Vicepremierul Dan Barna spune că este momentul ca Guvernul să discute foarte clar cu Biserica Ortodoxă Română, pentru un parteneriat, astfel încât preoții să se implice în campania de vaccinare, devenită inactivă în România. El a spus că, în cazul în care campania de vaccinare nu va fi accelerată, atunci trebuie luate măsuri care să îi vizeze pe românii nevaccinați, precum limitarea accesului în spațiile neesențiale, precum mall-urile.

Patriarhul DanielFoto: Hotnews
  • "Discutăm foarte clar şi voi propune premierului ca la nivelul Guvernului să avem un dialog cu Biserica Ortodoxă Română şi un parteneriat cu Biserica Ortodoxă ca partener pentru vaccinare.
  • Dacă Biserica Ortodoxă din Grecia a făcut acest lucru, şi iată că Grecia a trecut de 50% rată de vaccinare, cred că este posibil şi sunt convins şi am încredere şi în înţelepciunea Părintelui Patriarh şi a celorlalţi ierarhi din cadrul BOR.
  • Acest mesaj este timpul să fie dat tocmai pentru ca românii să afle pe o cale alternativă, la fel de credibilă, cât de important este să ne vaccinăm pentru a nu trebui să intrăm din nou într-o perioadă de care am crezut că am scăpat.
  • (...) Vaccinarea este singura soluție", a declarat Barna.

Întrebat cum crede că va fi posibilă implicarea Bisericii în campania de vaccinare, în condițiile în care nu este clar dacă Patriarhul Daniel s-a vaccinat, vicepremierul a răspuns: "Dacă ne-am dat bătuți, am pleca acasă".

El a spus că, în afara câtorva orașe mari, în România profundă situația vaccinării nu este deloc bună, iar dacă această campanie nu va fi accelerată, trebuie luate măsuri care să vizeze persoanele vaccinate: "Este foarte clar, uitându-ne la ce e în lume, că dacă nu ne vaccinăm vor fi necesare măsuri de prevenție pentru persoanele nevaccinate".

Dan Barna s-a referit din nou la posibilele restricții pentru românii care nu sunt vaccinați, precum limitarea accesului în spațiile care nu sunt esențiale, cum ar fi mall-urile.

Nu este prima dată când Dan Barna invocă această posibilitate, discutată în coaliția de guvernare fără a fi luată până acum o decizie. De asemenea, în coaliție s-a discutat și varianta oferirii unor stimulente sub formă de vouchere, pentru încurajarea vaccinării. De altfel, Barna a fost criticat de către premierul Florin Cîțu după ce a făcut publice aceste discuții.

"Am plecat cu impresia de la coaliție că toate scenariile ramân acolo", a spus Cîțu, vineri. El nu a vrut să comenteze aceste scenarii. "Nu are sens să comentăm scenarii. Eu m-am obișnuit să vin să vă spun ce decizii s-au luat. Așa sunt multe scenarii, hai să vedem deciziile pe masă". Premierul a recunoscut, totuși, că sunt luate în calcul propuneri care vin și cu stimulente, și cu restricții.