Înalta Curte de Casație și Justiție reacționează la acuzațiile Uniunii Barourilor care a făcut zid în jurul avocatului condamnat Robert-Mihăiță Roșu

de DP     HotNews.ro
Sâmbătă, 19 decembrie 2020, 20:25 Actualitate | Esenţial


Corina Alina Corbu
Foto: Captura Mediafax
Înalta Curte de Casație și Justiție recunoaște și susține dreptul fundamental la liberă exprimare al oricărei persoane sau organizații, inclusiv sub aspectul exprimării unor aprecieri critice cu privire la hotărârile judecătorești, însă invită publicul să facă o simplă trecere în revistă a jurisprudenței sale din ultimii ani, care demonstrează cu prisosință lipsa de părtinire și echilibrul judecătorilor, se arată într-un comunicat transmis sâmbătă de ICCJ. Reacția Înaltei Curți vine după ce Uniunea Naţională a Barourilor din România a calificat drept inacceptabilă condamnarea avocatului Robert-Mihăiță Roșu, descriind-o ca pe o ”represiune de natură penală asupra avocatului pentru consultaţiile şi susţinerile făcute în calitate de reprezentant”

După redactare, hotărârea în cauză va fi disponibilă, în formă anonimizată, prin intermediul paginii de internet a Înaltei Curți de Casație și Justiție, astfel încât orice cetățean interesat de modul de funcționare a justiției își va putea forma propria apreciere. Discursul public la adresa serviciului public al justiției ar trebui însă să se caracterizeze, dincolo de contextul emoțional, prin rigoare, echilibru și o minimă echidistanță din partea tuturor persoanelor implicate, mai arată oficalii ICCJ în comunicat.

”Referitor la pozițiile exprimate în mediul public de către mai multe organizații profesionale ale avocaților, în ceea ce privește soluția de condamnare a unei persoane care are calitatea de avocat, de către un complet de judecată al Înaltei Curți de Casație și Justiție, poziții adoptate înainte de a se cunoaște considerentele deciziei în discuție, în pofida caracterului definitiv al acesteia și întemeiate exclusiv pe argumentele favorabile persoanei în cauză, ținând seama și de obligația de rezervă care revine judecătorilor sub aspectul comunicării publice, instanța supremă înțelege să reamintească în mod ferm următoarele:

„Justiția se înfăptuiește de către judecători în numele legii, este unică, imparțială și egală pentru toți.” (art.2 alin.(1) din Legea nr.304/2004). „Judecătorii sunt independenți și se supun numai legii” (art.124 alin.(3) din Constituția României) și „(…) sunt obligați (…) să asigure supremația legii, să respecte drepturile și libertățile persoanelor, precum și egalitatea lor în fața legii și să asigure un tratament juridic nediscriminatoriu tuturor participanților la procedurile judiciare, indiferent de calitatea acestora”(art.4 alin.(1) din Legea nr.303/2004 republicată, cu modificările și completările ulterioare).

„Organele judiciare au obligația de a asigura, pe bază de probe, aflarea adevărului (...)” (art.5 alin.(1) din Codul de procedură penală), „astfel încât (...) nicio persoană nevinovată să nu fie trasă la răspundere penală, iar orice persoană care a săvârșit o infracțiune să fie pedepsită potrivit legii, într-un termen rezonabil.” (art.8 din Codul de procedură penală).

„Orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăției sale printr-o hotărâre penală definitivă”. (art.4 alin.(1) din Codul de procedură penală)

„Nimeni nu este mai presus de lege.” (art.16 alin.(2) din Constituția României) „Orice persoană, organizație, autoritate sau instituție este datoare să respecte independența judecătorilor.” (art.2 alin.(4) din Legea nr.303/2004)”, se mai arată în documentul transmis sâmbătă de ICCJ, semnat de președintele instituției, judecătorul Corina- Alina Corbu


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10951 vizualizari

 • +27 (33 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 19 decembrie 2020, 20:41)

  [anonim]

 • +1 (7 voturi)    
  bine! (Sâmbătă, 19 decembrie 2020, 20:46)

  ..13 [utilizator]

  .
 • +21 (23 voturi)    
  Avocații? (Sâmbătă, 19 decembrie 2020, 20:59)

  finutza [utilizator]

  Primul lucru care îl interesează pe cineva care vrea un avocat este dacă „are relații”. Avocații se laudă fără să se ferească, fără perdea, de faptul că îl cunoaște pe judecătorul X, că judecătorul Y îmi e dator, am trecere la judecătorul Z. E ca o carte de vizită. Laudele astea fac parte din CV-ul lui. Experiența pe un domeniu, specializarea pe anumite spețe... vorbe pentru preșcolari!
 • +6 (6 voturi)    
  Astia de la barouri (Sâmbătă, 19 decembrie 2020, 23:29)

  1anonim [utilizator]

  incet incet au devenit o Mafie!
  • +3 (3 voturi)    
   Este perfect adevărat. (Duminică, 20 decembrie 2020, 15:39)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui 1anonim

   În Parlament,Consiliul Legislativ și în multe alte
   instituții ale jalnicului Stat Român,pute de prea
   mulți avocați.Ei plantează,cu nerușinare, ambiguități ,portițe și gulgute,cu rea credință,
   pentru ași asigura o clientelă credulă,numai bună
   de jefuit.Este categoria profesională cea mai lipsită
   de moralitate,totul rezumându-se la foamea de
   bani.
   • +1 (1 vot)    
    Aproape total de acord (Luni, 21 decembrie 2020, 11:32)

    Arlington [utilizator] i-a raspuns lui Rescator

    Clientela nu e credula, si nu se jefuiesc unii pe altii, impart prada jefuita de infractori.
 • +6 (6 voturi)    
  desigur (Duminică, 20 decembrie 2020, 11:23)

  codrean [utilizator]

  Avocatul trebuie sa-si apere clientul. Dar atunci cand, in faza prealabila procesului, devine "consultant", sfatuitor adica, al infractorului, cum si ce sa comita acesta infractiunea fara a resca de a fi pedepsit, asta tot infractiune se cheama !
  Bagati-o la cap si astamparati-va !
 • +6 (6 voturi)    
  Ograda proprie (Duminică, 20 decembrie 2020, 12:54)

  rubini [utilizator]

  Domnul Dragne mai bine ar analiza activitatea comisiei de disciplină din cadrul Baroului .
  Nu este oare ciudat că mai multi avocați au fost condamnați penal , dar niciun avocat nu a fost sancționat pe linie disciplinară ?.
  Domnul Robert Roșu a avut o plângere la comisia de disciplină a Baroului București, argumentată și motivată (despre care am cunoștință ) ce viza un fals, soldată cu ..... clasare..
  Desigur un avocat nu poate să fie condamnat pentru că si-a exercitat profesia de avocat, doar dacă nu s-a lăsat luat de val și a încălcat Legea .

  Pe principiul conform căruia o mamă este condamnată la inchisoare pentru că a încalcat Legea și a furat un baton de salam pentru ași hrănii copii , deși a făcut-o pentru a-si îndeplinii atribuțiile de mamă .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by