      Gandeste-te ca asta este un exemplu, dar care trebuie inmultit cu numarul de cazuri zilnice, si sa nu uitam si numarul de cazuri contact. Fa un simplu calcul si vezi ce da la nivel de societate.
      • +1 (5 voturi)    
       Absolut de acord (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 22:51)

       Aeroporcul [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

       Insa nu ai dreptul sa-l faci nici pe unul nici pe altul bomba pe picioare atat timp cat cu anumite probabilitati si unul si altul sunt. Este exact discriminarea arbitrara de care vorbeam.
     • -2 (12 voturi)    
      Bullshit (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 20:18)

      kanes [utilizator] i-a raspuns lui Aeroporcul

      Testarea e apa de ploaie. Vaccinul e solutia. Si certificatul verde obligatoriu e metoda de implementare.
     • -1 (5 voturi)    
      in singapore covidiotii vor plati spitalizarea! (Joi, 25 noiembrie 2021, 13:08)

      Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui Aeroporcul

      singapore fiind un loc cu mult mai civilizat si mai bine administrat decat romanistanul!
    • -1 (23 voturi)    
     Daca "organsimele umane reactioneza diferit" (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 19:12)

     lumi74321 [utilizator] i-a raspuns lui Copy-Paste

     atunci de ce oare nu se fac analize extinse INAINTE de injectare? De ce nu se tine cont de greutatea fiecarui pacient? Concret: un pacient de numai 50 kg primeste aceeasi doza de vaccin ca unul de 100kg. Ti se pare "stiintific"?
   • -1 (3 voturi)    
    pai tocmai nevaccinatii sunt protejati! (Joi, 25 noiembrie 2021, 13:05)

    Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui martel55

    nepermitandu-li-se plimbarile in locuri in care s-ar putea infectra!
  • -3 (33 voturi)    
   Cat de mare ineptia pe care o debitezi! (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 17:29)

   Forester [utilizator] i-a raspuns lui Copy-Paste

   Iti pun o singura intrebare: cine ii protejeaza pe vaccinati de vaccinatii bolnavi?? Poate te ajuta asta sa iesi din bezna.
   • -2 (34 voturi)    
    Ha ha ha ! (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 18:06)

    Forester [utilizator] i-a raspuns lui Forester

    Sunt plin de minusuri de la vaccinatii care nu admit ca se infecteaza fix la fel de usor ca un nevaccinat. Ba chiar mai usor daca au trecut vreo 7 luni si nu fac booster (vezi studiul suedez facut pe 1.7 milioane de oameni!!).
   • +7 (31 voturi)    
    Intrebarea e cine-i apara pe prosti de prosti (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 18:22)

    Copy-Paste [utilizator] i-a raspuns lui Forester

    Intr-un corp vaccinat celulele "fabricante" de anticorpi reactioneaza, mai repde sau mai incet, functie de organism si incerca sa anihilize virusul si sa distruga celulele infectate. Prin urmare intr-un organism vaccinat probabilitatea de dezvolatare a virusului este mult mai mica, in consecinta si probablilitatea de a da si si la altii este mult scazuta.
    Desigur, orice remediu medical se bazeaza pe probabilitati si statistica. Nu exista medicament perfect, pentru ca fiecare organism reactioneaza specific. ... dupa cum nici prostia nu e omogena i egal raspandita.
  • +3 (3 voturi)    
   Doar punctul 2 (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 19:28)

   copci [utilizator] i-a raspuns lui Copy-Paste

   Pentru punctul 1, vezi datele INSP, vei vedea ca nu e valabil.
 • -7 (41 voturi)    
  Sa trecem la booster (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 16:59)

  Utilizator5 [utilizator]

  O intrebare pertinenta, daca imunitatea celor 2 doze tine cam 6 luni. Luate la intreg /2 = 3 luni de fiecare.
  Nu se poate face doar boosterul si pentru nevaccinati si aia e, ce rost sa faci dozele 1 si 2, mai bine faci direct doza 3, chiar si ca nevaccinat.

  In principiu nu are sens, doar se cheltuie bani cu "procedura". La 6 luni, 8 luni oricum si vaccinatii pierd anticorpii dupa doza 1 si 2. Deci pertinent trecem la booster direct ca zice ca e x10 nivelul de anticorpi sau la gunoi.

  Asta nu e viata, in medie la 4 luni luat per ansamblu sa mergi la vaccinare ca atfel nu poti munci, sau ca esti amendat si somat sa te prezinti la centrul de vaccinare.
  E un film prost, despre o societate distopica, coproductie europeana.
  • +4 (38 voturi)    
   ??? (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 17:26)

   T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Utilizator5

   Societate distopica? Stii ce inseamna distopie?
   Nu ai remarcat ca de aproape 2 ani lumea traieste in functie de capriciile acestei pandemii si situatii sanitare induse?
   De ce nu te mira ca pentru gripa sezoniera care nu dureaza decat cateva luni pe an se face un vaccin, care trebuie schimbat anul urmator ca nu mai functioneaza? In schimb te mira ca la o boala mai grava decat gripa si care nu este sezoniera, trebuie un vaccin la 6 luni?
   Ai alta solutie? Cum vrei sa functioneze societatea fara aceasta vaccinare? Nu vezi ce e in spitale si asta in conditiile in care cei vaccinati nu fac forme grave ( cu exceptia celor cu alte probleme medicale si care fac complicatii)?
   Doresti sa ajungi sa nu-ti poti opera copilul de o banala apendicita pentru ca locurile la spital sunt ocupate de cei bolnavi de covid? Pentru ca, poate nu stii, dar dupa ce ies de la ATI, bolnavii de covid ocupa locurile la spital timp de alte saptamani.
   Vrei sa se continue cursurile online, incat bietii copii sa ajunga sa urasca scoala pentru ca s-au saturat sa stea cu nasul intr-un ecran?
   Vrei ca nu stiu ce procent al populatiei sa fie un concediu medical, pentru ca si o forma usoara de covid paote fi dificl de suportat pentru unii? Iti imaginezi o casiera sau o vanzatoare stand bolnava la program, sau un profesor, un muncitor oarecare, orice alta persoana?
   Deci cum vezi tu o societate normala intr-o situatie anormala si care este inca departe de a se termina? Concret: ce propui?
   • -2 (24 voturi)    
    Lumea traieste in functie de capriciile guvernelor (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 18:23)

    Lukkian [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

    Ca nu vine Pandemia la TV si zice "Stati in casa!". Sau la tine asa merge TV-ul? :)
    • +3 (25 voturi)    
     capriciile pandemiei (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 19:10)

     T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Lukkian

     Guvernele iau deciziile dupa capriciile pandemiei: e asa de greu de inteles?
     Cand s-a decis prima carantina generala, in primavara trecuta crezi ca a fost o decizie simpla? Pur si simplu nu se mai putea, spitalele erau pline, cazuri peste cazuri in scoli, unii parinti nici nu-si mai lasau copiii la scoala de teama ca se imbolnavesc, studentii refuzau sa vina la cursuri, numarul concediior medicale crestea zilnic, masti nu erau, de vaccin nici vorba.
     Pe urma aceeasi chestie, anul trecut prin toamna eu am trait a doua carantina: zeci de mii de cazuri, mii de decese zilnic, vaccinul inca departe, situatia se repeta, doar ca aveam masti si gel hidroalcoolic, dar astea nu faceau miracole. Si tot asa, pana s-a ajuns la vaccinare.
     Crezi ca guvernele europene ( nu-ti imagina ca sunt toate ca cele romanesti) au vreun interes sa dea ajutoare peste ajutoare sa stea lumea acasa, sa inchida intreprinderi si sa-si puna in cap toti activistii antivaccin, anti guvern, anti democratie, anti-tot ce nu le convine?
     Deci repet, toate decizile au urmat capriciile pandemiei, si chestia asta este atat de evidenta incat faptul ca nu ai inteles-o spune multe despre tine.
     Dar daca preferi sa te uiti la televizor..vizionare placuta!
   • -9 (17 voturi)    
    Iti spun eu ce propun: (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 18:31)

    Forester [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

    Preventie prin ridicarea capacitatii sistemului imun de a lupta cu boala, si tratamente simple, incepute devreme, acasa! Exista deja multe studii serioase, accesibile pe site-urile guvernamentale din US, Uk, Israel despre cat de mult scade riscul de deces din cauza de covid (spre zero daca nu ai alte boli grave) la un nivel de vitamina D ridicat, de macar 50, cat de buna este ivermectina (da, aia interzisa in romania) in momentul in care ai contractat boala (eficienta egala cu antiviralul mult trambitat de la Pfizer, dar si multe alte efecte benefice pe care Pfizeru nu le are) samd.
    Pentru ca e clar ca nu se poate continua nici cu aglomeratia din spitale, dar nici cu boostere fara numar si carantine si scoli online.
    • -1 (7 voturi)    
     ??? (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 20:06)

     T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Forester

     Poti sa ne indici studiile alea serioase care arata ca vitamina D protejeaza de covid? Nu de alta dar citezi israelienii si ultimele studii ale lor arata ca singura sansa este a treia doza de vaccin. Ir despre ivermectina, numai de bine, o frectie la un picior de lemn ca si clorochina. A propos de asta din urma, nu stiu daca ai aflat dar vestitul Raoult este in plina turmentare cu justitia pentru ca falsifica testele facute pe pacientii carora pe administra faimosul " tratament": le facea ca sa dea cum voia el ca sa poate sa vanda fraierilor medicamentul miracol care nu exsita decat in mintea lui.
  • -7 (17 voturi)    
   EXACT! (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 17:49)

   Aeroporcul [utilizator] i-a raspuns lui Utilizator5

   In sfarsit cineva care pune punctul pe i. Iar acea doza a treia primita prima ar trebui sa aiba o denumire clara, un numar clar. Cum nu putem folosi numere naturale vom spune ca este doza 2i+1 adica este prima doza reala dupa doua doze imaginare primite anterior. Nu este la fel de eficienta ca 3 doze reale pentru ca in modul, 3 doze reale au modul 3 in timp ce modul nostru romanesc de abordare da un modul de radical din 5, adica cca 2.23. Un pic mai mic decat 3 dar merge.
   • +7 (19 voturi)    
    ultimele studii covid (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 19:20)

    T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Aeroporcul

    Dupa ultimele studii, a treia doza este eficienta pentru doua chestII: mareste protectia celoc vaccinati si micsoreaza capacitatea de transmitere a virusului.
    O persoana vaccinata cu doua doze nu va face o forma grava de covid, doar daca are alte probleme medicale si aici nu e nimic de facut. In schimb se poate imbolnavi mai usor de covid la 6 luni dupa a doua doza si, atentie, poate transmite mai usor boala, mai ales celor nevaccinati cu o protectie extrem de scazuta. Deci el personal nu risca mare lucru, o forma usoara de covid, doar ca devine un vector de transmitere si contaminare, cam ce se intampla cu copiii nevaccinati. Bineinteles mai putin ca o persoana nevaccinata, dar oricum...
    Deci, se poate considera ca cea de a treia doza este benefica mai mult pentru cei nevaccinati si pentru cei vaccinati cu comorbiditati, ambele categorii riscand forme grave.

    De asta de altfel si circula virusul foarte puternic in tarile cu procentaj mare de vaccinare si totusi sunt putine decese ( fata de numarul cazurilor).
    Asa ca cei nevaccinati za zica un mare multumesc celor care-si fac a treia doza, pentru ca asta ii protejeaza si pe ei.
    Si daca nu le place concluzia studiului israelienilor (ca asta citam: rezultatele unui studiu recent al israelienilor), sa le scrie si sa protesteze.
    • +2 (8 voturi)    
     Vei lua (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 20:05)

     Aeroporcul [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

     Nobelul pt literatura pt un comentariu adus unui pamflet din Urzica
     • -2 (6 voturi)    
      IgNobel (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 21:46)

      T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Aeroporcul

      Fa-ti griji pentru cei care vor lua IgNobel-ul pentru teoriile fanteziste pentru a scapa de Covid.
      • +3 (3 voturi)    
       Momentan imi fac griji (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 22:52)

       Aeroporcul [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

       De mine si familie. In rest, fiecare e liber sa isi faca griji pt el.
    • +2 (2 voturi)    
     da (Joi, 25 noiembrie 2021, 7:52)

     gelu antigelu [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

     iti dai seama dacă a treia doză este atât de bun, cum o să fie doza 4? din ce în ce mai bune!
 • +10 (30 voturi)    
  Nu pot exista 3 saptamani de crestere. (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 17:09)

  Statisticianul [utilizator]

  In ziua de luni oricum scade numarul de cazuri.
  Se pare ca tipul asta e doar copilul lui tata si vrea sa se razbune pe colegii lui medici cu noi valuri de pacienti infectati cu Covid.
  • 0 (2 voturi)    
   ai scris o prostie (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 20:28)

   Vecin [utilizator] i-a raspuns lui Statisticianul

   Cauta si pe ECDC, si pe statisticile de afara si vei vedea ca atunci cand se determina tendinta, se ia in calcul evolutia pe 7 zile. In weekend se raporteaza constant mai putine cazuri fiindca nu lucreaza tot personalul medical, si asta peste tot in lume, dar nu inseamna ca daca sambata a scazut dupa 6 zile de crestere, sambata defineste o tendinta noua.
 • -7 (41 voturi)    
  Nu trebuie permis deloc. Agraveaza epidemia (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 17:28)

  D-or [utilizator]

  Certificatul verde, dind unor purtatori dreptul de a raspindi virusul, nu face decit sa agraveze epidemia.

  Miile de morti din Romania din ultima perioada nu sunt decit victimele vaccinatilor zburdalnici si ale certificatelor verzi.
 • +5 (21 voturi)    
  Foarte bine (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 17:30)

  McChicken [utilizator]

  Astfel incat la urmatorul val sa ne prinda la fel de prost pregatiti/vaccinati. Ca tare ma tem ca atunci cand o sa creasca trei saptamani la rand, va fi prea tarziu sa se mai ceara ceva... Hai Coalitia pentru Romania!!
 • +10 (16 voturi)    
  Acrobatul (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 17:32)

  Jesper [utilizator]

  Nici nu are importanta aici subiectul in sine. Important este cum intelege acest functionar sa ne serveasca, pe noi contribuabilii. Cu ifose si propuneri la misto.
 • -3 (27 voturi)    
  Conditiile de crestere sunt doar o pacaleala pentr (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 17:32)

  D-or [utilizator]

  a face ca populatia sa accepte acest certificat cu iluzia ca amenintarea nu e iminenta. Ba da, este. Ei vor doar liniste de 1 Decembrie si dupa aia..
 • -4 (24 voturi)    
  ce vom face la alegeri? (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 17:47)

  di livio [utilizator]

  în secțiile de vot vor avea voie numa vaccinații cu der zertifikat?...da poate o să ne spună atotștiutoru apevist tînăr pensionar special, că de ar fi amu alegeri n-ar băga ei nici un fel de zertifikat
 • +6 (34 voturi)    
  Politruc (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 17:48)

  gavrone [utilizator]

  Certificatul are menirea sa previna infectarile si acest activist vorbeste de introducerea lui DUPA ce cresc infectiile.

  Nu zice nimic de vaccinari, dar o bate campii cu testarile. Nene, testarea e din alt film cand nu aveai vaccinuri, acum pune mana si vaccineaza populatia ca vor mai muri cateva zeci de mii!
  • -1 (3 voturi)    
   prafila are teste pcr fara numar la vanzare! (Joi, 25 noiembrie 2021, 13:15)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui gavrone

   .
 • +2 (8 voturi)    
  Intrebare (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 17:58)

  Jakob [utilizator]

  Daca eu seman foarte bine cu tata, iau certificatul lui si buletinul sau, pot trece granita si sa ma deplasez fara griji ca si vaccinat prin Europa?
 • -2 (14 voturi)    
  Certificat identic pt chinezi si pt europeni (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 18:10)

  Jakob [utilizator]

  Trebuia sa se organizeze un singur tip de certificat, un standard unic si identic pt toate tarile. Se facea un congres in aceasta privinta, se batea palma intre marile tari si gata. Insa, ca de obicei, trebuie sa iasa haos in orice.
  • -2 (14 voturi)    
   de ce ? (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 19:38)

   nick1587873340950 [utilizator] i-a raspuns lui Jakob

   cumva sintem in comunism ? si noi nu stim ?
  • -4 (14 voturi)    
   Coreea de Nord (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 19:58)

   Flav_ [utilizator] i-a raspuns lui Jakob

   Eu zic sa-i luam etalon pe tovarasii din Nord, inca se mai lupta sa rezolve treaba asta cu "dreptul la viata". In rest, toate "drepturile" au fost "vindecate"
 • -5 (21 voturi)    
  usor, usor (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 18:36)

  Itsoc [utilizator]

  sa nu se agite oile...
  in cateva luni se vor obisnui dar unde mai pui ca nazistii progresisti il adora pentru ca ii face sa se simta speciali.

  e ok, cand vi se va interzice sa plecati in vacanta sau sa consumati pe baza lui, o sa va schimbati parerea dar va fi prea tarziu.
 • +1 (23 voturi)    
  Alexandru draga aste nu e RO-ALERT (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 18:44)

  trueafter89 [utilizator]

  Nu a fost introdus de UE din plictiseala.
  Daca majoritatea populatie considera ca e o metoda de constrangere pentru a se vaccina, e o idee si mai buna.
  Nu e evident ce se intampla in general cu cei nevaccinati?
  NU are rost sa veniti cu exceptii, "am facut si eu COVID si uite ce sanatos am ramas" pentru ca ramane numai un NICE TRY, fata de REALITATE
 • +7 (15 voturi)    
  Spiritul omului cu mustata inca traieste (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 20:38)

  Jakob [utilizator]

  Ministru sanatatii al Germaniei ameninta ca dupa iesirea din iarna, cetatenii vor fi fie toti vaccinati, fie morti!! Suna a nazism pur. Este pur si simplu infiorator. Multumesc soarelui ca am plecat din Germania. Salutari din Spania, aici e liber totul, soare, mancare buna si plaja. Omul are dreptul la libertate. In Germania, Austria omul a devenit robot.
  • -3 (7 voturi)    
   lapsus convenabil (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 23:40)

   Filbert [utilizator] i-a raspuns lui Jakob

   Uitasi sa spui ca in Spania rata de vaccinare e de 80%, cu aproape 20% mai mare ca in Germania.
   • +5 (9 voturi)    
    Nu te contrazic (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 23:46)

    Jakob [utilizator] i-a raspuns lui Filbert

    Corect. Cetatenii spanioli se duc si aleg singuri, nesiliti, sa se vaccineze. Sunt liberi sa faca sau sa nu faca vaccinul, nu ii forteaza nimeni. Astfel, populatia a capatat incredere si multi l-au facut. In Austria si Germania insa (sa nu mai zic de Romania ori Bulgaria), psihologia de fortare a populatiei catre vaccin a avut un efect invers. Poate nu vaccinul in sine este vina, ci politica de aplicare a campaniei de vaccinare.
    • +2 (6 voturi)    
     ..... (Joi, 25 noiembrie 2021, 8:27)

     T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Jakob

     Esti sigur?Peste tot exista refractari la campania de vaccinare si ghici ce comunitate s-a vaccinat intr-un procent foarte scazut in Spania? Romanii.
     Nu ai citit despre furia spaniolilor obligati sa inchida clase si scoli din cauza copiilor romani, bolnvi de covid?
     • +1 (1 vot)    
      Asa e (Vineri, 26 noiembrie 2021, 2:20)

      Jakob [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

      Au fost cazuri dar au trecut. Iar copiii nu prea fac Covid, decat transmit. Au glanda Timus inca dezvoltata, care dispare pana pe la vreo 30 de ani si apoi incepe sa scada practic imunitatea. Iar spaniolii au facut si ei tamtam, ca mereu le place sa se ia de romani. Desi, pe buna dreptate in multe cazuri..
 • 0 (6 voturi)    
  Cercel (Joi, 25 noiembrie 2021, 7:45)

  GigiD [utilizator]

  "Preşedintele Comisiei de sănătate, Adrian Streinu-Cercel, şi-a exprimat nemulţumirea, într-o intervenţie online, că situaţia persoanelor care au trecut prin boală ca asimptomatice nu este reglementată în lege."

  ^ un lucru de bun simt pe care toate tarile il ignora.
  Cu totii stim multe cazuri de trecuti prin boala neoficial pentru ca nu au avut caz serios incat sa necesite DSP.
  In schimb liderii lumii 'civilizate' alearga si dupa acestia si dupa copii ca sa ii vaccineze.
  99% din decese sunt peste 60 de ani, prioritatea trebuie sa fie vaccinarea acestora dupa cum s-a facut in Spania unde 99% din aceasta categorie este vaccinata.
 • -1 (3 voturi)    
  Covidel (Joi, 25 noiembrie 2021, 9:21)

  verid [utilizator]

  Rafila a luat-o pe urmele Sosoacei !
 • +3 (5 voturi)    
  scopul lui prafila e populismul (Joi, 25 noiembrie 2021, 13:12)

  Antenistontel [utilizator]

  si sa se vanda camarazii cat mai multe teste covid!
  in momentul in care ar scadea mult numrul de cazuri prin vaccinare si restrictii precum utilizarea certificatului verde, tovarasii ar pierde afacerile cu teste covid. un test pcr costa mai mult ca o doza de vaccin si teste se pot face fara numar.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by