​Premierul Florin Cîțu s-a arătat deranjat de unele declarații făcute, vineri, de vicepremierul Dan Barna, în legătură cu unele măsuri care ar putea fi luate pentru creșterea ratei de vaccinare. Barna a spus că printre măsurile discutate în coaliție ar fi acordarea de stimulente sub formă de vouchere, dar și interzicerea de a merge la mall pentru persoanele care nu sunt vaccinate. Florin Cîțu a afirmat, în schimb, că au fost discuții în coaliție și că a avut impresia că acestea nu vor ajunge în spațiul public, însă recunoaște că sunt luate în calcul atât stimulente, cât și restricții.

Dan Barna și Florin CîțuFoto: Colaj foto

"Am plecat cu impresia de la coaliție că toate scenariile ramân acolo", a spus Cîțu. Acesta nu a vrut să comenteze aceste scenarii. "Nu are sens să comentăm scenarii. Eu m-am obișnuit să vin să vă spun ce decizii s-au luat. Așa sunt multe scenarii, hai să vedem deciziile pe masă". Premierul a recunoscut, totuși, că sunt luate în calcul propuneri care vin și cu stimulente, și cu restricții.

Dan Barna a anunțat vineri mai multe măsuri luate în calcul și discutate în ședința de coaliție.

"Am discutat în şedinţa coaliţiei de săptămâna aceasta acest subiect, au fost prezentate mai multe variante asupra cărora premierul şi-a şi exprimat, pentru o parte din ele, susţinerea. E clar că trebuie să venim cu măsuri, pe modelul celorlalte state europene, de a continua să încurajăm şi să susţinem campania de vaccinare pentru că, într-adevăr, probabil valul 4 va avea un efect de stimul din nou pentru acea parte din populaţie care, deşi nu e împotriva vaccinării, nu s-a dus până acum să se vaccineze, dar în egală măsură sunt două tipuri de măsuri, măsurile de încurajare şi de stimulare, dar şi acele măsuri care am văzut că sunt luate de alte ţări prin care pentru cadre medicale, pentru accesul la anumite servicii neesenţiale, spre exemplu, existenţa vaccinării să fie o condiţionalitate. De exemplu, mersul la mall în weekend, care nu este un serviciu esenţial, să fie condiţionat de existenţa vaccinării, persoanele vaccinate să poată să meargă la mall în weekend, ceilalţi în timpul săptămânii”, a explicat Barna.

Pe de altă parte sunt analizate și stimulente. "Ne gândim toate tipurile de măsuri posibile prin care să-i încurajăm pe oameni în mediul rural, mai ales că acolo avem o rată foarte mică, să meargă să se vaccineze. Nu în bani direct, dar se discută diverse variante de vouchere sau genul acesta de stimulente, bonuri, tichete prin care cetăţenii să fie încurajaţi să se vaccineze. S-a discutat subiectul unei posibile loterii, chiar în utilaje agricole, astfel încât să fie şi stimulente la care să rezoneze cei din mediul rural", a mai precizat vicepremierul.