Peste 10.000 de persoane au protestat sâmbătă seara în București. Din Piața Universității câteva mii de persoane au mărșăluit până la Victoriei, în fruntea coloanei aflându-se George Simion și alți parlamentari AUR. În Piața Victoriei coloana s-a alăturat unei alte manifestații organizată de grupări precum Legitima Aparare, Calea Neamului sau Starea de Libertate, protest unde senatoarea ex-AUR Diana Șoșoacă a ținut mai mereu microfonul ocupat lângă scenă. Dincolo de prezența unor politiceni sau grupări naționaliste printre ei, câteva mii de oameni, de toate vârstele, au protestat și au purtat mesaje diferite - multe mesaje împotriva măsurile restrictive antiCOVID, dar și mesaje împotriva guvernării PNL, împotriva premierului Cîțu, dar și a președintelui Klaus Iohannis.

Protest în fața Palatului VictoriaFoto: Hotnews

Din „arsenalul” protestatarilor din București nu au lipsit steaguri, bentițe, panglici tricolore, costume naționale, jobene, cruci, icoane, vuvuzele, dar și bannere elaborate sau imagini imprimate cu glume sau mesaje anti-sistem.

Desfășurarea protestelor, relatată de HotNews.ro în format LIVE-TEXT, foto și video:

22.00 Mare parte din protestatari au plecat - câteva zeci mai protestează la Cotroceni, în timp ce în Piața Victoriei au mai rămas câteva sute de oameni.

21.30 Coloana a ajuns la Cotroceni, acolo unde foarte mulți jandarmi au făcut un cordon pentru a-i ține la distanță pe protestatari. Se strigă „Ieși afară, Javră ordinară!”

---

21.00 Circa 3.000 de persoane mărșăluiesc cu destinația Palatul Cotroceni - de pe Calea Victoriei au intrat pe bd. Regina Elisabeta. În Piața Victoriei au rămas alți protestatari, dar numărul lor e în ușoară scădere.

---

20.37Două imagini, aceeași Românie. RO Vaccinare, în timpul protestului anti-restricții: Un român a murit la fiecare 8 minute în ultimele 24 de ore

20.15 O parte din manifestanți, în frunte cu membrii AUR și George Simion, au plecat în marș pe Calea Victoriei. Restul au rămas în Piața Victoriei.

---

19.50 Oamenii prezenți la manifestație, de toate vârstele, poartă mesaje diferite - multe mesaje împotriva măsurile restrictive antiCOVID, dar și mesaje împotriva guvernării PNL, împotriva premierului Cîțu, dar și a președintelui Klaus Iohannis. Printre toate se regăsesc și mesaje împotriva întregii clase politice, dar și mesaje anti PSD sau anti USR.

Deși jandarmii au format un cordon și țin oamenii departe de guvern inclusiv prin garduri, circulația rutieră tot a fost oprita prin fața Guvernului.

19.40 La scenă, cu microfonul în mână, îmbrăcată în haine tradiționale, se află senatoarea ex-AUR Diana Șoșoacă.

19.30 Protestele s-au unit. Coloana de manifestanți care a plecat din Piața Universității a ajuns la Victoriei. În total circa 7-8.000 de persoane protestează în fața Guvernului.

19.15 Circa 2.500-3.000 de persoane protestează acum în Piața Victoriei, potrivit reporterului HotNews.ro aflat la fața locului, așteptând ca și coloana de la Universitate să ajungă în piață.

18.55 Coloana de manifestanți a ajuns la Piața Romană. În marș spre Piața Victoriei coloana a blocat ambele sensuri ale bdului. Lascăr Catargiu.

---

„Suntem foarte mulţi şi încă nu suntem toţi. Suntem foarte mulţi oameni, veniţi alături de noi! Aşa cum am promis am făcut un miting extrem de mare pentru a-l da jos pe Cîţu”, a afirmat liderul AUR, George Simion, potrivit News.ro.

18.35 De la Universitate spre Victoriei au plecat în marș peste 4.000 de oameni. În fruntea coloanei În fruntea coloanei se află liderul AUR George Simion și alți parlamentari AUR. În Piața Victoriei protestează circa 3.000 de oameni.

18.25 Cele câteva mii de protestatari de la Universitate au plecat în marș către Piața Victoriei.

18.15 Cântece la protestul de la Universitate:

18.05 În tot acest timp, alte circa 2.000 de persoane protestează în Piața Victoriei.

18.00 „În Maramureș noi ne vaccinăm cu horincă” - mesajul unui grup de oameni de la protestul organizat de AUR. În zona Universității din București protestează acum circa 3.000 de persoane, potrivit reporterului HotNews.ro aflat la fața locului.

17.50Dacian Cioloș, despre protestele din București: Pot să înțeleg nemulțumirea, dar, atâta vreme cât vaccinarea este voluntară, nu văd motivele protestelor

17.40 FOTO - Din „arsenalul” protestatarilor de la Universitate: steaguri, bentițe, panglici tricolore, costume naționale, jobene, cruci, icoane, vuvuzele, dar și bannere elaborate sau imagini imprimate cu glume sau mesaje anti-sistem. Între cei prezenți din piață sunt foarte multe persoane tinere.

17.30 Cu o cruce într-o mână, o doamnă ține cu cealaltă o pancartă pe care scrie „Cu noi este Dumnezeu, cu ei este necuratul”. În tot acest timp în jur se cântă imnul național.

---

17.20 Circa 2.000 de protestatari au blocat Bulevardul Magheru în zona Piața Universității (Protestul AUR) și o parte au pornit în marș spre Victoriei. Se strigă „Demisia” și „Jos Arafat”.

„Libertate fără certificate” scrie mare pe un banner în culorile drapelului național.

17.00 Cele peste o mie de persoane care protestează la Piața Universității (Protestul AUR) au blocat circulația pe bd Magheru.

16.50 În Piaţa Victoriei s-au strâns câteva sute de persoane are au steaguri tricolore şi reclamă dictatura medicală, cerând libertate. Protestatarii au intonat Imnul. În piaţă sunt mame cu copii în braţe, fără a fi păstrată distanţa şi fără ca cineva să poarte mască de protecţie. În Piaţa Universităţii protestul este organizat de AUR, transmite News.ro

Câteva sute de persoane s-au strâns, sâmbătă, în Piaţa Victoriei.

”Avem imunitate, fără paşpoarte”, ”Libertate”, ”Nu forţaţi, nu ne vaccinaţi” - strigă protestatarii care cer renunţarea la certificatul verde şi nu vor impunerea vacinării, susţinând că aceasta nu este o soluţie.

„Noi venim din Parlament, unde am început greva și mergem până la capăt cu acțiunile de protest. Nu mai este timp de stat, nu mai este timp de așteptat, tolerat și de înghițit mizeriile pe care ni le servesc alții. E momentul să venim cu toții la București, e momentul să fim mulți, foarte mulți,” a spus copresedintele George Simion pe Facebook.

Protestul AUR nu are o temă specifică, ci se axează pe toate nemulțumirile pe care oamenii le-ar putea avea: „Un mesaj pentru toți românii care s-au săturat de restricții, s-au săturat de facturile de la gaze, de la curent, de la energie: haideți să ne unim!”

„Toți românii trebuie să iasă în stradă pe 2 octombrie: părinții care nu sunt mulțumiți de ce li se întâmplă copiilor, studenții care nu sunt primiți în cămine, cei care au primit facturi de două sau trei ori mai mari, românii care nu au unde să-și vândă marfa sau cei care sunt dați afară de la locul de muncă pentru că nu s-au vaccinat, toți cei care s-au săturat de Florin Cîțu și de acest Guvern de incompetenți, ieșiți în stradă cu toții (…)Veniți la București, să terminăm cu sistemul”, a mai îndemnat liderul AUR.

George Simion, împreună cu mai mulți membri de partid, au lipit afișe și au împărțit fluturași oamenilor chemandu-i la un miting împotriva măsurilor luate în contextul pandemiei. Acesta se declară convins că va fi cel mai mare miting din ultima perioadă și spune că nu se va lăsa intimidat de nicio restricție a guvernului.

”Florin Cîțu e așteptat sâmbătă, 2 octombrie, ora 17:00, în Piața Universității din București să negocieze pentru menținerea Guvernului în prezența românilor, principalii afectați de întreaga activitate a Executivului pe care îl conduce.”, a declarat copreședintele AUR Claudiu Târziu.

Protestul a fost popularizat și de Colonelul (r) Florin Șinca care consideră că s-a ajuns prea departe, România fiind „ un bolnav în agonie, un muribund”. Ofițerul în rezervă a comparat situația țării cu cea a Titanicului. „Nebunii au ajuns la butoane, s-au cocoțat la puterea discreționară, înconjurați fiind de un aparat represiv pe cât de incompetent, pe atât de obedient”.

Protest și în Piața Victoriei

Tot sâmbătă, de la ora 16, se mai anunță un protest cu revendicări similare în Piața Victoriei organizat de Legitima Aparare și Calea Neamului, împreună cu Starea de Libertate.

Mihai Târnăveanu, unul dintre organizatori, spune că ”este vorba despre un protest împotriva dominației străine din România! Împotriva Pașaportului Covid cu presiunea imensă pe vaccinare și testare, împotriva umilinței la care sunt supuși copiii din școli și licee, împotriva umilinței studenților care sunt obligați să-și plătească testele dacă nu vor să se vaccineze!”.