Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) reacționează după ce liderul PSD, Marcel Ciolacu, a acuzat că "justiţia nu îşi face datoria" în dosarul privind presupusa fraudare a alegerilor pentru Primăria Sectorului 1. Procurorii din CSM spun că astfel de afirmații creează presiune asupra procurorului de caz și afectează încrederea publicului în justiție.

Sediul CSMFoto: Agerpres

Într-un comunicat de presă transmis joi, Secția pentru procurori a CSM spune că "afirmații de această natură, făcute de un om politic, în contextul existenței unei anchete penale în desfășurare pe rolul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, sunt de natură să afecteze procesul de soluționare a dosarului, să creeze o presiune asupra procurorului care îl instrumentează în prezent și să afecteze încrederea publicului în actul de justiție, acreditându-se ideea existenței unor interese politice în soluționarea cauzei".

Procurorii din CSM reamintesc "apelurile repetate ale Consiliului Superior al Magistraturii privind necesitatea ponderării discursului public care vizează activitatea organelor judiciare, astfel încât să nu fie afectate independenţa, imparțialitatea şi autoritatea acestora".

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a susținut că "justiţia nu îşi face datoria şi nu îi cheamă măcar la audieri" pe primarul Clotilde Armand şi pe cei care sunt acuzaţi că ar fi fraudat alegerile pentru primăria acestui sector.

"Este evident. Nu mai are rost să mai aşteptăm de la vreun magistrat vreo decizie. Eu, ce mă aşteptam de la magistraţi este să înceapă audierile. Cu adevărat, SIIJ-ul face o anchetă pentru că preşedintele Biroului Electoral de sector este un magistrat, aşa este legea, dar restul toţi sunt magistraţi?", a adăugat Marcel Ciolacu.

Ancheta de la Secția specială

În februarie, un procuror de la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) a dispus, printr-o ordonanţă, ca Poliţia Capitalei să renumere toate voturile exprimate la alegerile locale din septembrie 2020 pentru funcţia de primar al Sectorului 1 al Capitalei, câştigate de Clotilde Armand (USR) în faţa lui Daniel Tudorache (PSD). Demersul avea loc cu două zile înainte ca plenul CSM să discute proiectul de desființare a controversatei secții de anchetare a magistraților.

Procurorul Sorin Iaşinovschi a deschis un dosar penal în acest caz, fiind începută urmărirea penală in rem pentru infracțiunile de abuz în serviciu, folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid politic pentru obţinerea de foloase necuvenite, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.

Dosarul a fost deschis după ce PSD a depus, în 2 octombrie 2020, o plângere penală la SIIJ, în care reclama fapte penale care ar fi fost comise de către preşedintele USR, Dan Barna, Andrei Nicolaescu - membru USR şi de către Nicolae Sprîncu - procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi preşedinte al Biroului Electoral de Circumscripţie al Sectorului 1.

Potrivit ordonanţei întocmite de procurorul Sorin Iaşinovschi, în cadrul anchetei s-a dispus ridicarea listelor electorale permanente, suplimentare şi complementare utilizate la secţiile de votare din Sectorul 1, liste aflate în custodia Judecătoriei Sectorului 1, scria Agerpres. De asemenea, procurorul a dispus ridicarea buletinelor de vot utilizate, neutilizate şi nule de la cele 166 secţii de votare din Sectorul 1, stocate în 1.509 saci aflaţi în custodia Tribunalului Bucureşti.

Conform datelor AEP, la alegerile din septembrie 2010 pentru funcţia de primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, candidatul susţinut de PNL şi Alianţa USR-PLUS, a câştigat scrutinul cu 40,94%, respectiv 36.455 de voturi. Daniel Tudorache, candidatul PSD, a întrunit 39,81%, reprezentând 35.451 de voturi.

Daniel Tudorache a contestat însă acest rezultat şi a depus o plângere penală la Secţia specială de anchetare a magistraţilor, după ce Antena 3 a difuzat imagini cu mai multe persoane care intră în sediul Biroului Electoral al Sectorului 1, unde erau depozitaţi saci cu voturi.