Ministrul Mediului, Tanczos Barna, susține că nu a scăzut numărul controalelor făcute în București de Garda de Mediu după înlocuirea lui Octavian Berceanu la şefia instituţiei, însă s-au făcut "mai puţine postări pe Facebook": "Nu cred că depinde de o singură persoană poluarea din Bucureşti. Domnul Berceanu mi-a fost un coleg drag, am lucrat bine cu dânsul, dar nu cred că revenirea, viitoarea revenire a dânsului ar fi soluţia magică pentru Bucureşti”.

Tanczos BarnaFoto: Agerpres
  • "Nu cred că depinde de o singură persoană poluarea din Bucureşti. Domnul Berceanu mi-a fost un coleg drag, am lucrat bine cu dânsul, dar nu cred că revenirea, viitoarea revenire a dânsului ar fi soluţia magică pentru Bucureşti.
  • Da, într-adevăr, controalele trebuie permanentizate în jurul Bucureştiului pe toate sursele de fum, mai ales în acele zone unde există arderi ilegale, unde există comunităţi care folosesc acest focuri pentru transformarea deşeurilor în fier vechi pentru a le valorifica ulterior”, a afirmat Tanczos Barna, miercuri, la Digi FM, conform News.ro.

El mai spune că este nevoie de măsuri şi în ceea ce priveşte traficul rutier şi încălzirea locuinţelor pentru reducerea poluării în Capitală, iar "Bucureştiul trebuie să se schimbe ca oraş, trebuie să se schimbe ca şi comunitate, trebuie să acordăm o atenţie mai mare modului în care ne deplasăm şi mobilităţii".

În acest context, ministrul Mediului a mai afirmat că blocurile nou construite ar trebui să aibă centrală cel puţin la nivel de scară, dacă nu la nivel de bloc, iar poluarea industrială trebuie, de asemenea, ţinută sub control.

Întrebat dacă s-au făcut mai puţine controale de către Garda de Mediu după plecarea fostului comisar şef Octavian Berceanu, ministrul Mediului a răspuns: "S-au făcut mai puţine postări pe Facebook", el explicând că noua conducere a Gărzii de Mediu nu a avut "aceeaşi atitudine în ceea ce priveşte comunicarea şi mesajele în social media".

  • "Domnul Berceanu a fost iubit de utilizatorii reţelelor sociale şi a avut un impact mult mai mare din punct de vedere media. Activitatea de control nu a fost redusă de către Garda de Mediu deloc”, a adăugat ministrul Mediului.

Premierul interimar Florin Cîţu a numit-o, în urmă cu o săptămână, pe Marioara-Artemis Gătej în funcţia de comisar general, cu rang de secretar de stat, al Gărzii Naţionale de Mediu.

Instituția a fost condusă în ultima lună de Alexandru Lucian Vasile, comisar general adjunct la Garda de Mediu, după ce premierul Florin Cîţu l-a demis, în 20 septembrie, pe Octavian Berceanu (propus în funcție de USR), pe fondul crizei din coaliția de guvernare.

Octavian Berceanu a postat pe Facebook în 28 octombrie imagini din Sintești, la sud de Capitală, unde în continuare par să aibă loc arderi ilegale de deșeuri. „Furnalele metropolei lucrează în draci”, a scris el.

Joia trecută, senzorii din rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului, Airly, au înregistrat depășiri de aproape 700% pentru PM 2,5 și 500% pentru PM10. Cele mai mari depășiri s-au înregistrat la senzorii de la marginea Bucureștiului, în cartierele Chitila, Ghencea, Șoseaua Giurgiului și Pipera, aproape de câmpurile unde se ard deșeuri. De exemplu, Șoseaua Giurgiului se află în apropiere de Sintești, unde se ard frecvent deșeuri noaptea. Comisarii Gărzii de Mediu s-au dus la Sintești, unde se ard deșeuri, dar au fost goniți de făptași după ce poliția a plecat.