Câteva mii de oameni au participat sâmbătă seară la Marșul Diversității, Bucharest Pride, iar de la ora 18.00 manifestanții au plecat în marș pe Calea Victoriei. Reamintim că Primăria Capitalei a autorizat evenimentul cu 500 de participanți, așa cum prevede legea, în contextul pandemiei. Asociaţia Accept, organizatorul evenimentului, a transmis că îşi asumă consecinţele depăşirii numărului maxim de 500 de participanţi. În replică la Bucharest Pride, sute de persoane s-au adunat în Piaţa Universităţii, în zona Fântâni.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 20.35: Manifestația a ajuns la final. Jandarmii strâng gardurile.

La Bucharest Pride au participat câteva mii de oameni, majoritatea tineri, cu baloane şi steguleţe în culorile curcubeului. La ora 18.00, ei au plecat au plecat în marș pe Calea Victoriei. Participanţii au fost îndemnaţi de către organizatori să poarte măşti, fiind anunţaţi că acestea pot fi puse la dispoziţie gratuit.

  • "Primăria Municipiului Bucureşti, prin Comisia de Ordine Publică, a semnat cu Asociaţia ACCEPT un protocol pentru organizarea Bucharest Pride în baza legii, pentru o participare de 500 de persoane.
  • Ne opunem în continuare restricţionării accesului la marş, întrucât considerăm că restricţiile aplicate libertăţii de întrunire şi de exprimare de către autorităţile centrale sunt disproporţionate, mai ales în condiţiile ratei de incidenţă COVID de astăzi din Bucureşti, sub 0.3 la mia de locuitori.
  • Ne asumăm, ca organizatori ai Bucharest Pride, toate consecinţele încălcării restricţiei de 500 de persoane participante şi invităm autorităţile să sancţioneze ACCEPT şi nu participanţii", a precizat Teodora Ion-Rotaru, director executiv Accept, conform Agerpres.

În replică la Bucharest Pride, sute de persoane s-au adunat în Piaţa Universităţii, în zona Fântâni. Acestea au ascultat rugăciuni, cântece, dar şi o serie de discursuri în care s-au adus critici la adresa Marşului diversităţii, cu atât mai mult cu cât acesta a fost organizat în postul ce precede sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului. Vorbitorii s-au declarat şi împotriva vaccinării obligatorii.

În jurul orei 19.00 participanţii la Bucharest Pride au ajuns la rândul lor în Piaţa Universităţii, unde au ascultat muzică şi discursuri în care a fost evidenţiată importanţa libertăţii de exprimare, a respectării drepturilor minorităţilor sexuale, dar şi a vizibilităţii.

Jandarmeria a asigurat respectarea unei distanţe între cele două evenimente.

Anterior Bucharest Pride, câteva sute de persoane au participat la "Marşul pentru normalitate", organizat de Partidul Noua Dreaptă. Oamenii au avut steaguri tricolore şi pancarte pe care se putea citi: "Stop parteneriatelor, căsătoriilor şi adopţiilor homosexuale", "Nu promovării ideologiei de gen", "Nu îndoctrinării sexuale în şcoli", "Nu LGBT". Mulţi manifestanţi au purtat icoane şi cruci de lemn. Marşul a fost organizat în sprijinul valorilor familiei tradiţionale, fiind replica anuală a manifestării Bucharest Pride.

Programul Marșului Diversității, Bucharest Pride

  • 17:00 - 18:00 - Întâlnirea participanților pe Calea Victoriei între Strada Sevastopol și Strada General Gheorghe Manu.
  • 18:00 - 19:00 - Marșul Bucharest Pride se desfășoară pe Calea Victoriei până în Piața Universității.
  • 19:00 - 20:30 - Finalul marșulului Bucharest Pride în Piața Universității

Autorizație pentru 500 de participanți, organizatorii au anunțat câteva mii

Inițial, instituția condusă de Nicușor Dan nu a autorizat organizarea marșului Bucharest Pride pe Calea Victoriei, motivând că în weekend Calea Victoriei devine pietonală în cadrul evenimentului „Străzi deschise”, iar marșul nu s-ar putea desfășura în siguranță. De asemenea, în solicitarea ACCEPT asociația menționează participarea a aproximativ 10.000 de persoane, fapt ce contravine dispozițiilor legale în vigoare, în contextul pandemiei, care prevăd participarea a maximum 500 de persoane la astfel de adunări, a mai motivat Primăria Capitalei.

Mai mulți reprezentanți ai Asociației ACCEPT au protestat vineri în fața sediului Primăriei Capitalei, Asociația Accept reclamând că, "pentru prima dată în ultimii 15 ani, Primăria București boicotează organizarea Marșului Bucharest Pride, la doar o săptămână înainte de eveniment”.

Luni, Primăria Capitalei a anunțat că a acceptat ca Bucharest Pride să aibă loc sâmbătă pe Calea Victoriei, însă nu cu mai mult de 500 de participanți.

Reprezentanții Asociației Accept au transmis însă că numărul participanților va fi probabil de ordinul miilor, așa cum s-a întâmplat și în anii precedenți.

  • "Raportarea privind numărul de participanți nu o putem face decât la precedentul marș, când au fost peste 10.000 de persoane prezente. În mod evident, noi vom invita alături de noi pe toți cei care cred în faptul că restricționarea de drepturi, fie și în context pandemic, trebuie să fie proporțională.
  • O reducere a unei întâlniri publice de tip marș la proporțiile unei nunți, botez, comemorare de familie nu poate să reziste în fața realității, după cum cenzura de tip Viktor Orban nu are ce căuta la București", a declarat la RFI Florin Buhuceanu, director de advocacy la Asociația Accept.

Jandarmeria București a anunțat vineri seară că nu va permite depăşirea numărului maxim de participanţi la Bucharest Pride.

Restricții de circulație

Brigada Rutieră a capitalei a anunțat restricții de circulație pe durata manifestației, până la ora 20.30: