Patriarhul Daniel nu s-a vaccinat împotriva COVID-19, iar purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a dat luni primele explicații pe această temă. El spune că șeful Bisericii Ortodoxe Române este, "ca fiecare dintre noi", o persoană cu un profil medical personal, "care s-a sfătuit în mod sigur cu medicul său" şi care a reflectat la "caracterul voluntar al actului de vaccinare, precum şi la faptul că acesta este un drept, nu o obligaţie".

Patriarhul Daniel, decorat de IohannisFoto: Presidency.ro

Patriarhul Daniel a împlinit 70 de ani în 22 iulie, prilej cu care a fost decorat de către președintele Klaus Iohannis.

Patriarhul Daniel este, "ca fiecare dintre noi", o persoană cu un profil medical personal, "care s-a sfătuit în mod sigur cu medicul său" şi care a reflectat la "caracterul voluntar al actului de vaccinare, precum şi la faptul că acesta este un drept, nu o obligaţie", a transmis luni purtătorul de cuvânt al Patriarhiei , în contextul în care vicepremierul Dan Barna a cerut implicarea Bisericii pentru a accelera campania de vaccinare, ajunsă într-un punct mort.

Vasile Bănescu a transmis că, dacă Patriarhul Daniel va decide să se vaccineze, "Patriarhia Română va anunţa public lucrul acesta".

  • "Dincolo de aceste aspecte ce ţin de registrul unor decizii firesc personale, poziţia Patriarhiei Române a fost şi rămâne una favorabila vaccinării, subliniind constant necesitatea respectării principiilor de natură etică.
  • Vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil şi în totală cunoştinţă de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, oferită de autorităţile competente şi receptată corect de cetăţeni.
  • În acest sens, nu în altul, Biserica rămâne implicată în firescul demers de informare a clericilor şi credincioşilor ei cu privire la vaccinare.
  • Opţiunea pentru vaccinare trebuie să se configureze pentru fiecare dintre noi în cadrul unei serioase, substanţiale informări, nu dezinformări, evitându-se astfel zona speculaţiilor excesive şi a extremismelor", a mai transmis purtătorul de cuvânt al BOR, într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

Vicepremierul Dan Barna spune că este momentul ca Guvernul să discute foarte clar cu Biserica Ortodoxă Română, pentru un parteneriat, astfel încât preoții să se implice în campania de vaccinare, devenită inactivă în România.

  • "Discutăm foarte clar şi voi propune premierului ca la nivelul Guvernului să avem un dialog cu Biserica Ortodoxă Română şi un parteneriat cu Biserica Ortodoxă ca partener pentru vaccinare.
  • Dacă Biserica Ortodoxă din Grecia a făcut acest lucru, şi iată că Grecia a trecut de 50% rată de vaccinare, cred că este posibil şi sunt convins şi am încredere şi în înţelepciunea Părintelui Patriarh şi a celorlalţi ierarhi din cadrul BOR.
  • Acest mesaj este timpul să fie dat tocmai pentru ca românii să afle pe o cale alternativă, la fel de credibilă, cât de important este să ne vaccinăm pentru a nu trebui să intrăm din nou într-o perioadă de care am crezut că am scăpat.
  • (...) Vaccinarea este singura soluție", a declarat Barna.

Întrebat cum crede că va fi posibilă implicarea Bisericii în campania de vaccinare, în condițiile în care nu este clar dacă Patriarhul Daniel s-a vaccinat, vicepremierul a răspuns: "Dacă ne-am da bătuți, am pleca acasă".