Dosarul Revoluției, în care Ion Iliescu este acuzat de crime contra umanității, se întoarce la Parchetul Militar pentru refacerea anchetei

de I.H.     HotNews.ro
Miercuri, 10 noiembrie 2021, 16:12 Actualitate | Esenţial


Ion Iliescu (foto arhiva)
Foto: Agerpres
Dosarul Revoluţiei - în care fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu - sunt acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii - se întoarce la Parchetul Militar pentru refacerea anchetei, a decis miercuri instanța supremă. Decizia pronunțată de Înalta Curte la aproape 32 de ani de la Revoluție este definitivă.

În 21 mai, un judecător de cameră preliminară de la instanţa supremă a decis ca dosarul Revoluției să fie restituit procurorilor, după ce a constatat nereguli în rechizitoriu. Procurorii militari şi mai multe victime au atacat decizia, iar miercuri magistraţii au respins contestaţiile acestora.

Astfel, dosarul Revoluției se întoarce la Secția Parchetelor Militare din Parchetul General, pentru refacerea rechizitoriului.

Decizia luată miercuri de Înalta Curte de Casație și Justiție este definitivă.

În octombrie 2020, acelaşi judecător de la ICCJ care în mai a decis ca dosarul Revoluției să fie restituit procurorilor a hotărât excluderea mai multor probe din dosar.

Astfel, ICCJ a admis atunci mai multe cereri şi excepţii invocate în dosarul Revoluţiei atât de către părţi civile, cât şi de Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu, fiind excluse mai multe probe ca urmare a constatării neregularităţii rechizitoriului întocmit de procurorii militari:
 • actele intitulate „declaraţii” ce conţin relatările făcute de Gelu Voican Voiculescu şi Ion Iliescu în faţa Comisiei senatoriale;
 • rapoartele întocmite de Comisia senatorială privind evenimentele din decembrie 1989 şi documentele ce au stat la baza întocmirii acestora;
 • sinteza aspectelor ce rezultă din analizele efectuate de Parchetul Militar în perioada 1990-1994 în cauzele privind evenimentele din decembrie 1989;
 • punctul de vedere preliminar al SRI privind evenimentele din decembrie 1989;
 • documentarul privind Marele Stat Major din cadrul MApN;
 • "Cartea revoluţiei române. Decembrie 1989" de Sergiu Nicolaescu;
 • documentele de arhivă ale Statului Major General privind evenimentele din decembrie 1989 cu referire la acţiunile întreprinse de Direcţia de Cercetare a Armatei pentru perioada 17.12.-31.12.1989, datate mai 1991.
De asemenea, au fost excluse din materialul probator declaraţii date de zeci de persoane vătămate.

Dosarul Revoluţiei a fost trimis în instanţă de procurorii militari abia aprilie 2019, în proces fiind citate peste 5.000 de părţi civile. Procesul a fost blocat mai mult de un an, pentru discutarea unor cereri şi excepţii ridicate de părţile din dosar.


Ion Iliescu, acuzat de crime contra umanitățiiFostul preşedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi generalul (rtr.) Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi în acest dosar de infracţiuni contra umanităţii.

Ion Iliescu nu s-a prezentat la niciun termen al procesului.

Conform rechizitoriului, pe fondul degenerării relaţiilor dintre România şi URSS, după momentul "Praga 1968", dar şi ca urmare a stării de nemulţumire profundă şi generală din societate, s-a coagulat şi a evoluat o grupare dizidentă care a avut drept scop înlăturarea fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu, dar care urmărea menţinerea României în sfera de influenţă a URSS.

Procurorii militari susţin că gruparea din jurul lui Ion Iliescu a acţionat abil şi eficient în preluarea puterii politice şi militare în decembrie 1989.

Astfel, întreaga forţă militară a României - MApN, Ministerul de Interne - Departamentul Securităţii Statului, precum şi Gărzile Patriotice, începând cu data de 22 decembrie 1989, s-ar fi pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia.

"Din acelaşi moment, grupul de decizie politico-militară al CFSN, format din Ion Iliescu, Silviu Brucan, general-locotenent Victor Atanasie Stănculescu, general-maior (r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, înaintat în grad militar şi numit ministru al Apărării) şi Gelu Voican Voiculescu, a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit şi legitimarea politică în faţa poporului român", precizau procurorii.

Potrivit anchetei, începând cu seara de 22 decembrie 1989 ar fi fost lansată o amplă şi complexă activitate de inducere în eroare (diversiuni şi dezinformări), coordonată de unii componenţi ai Consiliului Militar Superior (structură aflată în subordinea CFSN), acceptată şi asumată de factorii decizionali ai acestui for.

Cercetările au vizat faptul că prin instaurarea unei "psihoze generalizate a terorismului" ar fi fost create numeroase situaţii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii.

"Din cercetări a rezultat că psihoza teroristă ar fi fost indusă cu intenţie prin diversiuni şi dezinformări şi a provocat, după 22 decembrie 1989, un număr de 862 de decese, 2.150 de răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane, vătămări psihice. Aceste consecinţe tragice au fost mult mai grave decât cele ale represiunii exercitate în intervalul 17 - 22 decembrie 1989 (orele 12,00)", menţionau procurorii militari.

Ancheta a stabilit că aceste diversiuni şi dezinformări ar fi creat condiţiile condamnării şi execuţiei cuplului Ceauşescu printr-un proces penal simulat.

"Probatoriul administrat în cauză relevă că inculpaţii Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat în mod direct prin apariţiile televizate şi emiterea de comunicate de presă (contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului), ar fi participat la dezinformarea şi diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceauşescu şi ar fi acceptat şi asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu funcţii de conducere din MApN, fără a interveni pentru stoparea lor", susţineau procurorii.

Potrivit Parchetului General, Iosif Rus, în calitate de comandant al Aviaţiei Militare, ar fi intervenit în noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989, fără drept şi în deplină cunoştinţă de cauză, asupra planului de apărare a Aeroportului Internaţional Otopeni şi ar fi contribuit astfel la moartea a 48 de persoane (40 de militari şi 8 civili), precum şi la rănirea gravă a altor 15 persoane.

"La 23 decembrie 1989 a emis ordinul diversionist de schimbare a cocardelor tricolore ale elicopterelor aparţinând Regimentului 61 Boteni, fapt ce ar fi dus la deschiderea focului fratricid, implicit la rănirea unor persoane. A emis şi alte ordine militare, conduite care în afara rezultatelor concrete enunţate ar fi contribuit la agravarea psihozei teroriste. Urmarea imediată a acestor conduite a fost complexă, a presupus producerea unor rezultate multiple asupra unui număr mare de persoane şi ar fi generat o stare de pericol pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei civile de pe întregul teritoriu al României", precizau anchetatorii.

Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7854 vizualizari

 • +17 (31 voturi)    
  'procurorul' Voinea ar trebui bagat la puscarie (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 16:15)

  Gryphus [utilizator]

  stiti pe cine au pus cei de la guvernare sa faca ancheta Revolutiei?

  pe procurorul din acea facatura de proces a lui Ceausescu, cel care l-a condamnat la moarte: Voinea, ajuns intre timp GENERAL si pensionat SPECIAL

  a facut dosarul timp de vreo 10 ani dupa care a iesit la pensie si dupa inca 5 ani ni se spune ca dosarul e facut cu picioarele
 • +16 (28 voturi)    
  ingropam orice ancheta (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 16:15)

  zaboo [utilizator]

  imprauna cu bosorogul criminal. nu raspunde nimeni. niciodata! au murit niste fraieri ca sa faca astia politica in tara aia de rahat
  • -2 (6 voturi)    
   Când Trosca are monument în Drumul Taberei (Joi, 11 noiembrie 2021, 1:03)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui zaboo

   ultimul om căruia i-aș dori răul e Ion Iliescu.

   Ion Iliescu a fost primul președinte al României care a organizat alegeri, le-a pierdut și a predat puterea. Până la el, conducătorii României ori mureau în funcție, ori trebuiau exilați, ori trebuiau executați, fiindcă ei nu renunțau la putere decât odată cu viața.

   Ion Iliescu a redus implicarea statului în economie, la un nivel la care clovnii de azi nici nu visează. Nici în cele mai negre scenarii, Ion Iliescu n-ar fi făcut mizeriile de azi. E adevărat că a fost întotdeauna omul rușilor, dar pe vremea aceea rușii erau conduși de Gorbaciov, nu de Putin.

   Last but not least, pe vremea lui Ion Iliescu serviciile secrete nici nu suflau în fața Partidului. Nu ca astăzi, când au ajuns să conducă țara și să dicteze agenda.
 • +28 (38 voturi)    
  Este o incredibila..... (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 16:18)

  gigiN [utilizator]

  ...conspiratie a intregii justitii romane pentru impiedicarea condamnarii criminalilor revolutiei (sa zicem...) din 1989 in frunte cu iliescu.
 • +23 (31 voturi)    
  Sa mori de ras , nu alta! (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 16:21)

  Martinezu [utilizator]

  O bataie de joc fara perdea, cam ceea ce a ajuns azi romanica....
  • 0 (0 voturi)    
   Perfect adevărat, dar independent de Ion Iliescu (Joi, 11 noiembrie 2021, 11:37)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   N-am votat niciodată cu PSD și nici cu Ion Iliescu. Dar nici cu Iohannis, asta cred că spune totul.
 • +21 (27 voturi)    
  firesc... (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 16:25)

  demaGOGU [utilizator]

  ...acest dosar, la fel cu dosarul Mineriadei '90 care a avut aceeasi soarta in instanta, a fost instrumentalizat de asa maniera de procurorii militari pentru a-i obliga pe judecatori sa-l respinga.
 • +16 (24 voturi)    
  Buna poza (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 16:30)

  bogdanrech [utilizator]

  Orice comentariu e oripilat de fața lui Iliescu care se sparge de râs în timp ce calcă pe cadavrele celor omorâți.
 • +16 (22 voturi)    
  Nu se putea retrimite mai incolo in 2029? (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 16:32)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  La 40 de ani de la Revolutie!
 • +23 (31 voturi)    
  Eeee (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 16:44)

  ThalesdeTeleorman [utilizator]

  Pensiile alea speciale nu se platesc singure. Hai, la munca toata lumea ca pana pe 15 trebuie sa se faca platile.

  Castele astea bugetare intorc si ele niste servicii, ajuta pentru ca au fost tot timpul ajutati. Si favorizati, ca era sa uit asta!
 • +18 (26 voturi)    
  asta e justitie? (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 16:44)

  zot [utilizator]

  gloata cea mai corupta si neprofesionista (in scopul
  pedepsirii vinovatilor). dar si mai avida de bani cat de
  murdari!
  o rusine ptr o tara care se vrea onorabila!
 • +8 (16 voturi)    
  normalitate romaneasca (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 16:53)

  revo [utilizator]

  .
 • +7 (9 voturi)    
  Romania... (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 16:54)

  siviufxx [utilizator]

  Tara in care cu cat comiti o infractiune mai grava, cu atat ai sanse mai mari sa scapi...
 • +4 (8 voturi)    
  Dar este corect, (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 16:56)

  Ozmo [utilizator]

  deoarece se apropie moartea lui Iliescu si se doreste a muri “curat” pentru ce a facut ptr clasa politica ce i-a urmat PCR-ului de fapt irmasilor lor, acesta e primul motivv. Iar al 2-lea motiv este faptul ca NU a fost nicio Revolutie, a fost Lovitură de Stat a Nomenclaturistilor din esaloanele 2 si 3. Deci are dreptate curtea!!!
 • +5 (7 voturi)    
  ... (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 16:59)

  a.nonim [utilizator]

  Cum se "rezolva" toate dupa ce s-a anuntat noua coalitie...
 • -2 (2 voturi)    
  ce frica aveti de el... (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 17:07)

  alex562 [utilizator]

  .... doar la urma o veti scoate
 • +1 (9 voturi)    
  Ati vazut ba,sarakilor.... (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 17:25)

  persuasiv [utilizator]

  justitiae nu numai ca e oarba,ba mai mult,pentru unii e muma si pentru altii,ciuma??? Bateti voi din gura...cu atata ramaneti,amaratilor.Specialii...e bine mersi,isi trateaza reuma la AKH sau pe riviera,sarakilor.
 • +7 (9 voturi)    
  Ce mai poti comenta la asa ceva? (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 17:48)

  LiviuX [utilizator]

  Si uite tot asa pana se va prescrie din cauza mortii inculpatilor. Singurul lucru pe care il mai pot face e sa va adresez un indemn la munca serioasa, ca sa aiba din ce primi pensiile speciale.
 • +2 (8 voturi)    
  dosarele mineriadelor sunt de asemenea (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 17:57)

  Coresponedntu [utilizator]

  importante. Regizorul mineriadei Adrian Sarbu care a ous la punct tot scenariul (ca doar e regizor) si a propus prim ministrului Adrian Nastase desfasurarea de forte si rolul fiecarei institutii in reprimarea manifestantilor pentru democratie, in calitate de consilier al acestuia , e bine merci. Om de afaceri prosper, Adrian Sarbu a privatizat in folos propriu transportul pe cablu de pe Valea Prahovei, Teleferic SA ii apartine, Cabana Susai , acum sre si televiziune (Aleph TV). La cati oameni are pe constiinta merita. Un alt profitor al Revolutiei este Nasui Senior USR, afacerea Motorola, primul tun post revolutionar protejat de ultimul de pe lista, cu voia dumneavoastra Ion Iliescu.
 • 0 (8 voturi)    
  știrea (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 18:38)

  nahir [utilizator]

  ar trebui să continuie astfel :”... urmând a fi clasat după decesul anchetatului ion iliescu”.
 • +4 (10 voturi)    
  trandafirii PSD infloresc (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 18:39)

  averageJoe [utilizator]

  pe mormintele romanilor.
 • +6 (14 voturi)    
  ! (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 18:45)

  tudorr [utilizator]

  Voi va dati seama cate mii de ore, ZECI de mii de ore au fost platiti SUTE de bugetari boiereste sa se "ocupe" cu NIMIC in dosarul asta? Asta vrea boborul rromanake, sa se spele pe cap cu USL!
 • +6 (12 voturi)    
  tactica e buna (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 18:47)

  Walking_dead [utilizator]

  Se plimba hiirtiile pina crapa Ilici.
  • +2 (6 voturi)    
   curios (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 21:19)

   Walking_dead [utilizator] i-a raspuns lui Walking_dead

   Cine da cu minus ce crede, ca omul va trai vesnic ca Duncan MacLeod?
 • +12 (14 voturi)    
  E clar, nu sunt probe! (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 18:49)

  Ovidiu P [utilizator]

  La cum anuleaza astia probele in final nu mai ramane nimic. Vor concluziona ca mortii de la revolutie s-au sinucis.
 • +4 (12 voturi)    
  intr-o tara normala (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 19:04)

  Coco Whistle [utilizator]

  s-ar fi iesit in strada, dar noi nu mai sintem o tara de f mult timp. sintem o adunatura de indivizi, ptr care singurul lucru in comun e sa ne descurcam, sa furam un pic mai mult decit celalalt, sa ne batem joc de copii si de resursele cele mai valoroase ale tarii.
  • 0 (8 voturi)    
   Ce tot atata ii dati cu iesitul in strada? (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 21:04)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Coco Whistle

   Ii doare la basca de asta. S-a iesit in strada pentru Colectiv si ce s-a rezolvat? Dar ce zic de colectiv, s-a iesit in '89 si vedeti unde am ajuns... Doar o iesire armata, cu executarea intregului parlament, a tuturor conducatorilor partidelor parlamentare POATE ar rezolva ceva, desi chiar si asa am dubii...
 • +5 (7 voturi)    
  Inca putin (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 19:59)

  parola12 [utilizator]

  Si timpul le rezolva pe toate. Dispare si nea Ilici linistit pe cale naturala pana il judeca astia. Romania lucrului bine facut!
 • +2 (4 voturi)    
  il fac sfant acusica . (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 21:25)

  Elfu [utilizator]

  il fac sfant acusica .
 • 0 (4 voturi)    
  intoarcerea (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 21:28)

  sareta [utilizator]

  De ce nu se intoarce la Primul secretar Iliescu care primea rapoartele securitatii si a turnatorilor ? Si se rezolva definitiv ...
 • +1 (5 voturi)    
  solutia (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 21:28)

  cristi22 [utilizator]

  Mai bine facem o reconstituire a revolutiei, care poate iese mai bine decat originalul!
 • +2 (6 voturi)    
  Grea misie (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 22:03)

  ahg [utilizator]

  pe "bietii" procurori.
  Iliescu nu mai binevoieste sa moara odata, iar ei sint nevoiti sa asude, sa gaseasca tot felul de tertipuri sa amine.
  Nici nu va faceti iluzii ca va fi judecat aici, doar dincolo de bunul D-zeu.
  Aici s-a asigurat, a tras sfori si ii are pe toti la mina, e intangibil.
  Un singur lucru nu poate fenta nici el, inevitabilul care ne asteapta pe toti.
 • +2 (6 voturi)    
  Ce tare! (Miercuri, 10 noiembrie 2021, 22:29)

  lucky luck [utilizator]

  "punctul de vedere PRELIMINAR al SRI privind evenimentele din decembrie 1989". Probabil punctul de vedere real si-l vor trimite in 2889.
  Oricum, a pune Parchetul militar sa instrumenteze dozarul revolutiei, e fix cu a-l pune pe Cîtu sa-si instrumenteze dosarul de alccol la volan. Fix asa.
 • +2 (2 voturi)    
  Ce sa scrie in dosar?! (Joi, 11 noiembrie 2021, 6:59)

  John M. [utilizator]

  Ca nimeni n-avea habar ce-i aia democratie?!
  Ca Iliescu spera sa fie un sef comunist "cu fata umana"?! Ca cine a avut o pusca a tras in teroristi verzi pe pereti?!
  Acest dosar nu se va finaliza niciodata...
  Au mai fost cazuri...
 • +2 (2 voturi)    
  33 de ani, (Joi, 11 noiembrie 2021, 11:23)

  sergiutales [utilizator]

  De la momentul in care romanii au crezut ca si-au castugat dreptul la libertate, democratie si nu in ultimul rand, la o viata mai buna!
  Criminalii "emanati " ai revolutiei, cei care sperau sa se ajunga la 60.000 de victime, pentru a justifica interventia trupelor sovietice, sunt platiti, in continuare de catre poporul roman, se bucura de avantaje pe care romanul de rand nici nu le viseaza!
  33 de ani in care Justitia a avut totul la dispozitie ca sa poata ajunge la o concluzie! Despre ce competente profesionale putem sa vorbim in justitie dupa 33 de ani? Cat de "independenta" este aceasta justitie?
  Sa mai amintesc (dar la e bun?) ca, in Franta, Klaus Barbie a fost condamnat pentru crime, la varsta de peste 80 de ani? Mai recent, in Germania, un cappo, arestata si condamnata la varsta de 90 de ani!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by