Comisia de sănătate a Camerei Deputaților s-a întrunit marți dimineață doar pentru a citi amendamentele la legea certificatului verde COVID la locul de muncă. George Simion de la AUR care se opune introducerii documentului a transmis live și le-a cerut susținătorilor să pună presiune pe parlamentari să nu aprobe proiectul.

Certificatul verde COVIDFoto: Hotnews

George Simion și deputații partidului au cerut explicații, fapt care i-a stârnit nervozitatea liberalului Nelu Tătaru care a început să citească toate amendamentele depuse.

În final, pentru că nu era cvorum, ședința a fost suspendată pentru a fi reluată în altă zi.

Nelu Tătaru a declarat la final că PNL e de acord să se poată face testări COVID gratuite pentru persoanele nevaccinate, pe o perioadă de 30 de zile, menţionând că această prevedere s-ar aplica şi în cazul angajaţilor la stat şi al celor de la privat.

"După cum aţi putut vedea, s-a acceptat ca termen de 30 de zile să avem testări gratuite", a adăugat Tătaru, arătând că este vorba de 10 teste.

El a spus că amendamentele prezentate în şedinţa comisiei pot fi şi retrase şi că nu există un consens pe amendamentul privind testarea gratuită timp de 30 de zile.

"În acest moment, nu. Discuţiile noastre au fost de prezentare a amendamentelor, toate, vor fi discuţii ulterioare", a afirmat Tătaru.

Întrebat dacă legea se va aplica şi pentru parlamentari, liberalul a declarat că vor fi discuţii în perioada următoare.

De asemenea, în legătură cu posibilitatea introducerii în certificatul verde şi a testului de anticorpi, liberalul a susţinut că în prezent nu este agreată această idee.

"Au fost mai multe păreri. În acest moment nu se agreează acest test de anticorpi, neexistând acea dovadă ştiinţifică", a arătat el.

În timpul dezbaterilor din comisie, deputatul PSD Florin Buicu a spus că social-democraţii susţin, în certificatul verde, testarea gratuită, plătită de la bugetul de stat, timp de 60 de zile, pentru angajaţii nevaccinaţi, iar în cazul celor care au contraindicaţii la vaccinare, testarea gratuită să fie pe termen nelimitat.

"Susţinem în continuare şi nu vom abdica de la modalitatea de testare. La nivel european, certificat verde înseamnă trei lucruri: trecut prin boală, vaccinat, testat. Nu vom renunţa la varianta de testare. Şi propunerea care a venit din partea noastră este ca măcar pe o perioadă de 60 de zile toţi cei care intră în această discuţie să beneficieze de testare, mai ales că, dacă am încuraja vaccinarea, şi ne-am trezi că mâine se vor duce la vaccinare toţi cei care nu sunt vaccinaţi, sistemul nu ar face faţă să vaccineze mâine pe toţi. Atunci avem nevoie de o perioadă mai lungă să introducem această testare", a spus Buicu.

Deputatul AUR Sorin-Titus Muncaciu a afirmat că nu există un studiu de impact privind aplicarea unei asemenea legi, menţionând că ar forţa cetăţenii să se vaccineze ca să nu îşi piardă locurile de muncă.

El a criticat faptul că în certificatul verde nu sunt incluse şi persoanele care au făcut boala de mai mult de 180 de zile şi au anticorpi.

George Simion si deputații AUR au ieșit din sală pentru a se întâlni cu cei aproximativ 10-15 protestatari, acuzând pentru situația cu certificatul verde USR despre care Simion a spus că este „un cuib de sataniști”.

Proiectul de lege care prevede introducerea certificatului verde COVID pentru personalul medical, dar și în cazul instituțiilor publice, inclusiv Parlamentul, și în clădirile de birouri a fost respins de Senat în 27 octombrie.

PSD și AUR au reclamat că proiectul a fost introdus ilegal în plen, susținând că au existat vicii de procedură.

 • „Reglementările de azi sunt expresia unui stalinism feroce. Încercăm să ne întoarcem în dictatură? Cum să normalizăm aberația? Toată această lege de la un cap la altul este abominabilă”, a spus Claudiu Târziu de la AUR, susținând că avem de-a face cu un experiment și se încearcă introducerea obligativității vaccinării.

Un moment tensionat a fost și când la tribună a venit Diana Șoșoacă, acuzând puterea că a „întors România în epoca hitleristă”. Președintele de ședință, Anca Dragu, i-a tăiat microfonul. Diana Șoșoacă a continuat cu vociferările însă pe toată durata ședinței.

Ce prevede legea privind obligativitatea certificatului verde COVID, în forma actuală

 • Potrivit formei iniţiatorilor, parlamentari de la PNL şi UDMR, propunerea legislativă stipulează că certificatul atestă îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii: trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2; trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus şi rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 ore) sau antigen rapid (48 de ore).
 • Proiectul de act normativ prevede că personalul unităţilor sanitare publice şi private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19.
 • Printr-un amendament, a fost adăugat personalul unităţilor de asistenţă medicală profilactică şi curativă şi persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, de dispozitive medicale şi de medicamente.
 • "Dispoziţiile (...) se aplică şi autorităţilor, instituţiilor publice şi de interes public, de utilitate publică şi celorlalte unităţi publice, centrale şi locale, regiilor autonome, operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan. În cadrul entităţilor publice şi private, obligaţia prezentării certificatului digital al UE privind COVID-19 revine membrilor Camerei Deputaţilor şi ai Senatului, persoanelor care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică, precum şi tuturor categoriilor de personal care îşi desfăşoară activitatea în cadrul respectivelor entităţi", se arată în amendamentele adoptate de cele două comisii.
 • Costurile privind activitatea de testare pentru virusul SARS-CoV-2 sunt suportate de către personalul unităţilor publice, de membrii Camerei Deputaţilor şi Senatului, de persoanele care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică, de persoanele fizice - furnizori de servicii medicale, de dispozitive şi de medicamente.
 • Pentru personalul din cadrul unităţilor publice şi private care face dovada unei afecţiuni ce reprezintă contraindicaţie la vaccinare şi e stabilită de un medic de specialitate conform normelor medicale în vigoare, activitatea de testare se organizează cu suportarea costurilor de către angajator.
 • Pentru unităţile private, costurile privind activitatea de testare pentru virusul SARS-CoV-2 sunt suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora, se mai arată în propunerea legislativă amendată în comisiile de specialitate ale Senatului.

Ce se întâmplă dacă angajații nu prezintă certificatul digital

 • Conducerea unităţilor publice şi private verifică certificatele digitale prin intermediul aplicaţiei mobile "Check DCC".
 • Raporturile de serviciu în baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul din unităţile publice şi private care nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale, pe o perioadă de 30 de zile. Suspendarea se constată prin dispoziţia scrisă a organului de conducere al unităţii. În situaţia în care personalul din unităţile publice cumulează 30 de zile de suspendare, raportul de serviciu încetează de drept.
 • Potrivit unui amendament al lui Florin Cîţu însuşit de comisie, suspendarea de drept nu operează sau, după caz, încetează în cazul persoanei vaccinate cu cel puţin o doză de vaccin. În acest caz persoana vaccinată beneficiază de testarea gratuită la locul de muncă exclusiv până la încheierea la termen a schemei complete de vaccinare, având obligaţia încheierii schemei complete în termenul stabilit de normele medicale. Dovada efectuării primei doze de vaccin se face cu adeverinţa de vaccinare.
 • Nerespectarea obligaţiilor care revin în sarcina persoanelor juridice reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei, mai prevede proiectul.
 • Prevederile nu se aplică autorităţilor şi instituţiilor din cadrul autorităţii judecătoreşti, fiindu-le aplicabile dispoziţiile Legii nr. 114/2021 privind unele măsuri în domeniul justiţiei în contextul pandemiei de COVID-19.
 • Senatorul AUR Sorin Mateescu a apreciat că prin propunerea legislativă dreptul la muncă este îngrădit şi că testele trebuie să fie suportate de la bugetul de stat.
 • Preşedintele Comisiei de sănătate, Adrian Streinu-Cercel, şi-a exprimat nemulţumirea, într-o intervenţie online, că situaţia persoanelor care au trecut prin boală ca asimptomatice nu este reglementată în lege.
 • Propunerea legislativă privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unităţi publice şi private ar putea intra miercuri în dezbaterea plenului Senatului, în calitate de primă cameră sesizată.