Directoarea executivă a Asociaţiei Accept, Teodora Ion-Rotaru, a anunțat că va contesta în instanţă amenda primită de la Jandarmerie pentru că Bucharest Pride nu a respectat numărul maxim de 500 de participanţi, în contextul pandemiei, la manifestație fiind câteva mii de oameni.

Bucharest Pride 2021Foto: Agerpres
  • "Astăzi am primit prima mea amendă și sunt mândră de ea. Bucharest Pride a fost organizat de către Asociația Accept la solicitarea mea, deci am fost amendată ca persoană fizică.
  • Am încălcat cu bună știință limita de 500 de participanți pentru că noi considerăm că restricțiile impuse protestelor civice sunt neconstituționale și neadaptate actualei situații pandemice. Libertatea de întrunire nu este inferioară libertății de conștiință a cultelor religioase și nici dreptului cetățenilor de a se bucura de activități culturale. Am ieșit în stradă pentru a ne apăra libertatea de întrunire, libertatea de exprimare și ne-am asumat consecințele.
  • Vom contesta în instanță această amendă și avem încredere că ne vom găsi dreptatea în fața judecătorilor constituționali. Astăzi Jandarmeria și-a făcut datoria, a protejat participanții la marș și era normal să ne amendeze. În instanță vom critica măsurile adoptate de Guvern, nu doar sancțiunea contravențională aplicată justificat de Jandarmerie”, a scris Teodora Ion-Rotaru pe pagina de Facebook a Asociației Accept.

Ea a fost amendată de jandarmerie, ca persoană fizică, pentru organizarea Marșului Bucharest Pride, cu 7.000 de lei.

Câteva mii de oameni au participat sâmbătă seară la Marșul Diversității, Bucharest Pride, iar de la ora 18.00 manifestanții au plecat în marș pe Calea Victoriei.

Reamintim că Primăria Capitalei a autorizat evenimentul cu 500 de participanți, așa cum prevede legea, în contextul pandemiei. Asociaţia Accept, organizatorul evenimentului, a transmis că îşi asumă consecinţele depăşirii numărului maxim de 500 de participanţi.

În replică la Bucharest Pride, sute de persoane s-au adunat în Piaţa Universităţii, în zona Fântâni.