Avocatul Robert Roșu, condamnat în dosarul Ferma Băneasa, va fi achitat și eliberat din penitenciar - decizie definitivă a instanței supreme / Hotărârea ICCJ în cazul celorlalți inculpați în acest dosar

de I.H.     HotNews.ro
Marţi, 23 noiembrie 2021, 14:28 Actualitate | Esenţial


protest al avocatilor
Foto: Captura
Instanța supremă a decis marți achitarea avocatului Robert Roșu, condamnat în decembrie 2020 la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul Ferma Băneasa, astfel că acesta urmează să fie eliberat din penitenciar. În cazul celorlalte persoane condamnate în acest dosar, între care Remus Truică, Tal Silberstein și Benyamin Steinmetz, au fost respinse ca nefondate recursurile în casație. Reamintim că decizia de condamnare a avocatului Roșu, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la infracţiuni de corupţie, a generat proteste în rândul avocaţilor, care spuneau că acesta a fost condamnat doar pentru că şi-a făcut meseria.

Instanța supremă a admis o cale extraordinară de atac - recurs în casaţie - şi a anulat condamnarea de 5 ani închisoare primită de avocatul Robert Roşu în dosarul "Ferma Băneasa".

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus eliberarea de îndată a avocatului:
 • "(...) achită pe inculpatul Roșu Robert Mihăiță pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave.
 • Anulează formele de executare emise în baza deciziei penale nr.382/A din data de 17 decembrie 2020, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul nr.345/64/2016 şi dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului Roşu Robert Mihăiță, dacă nu este arestat în altă cauză.
 • Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatului Roşu Robert Mihăiță la plata sumei de 17829,73 euro, contravaloarea în lei la cursul BNR din ziua plății efective, către partea civilă Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Protecția Plantelor, cu titlu de despăgubiri civile.
 • Ridică măsurile asigurătorii instituite faţă de inculpatul Roşu Robert Mihăiță, prin ordonanţele procurorului din datele 08.12.2015, 12.02.2016, 11.03.2016 şi 25.03.2016, până la concurența sumei de 17829,73 euro. Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatului Roşu Robert Mihăiță la plata cheltuielilor judiciare către stat".
În decembrie 2020, avocatul Robert Mihăiţă Roşu a fost condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa, decizie care a provocat proteste ale unor colegi ai acestuia, astfel că zeci de avocați au protestat la Curtea de Apel Bucureşti. Hotărârea a fost luată atunci de un complet de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) format din judecătorii Ionuţ Matei, Florentina Dragomir şi Ioana Alina Ilie. Ulterior, judecătorul Ionuţ Matei s-a pensionat.


Recursurile în casație ale celorlalte persoane condamnate în dosarul Ferma Băneasa au fost respinse


Tot marți, instanța supremă a respins recursurile în casație formulate de celelalte persoane condamnate în acest dosar, care rămân cu condamnările dispuse în decembrie 2020 de către ICCJ.

Astfel, au fost respinse ca nefondate recursurile în casaţie declarate de către:
 • Remus Truică, Valentin Delcea, Gheorghiţă Dragomira, Caterina Popa,
 • Corina Teodora Dicu, Marius Andrei Marcovici, Dan Andronic,
 • Nela Ignatenko (fostă Păvăloiu), Gheorghe Olteanu, Lucian Claudiu Mateescu,
 • Nicolae Jecu, Muşat Apostol şi Niculae Dima.
De asemenea, ICCJ a respins cererile formulate de către oamenii de afaceri Tal Silberstein şi Benyamin Steinmetz privind extinderea efectelor recursului în casaţie.

Pedepsele dispuse de instanța supremă, în decembrie 2020, în dosarul Ferma BăneasaÎn 17 decembrie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat verdictul final în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa: omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la şapte ani de închisoare, israelienii Benyamin Steinmetz şi Tal Silberstein au primit câte cinci ani de închisoare, iar Prinţul Paul – trei ani şi patru luni, iar avocatul Robert Mihăiţă Roşu - cinci ani. De asemenea, jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. ICCJ i-a obligat pe cei condamnaţi la plata mai multor sume de bani, iar terenurile revin statului român. În prima instanță, Truică primise 4 ani cu executare, Paul al României - 3 ani cu suspendare, iar Dan Andronic şi oamenii de afaceri israelieni fuseseră achitaţi.

Paul al României a fugit din ţară înainte de pronunţarea sentinţei, el fiind dat în urmărire internaţională.

Pedepsele pronunțate de ICCJ:
 • Remus Truică - 7 ani de închisoare
 • Paul Philippe al României - 3 ani și 4 luni de închisosare
 • Nela Ignatenko (fostă Păvăloiu) - 5 ani de închisoare
 • Dan Andronic - 3 ani de închisoare cu suspendare și muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile la Centrul de Asistenţă Integrată Bucureşti sau la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3.
 • Robert Mihăiță Roșu (avocat) - 5 ani de închisoare
 • Omul de afaceri isrealien Tal Silberstein - 5 ani de închisoare
 • Omul de afaceri isrealien Benyamin Steinmetz - 5 ani de închisoare
 • Apostol Muşat (fost primar al comunei Snagov) - 4 ani de închisoare cu executare
 • Marius Andrei Marcovici - 3 ani de închisoare cu suspendare
 • Lucian Claudiu Mateescu - 3 ani de închisoare cu suspendare
 • Gheorghiță Dragomira - 4 ani de închisoare cu suspendare
 • Corina Teodora Dicu - 4 ani de închisoare cu suspendare
 • Ioan Stoian - 4 ani de închisoare cu suspendare
 • Niculae Dima - 4 ani de închisoare cu executare
 • Nicolae Jecu (fost prefect de Ilfov) - 4 ani de închisoare cu executare
 • Caterina Popa - 4 ani de închisoare cu executare
 • Gheorghe Olteanu - 4 ani de închisoare cu executare
Valentin Delcea - 4 ani de închisoare cu executare

Acuzațiile aduse de DNA în dosarul Ferma BăneasaÎn 18 mai 2016, Remus Truică, Paul Philippe al României, Dan Andronic, precum şi oamenii de afaceri Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz şi Moshe Agavi au fost trimişi în judecată de DNA în dosarul privind retrocedarea ilegală a Fermei Regale Băneasa şi a pădurii Snagov.

Remus Truică a fost trimis în judecată de DNA pentru constituire de grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită, iar prinţul Paul, pentru cumpărare de influenţă şi spălare de bani, ambele în formă continuată.

Acuzaţiile vizează infracţiuni comise în perioada 2006 - 2013 în diferite forme de participare, pentru obținerea unor bunuri de o valoare deosebită, printre care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de prinţul Paul.

Conform DNA, Paul Philippe Al României a cumpărat influenţa pe care Truică o avea asupra diferiţilor funcţionari de la instituţiile publice care deţineau cele două proprietăţi. Truică a prezentat "afacerea" unor persoane potente din punct de vedere financiar, cu care s-a asociat, pentru a se implica în demersurile infracţionale, singura cale în obţinerea bunurilor imobile pe care Paul Philippe Al României le revendica în mod nelegal.

La acest grup, au aderat şi alte persoane, printre care şi Dan Andronic, a susținut DNA.

"Inculpatul Al României Paul Philippe i-a promis inculpatului Truică Remus şi asociaţilor acestuia din grupul infracţional o cotă parte importantă, între 50% şi 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România, iar ulterior le-a transferat acestora bunurile pe măsura obţinerii lor, prin contracte fictive de vânzare-cumpărare cu Reciplia SRL. Aceasta, pentru ca ei să intervină pe lângă funcţionari publici implicaţi în procedurile de retrocedare, prin influenţa avută în mod direct (...) şi indirect, prin intermediul relaţiilor pe care le au în lumea politică, în justiţie, la cel mai înalt nivel şi presă (relaţii de prietenie/ afaceri cu membri ai guvernului, parlamentari, funcţionari, autorităţi publice, cu persoane cu influenţă în presă, relaţii la ÎCCJ, contractarea serviciilor unei firme de avocatură de top), astfel încât aceştia, în mod nelegal, să determine obţinerea pe nedrept a bunurilor revendicate de Al României Paul Philippe", spunea DNA.

Prinţul Paul, Remus Truică şi ceilalţi membri a grupului au ascuns ulterior natura ilicită a înţelegerii, prin încheierea, în 1 noiembrie 2006, a unui contract de cesiune cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietăţii. Contractul a fost încheiat între prinţul Paul şi SC Reciplia SRL, reprezentată de Remus Truică.

"În concret, acest contract redactat de Roşu Robert prevede că Al României Paul Philippe, în calitate de cedent transmite/cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente şi viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate şi identificate în contract (între care şi Ferma Băneasa cu un teren în suprafaţă de 28,63 ha şi Pădurea Snagov cu teren forestier de circa 30 ha). Reciplia SRL se obliga să plătească în anumite condiţii o sumă de bani şi să asigure sprijin şi asistenţă în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire", mai susţin procurorii.

Ulterior, ca urmare a contractului de cesiune, prinţul Paul a semnat alte înscrisuri şi contracte, prin care s-a urmărit ascunderea provenienţei ilicite a unor bunuri ce urmau să fie retrocedate. Este vorba, printre altele, de actul adiţional încheiat pe 20 martie 2007, ce viza 12 bunuri imobile, între care şi Palatul Peleş, cel din 4 aprilie 2007 ce viza bunurile imobile care compun domeniul regal Balcic, cel din 4 octombrie 2007 ce viza 11 bunuri imobile, terenuri agricole, forestiere, precum şi clădiri în Sinaia şi Bucureşti.

După dobândirea bunurilor Pădurea Snagov şi Ferma Băneasa, acestea au fost transferate de prinţul Paul, prin contracte de vânzare-cumpărare, către Reciplia SRL, la preţuri mult subevaluate, disimulându-se natura ilicită a provenienţei, iar societatea respectivă a vândut mai departe altor persoane, fără a încasa vreo sumă de bani.

Potrivit procurorilor, prin activitatea infracţională desfăşurată s-a reuşit retrocedarea abuzivă a Pădurii Snagov, cauzându-se un prejudiciu în dauna statului român de 9.523.769 euro, precum şi a fermei regale Băneasa, cu un prejudiciu în dauna statului român de 135.874.800 euro. Ambele sume, totalizând 145.398.569 euro, reprezintă şi un folos necuvenit pentru prinţul Paul, Remus Truică şi asociaţii acestuia în grupul infracţional, spunea DNA.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13865 vizualizari

 • +15 (27 voturi)    
  justitia "isi revine" (Marţi, 23 noiembrie 2021, 14:47)

  liviu_ [utilizator]

  eu zic ca ne luam niste sabii ceva, ca macar atunci cand o sa intre judecatorii sa redistribuie casele, pentru care am muncit, altora mai "merituosi", sa "do down in style"
  • -12 (20 voturi)    
   Afganistanul si-a deschis granitele, puisor (Marţi, 23 noiembrie 2021, 15:27)

   X-Files [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Afganistanul si-a deschis granitele, puisor. Dinspre exterior, spre interior; aduna forte proaspete, recent talibanizate. Poti merge sa talibanizezi acolo - te incadrezi, esti natural. Ce s-o mai cotim cu avocati, drepturi, chestii, socoteli? Procuror cu barba si apoi, direct executia, in piata publica.
 • +5 (35 voturi)    
  In sfarsit, o veste buna, a fost eliberat un hot!! (Marţi, 23 noiembrie 2021, 14:49)

  danduta [utilizator]

  Hotii nu fac puscarie!
  Se schimba epoca!
  Se anunta revenirea epocii lor, epoca psdista!
 • +8 (36 voturi)    
  Curtea Suprema este o rusine imputita... (Marţi, 23 noiembrie 2021, 14:51)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  Curtea Suprema este o rusine imputita...
  • -7 (13 voturi)    
   asta asa este. dar nu stim de ce (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:01)

   cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   pentru ca l-a eliberat sau pentru ca l-a condamnat?
 • +8 (22 voturi)    
  Nu mai trebuie decat (Marţi, 23 noiembrie 2021, 14:59)

  HankRearden [utilizator]

  Sa-i dea si anul pierdut stand in cusca degeaba
 • -3 (35 voturi)    
  In sfarsit, dreptate (Marţi, 23 noiembrie 2021, 15:07)

  DorinDor [utilizator]

  Avocarul era condamnat pentru ca si-a aparat clientul.
  • 0 (8 voturi)    
   Fis (Marţi, 23 noiembrie 2021, 15:53)

   Florin Oprea [utilizator] i-a raspuns lui DorinDor

   Știi să citești? Înțelegi ce citești?
  • +3 (13 voturi)    
   aiurezi (Marţi, 23 noiembrie 2021, 15:56)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui DorinDor

   "Avocatul" a fost, probabil, fost creierul "afacerii", mai mult ca sigur el a fost coordonatorul gruparii...
  • +5 (13 voturi)    
   "Neprihanitul" Roșu! (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:35)

   dragobete [utilizator] i-a raspuns lui DorinDor

   Esti...pe langa subiect...foarte departeee!!! Acest asa-zis avocat...roșu...a fost condamnat pentru ca...isi invata clientul cum sa...fure...din patrimoniul public al Romaniei...apoi...dupa ce au fost prinsi...a dat-o pe... "ce domne...sunt nevinovat...imi aparam clientul"...o fi el smecher dar...nu ma duc dupa fenta lui...stiu sa disting intre...complicitate la hotie...si apararea unui client....a fost condamnat pentru complicitate la hotie dar...pedeapsa primita de 5 ani... trebuia sa fie de 25 de ani si interzicerea oricarei activitati...in domeniul juridic...pe viata...aceasta "scunda curte de casatie si injustitie"...prin hotararea data...apara si incurajeaza hotia...bravos mai...complicilor...sa va fie rusine!
  • +3 (9 voturi)    
   Sa fim seriosi... (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:49)

   Piticot9 [utilizator] i-a raspuns lui DorinDor

   Respectivul avocat sigur nu este vreun tantalau... a redactat documente ce au inlesnit acte de coruptie, iar asta o stia cu siguranta! Singur a decis sa se expuna unei posibile cercetari, cel putin!
 • 0 (14 voturi)    
  imunitate necostitutionala la parlametari, la jude (Marţi, 23 noiembrie 2021, 15:15)

  hopsinoi [utilizator]

  catori, la procurori, la doctorii de la Academia ... (care au plagiat in tezele de doctorat, dar lucrarile stiintifice e la secret :) - vezi dottore Ciuca).

  Nastase nu a fost avocat si a luat parnaita? Dar Ciova. A mai scapt unul numit dottore Ponta PSD de parnaie, tot avocat/procuror.
 • -3 (27 voturi)    
  pe repede inainte (Marţi, 23 noiembrie 2021, 15:15)

  revo [utilizator]

  nici nu a fost legalizata noua alianta a distrugerii si puscariile, toate, se deschid pentru alesii sortii.
 • 0 (12 voturi)    
  E nevoie de (Marţi, 23 noiembrie 2021, 15:24)

  fokerul [utilizator]

  cadre de nădejde pentru jaful în masă care urmează. Se recuperează orice resursă umană, inclusiv Puie Monta. Îşi iau avânt lăcustele roşii şi galbene. Vai de ţărişoara asta.
 • +8 (10 voturi)    
  deontologie (Marţi, 23 noiembrie 2021, 15:28)

  ananstef [utilizator]

  unde este echilibrul si buna informare, cand la toate stirile prividn achitari, pe langa decizia instantei (scurta si fara explicatii), se prezinta doar argumentele acuzarii?
  in cazurile de achitare ar trebui prezentate si argumentele apararii.
 • -4 (26 voturi)    
  ma uit cu cata ura (Marţi, 23 noiembrie 2021, 15:56)

  faracatuse [utilizator]

  E privita vestea aceasta, aici... Ma infioara faptul ca oamenii fac confuzii majore din dorinta de a vedea alti oameni in suferinta. Pe drept sau fara drept, important e sa ne satisfacem setea de sange. Inainte erau esafoadele, unde vulgul juisa la vederea descapatanatilor, acum e justitia cu gratii. Sa te oftici ca un avocat (care si-a aparat clientul) invinge sistemul si este eliberat, este peste puterea mea de intelegere.
  • +2 (12 voturi)    
   ok (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:33)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui faracatuse

   Sa luam urmatoare speta:
   Un interlop vrea sa iti cumpere casa, se sfatuieste cu un notar, notar care cunoaste un agent imobiliar care te contacteaza si iti face o oferta f buna pt casa ta. Te duci cu agentul imobiliar si interlopul la notar iar notarul iti valideaza un contract de cumparare care e de fapt o donatie. Tu ramai fara casa, notarul si-a ajutat clientul, adica interlopul, si agentul imobiliar si-a luat un comision.

   Ce? Notarul si-a facut datoria, si-a ajutat clientul, nu ? Acum inlocuieste-te pe tine cu statul roman si uitate la cazul ferma Baneasa.
  • +3 (13 voturi)    
   exista o limita (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:44)

   carmen_i [utilizator] i-a raspuns lui faracatuse

   Au avocatii dreptul sa faca infractiuni ca sa-si apere clientii? Si muti fac, mai ales in penal.
 • +4 (20 voturi)    
  mda (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:03)

  SoulSearcher [utilizator]

  a inceput guvernarea USL 2

  inchideti-va usile si geamurile, verificati-va portofelele...
 • -9 (9 voturi)    
  S-a dat ordinul pe unitate (Marţi, 23 noiembrie 2021, 16:47)

  holinessdani [utilizator]

  Nici n-a inceput treaba noua coalitie dar iata ca sunt de vina deja chiar si pentru lucruri intamplate acum cativa ani!
 • +2 (8 voturi)    
  bagare in seama (Marţi, 23 noiembrie 2021, 19:48)

  alex20 [utilizator]

  ce-mi plac mie toti bagatorii in seama cu diverse comentarii pe genu hate. asta asa, ca idee generala, a urmarit cineva povestea? io n-am pretentia ca ma pricep sau ca am inteles tot, dar decizia de condamnare initiala ridica niste semne de indoiala semnalate in media la acel moment.

  Inteleg ca omu ii asistase pe baietii aia cu punerea in executare a unor hotariri definitive de retrocedare existente deja, deci date tot de sistemul de justitie; care hotariri au fost mai apoi considerate proaste, la bunul plac al unor procurori.

  ce treaba are asta cu usl, exemplu cu notarul, etc? si daca era asa, ii eliberau si pe ceilalti, Truica & Co, dar aia au ramas inteleg
 • 0 (10 voturi)    
  Câtă ură,câtă furie (Marţi, 23 noiembrie 2021, 20:14)

  GuiltySpark [utilizator]

  Din partea unor oameni care nu știu nici măcar de unde să înceapă lecturatul unei hotărâri judecătorești...atâta se poate.
 • +3 (9 voturi)    
  Sa-i dati si niste despagubiri (Marţi, 23 noiembrie 2021, 23:24)

  kokos [utilizator]

  ca a stat in puscarie "nevinovat"! Hai sictir , javrelor!
 • +1 (3 voturi)    
  Musai sa-l despagubesaca Statul.... (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 9:27)

  mike123 [utilizator]

  Pt "statul" la puscarie, cu cel putin un milion de coco!
  Plus, se mai impune si rebilitarea celor condamnati!
  Deci nu s-a terminat povestea!
  Este doar INCEPUTUL!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by