Liderul PSD, Marcel Ciolacu, susține că PSD va semna un "acord politic" cu mai multe formaţiuni care au participat la alegerile locale pentru Primăria Sectorului 1 al Capitalei. El reclamă că "justiţia nu îşi face datoria şi nu îi cheamă măcar la audieri" pe primarul Clotilde Armand şi pe cei care sunt acuzaţi că ar fi fraudat alegerile pentru primăria acestui sector.

Marcel CiolacuFoto: PSD

Marcel Ciolacu a declarat, miercuri seară, că Pro România, PPUSL şi ALDE se alătură demersului PSD de a strânge semnături pentru organizarea unui referendum de demitere a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, el menţionând că aşteaptă răspuns în această privinţă din partea PER.

"Semnăm cu toţii un acord politic săptămâna aceasta să ne unim forţele pentru a strânge... dacă nimeni nu.... justiţia nu îşi face datoria şi nu îi cheamă măcar la audieri pe membrii familiei, pe angajaţii care mergeau prin clădirea Biroului Electoral de sector şi pe dânsa (pe primarul Clotilde Armand – n.r.), că nu are nicio imunitate", a declarat Ciolacu, miercuri seară, la România Tv, conform News.ro.

El a susţinut că nu a primit răspuns din partea PMP, iar acest lucru l-a "mirat", având în vedere că la alegerile generale PMP a reclamat că a fost "furat de voturi".

Ciolacu a adăugat că "am văzut toţi la televizor un grup infracţional organizat care au furat voturi", iar în acest context consideră că speţa este de competenţa DIICOT.

"Este evident. Nu mai are rost să mai aşteptăm de la vreun magistrat vreo decizie. Eu, ce mă aşteptam de la magistraţi este să înceapă audierile. Cu adevărat, SIIJ-ul face o anchetă pentru că preşedintele Biroului Electoral de sector este un magistrat, aşa este legea, dar restul toţi sunt magistraţi?", a adăugat Marcel Ciolacu.

El susținea că social-democraţii au strâns aproape 20.000 de semnături pentru organizarea referendumului privind demiterea din funcţie a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand.

Cum poate fi demis un primar prin referendum

Potrivit codului administrativ, organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puțin 25% dintre locuitorii cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială.

Referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei, orașului sau municipiului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivității locale sau a neexercitării atribuțiilor ce îi revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului.

Cererea cuprinde motivele ce au stat la baza acesteia, numele și prenumele, data și locul nașterii, seria și numărul buletinului sau ale cărții de identitate și semnătură olografă ale cetățenilor care au solicitat organizarea referendumului.

Referendumul este valabil dacă la el participă cel puțin 30% din numărul total al locuitorilor cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială.

Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente, potrivit legii.

Ancheta de la Secția specială

În februarie, un procuror de la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) a dispus, printr-o ordonanţă, ca Poliţia Capitalei să renumere toate voturile exprimate la alegerile locale din septembrie 2020 pentru funcţia de primar al Sectorului 1 al Capitalei, câştigate de Clotilde Armand (USR) în faţa lui Daniel Tudorache (PSD). Demersul avea loc cu două zile înainte ca plenul CSM să discute proiectul de desființare a controversatei secții de anchetare a magistraților.

Procurorul Sorin Iaşinovschi a deschis un dosar penal în acest caz, fiind începută urmărirea penală in rem pentru infracțiunile de abuz în serviciu, folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid politic pentru obţinerea de foloase necuvenite, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.

Dosarul a fost deschis după ce PSD a depus, în 2 octombrie 2020, o plângere penală la SIIJ, în care reclama fapte penale care ar fi fost comise de către preşedintele USR, Dan Barna, Andrei Nicolaescu - membru USR şi de către Nicolae Sprîncu - procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi preşedinte al Biroului Electoral de Circumscripţie al Sectorului 1.

Potrivit ordonanţei întocmite de procurorul Sorin Iaşinovschi, în cadrul anchetei s-a dispus ridicarea listelor electorale permanente, suplimentare şi complementare utilizate la secţiile de votare din Sectorul 1, liste aflate în custodia Judecătoriei Sectorului 1, scria Agerpres. De asemenea, procurorul a dispus ridicarea buletinelor de vot utilizate, neutilizate şi nule de la cele 166 secţii de votare din Sectorul 1, stocate în 1.509 saci aflaţi în custodia Tribunalului Bucureşti.

Conform datelor AEP, la alegerile din septembrie 2010 pentru funcţia de primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, candidatul susţinut de PNL şi Alianţa USR-PLUS, a câştigat scrutinul cu 40,94%, respectiv 36.455 de voturi. Daniel Tudorache, candidatul PSD, a întrunit 39,81%, reprezentând 35.451 de voturi.

Daniel Tudorache a contestat însă acest rezultat şi a depus o plângere penală la Secţia specială de anchetare a magistraţilor, după ce Antena 3 a difuzat imagini cu mai multe persoane care intră în sediul Biroului Electoral al Sectorului 1, unde erau depozitaţi saci cu voturi.