Biserica îi răspunde lui Dan Barna și „amintește” că în România există 18 culte religioase / Bănescu: BOR şi-a afirmat deja poziţia favorabilă faţă de vaccinare într-o pandemie

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 26 iulie 2021, 17:10 Actualitate | Esenţial


Vasile Banescu
Foto: basilica.ro
Biserica Ortodoxă Română şi-a afirmat şi explicitat deja de nenumărate ori poziţia „favorabilă”, „firească” şi „clară” faţă de actul vaccinării într-o pandemie şi i-a îndemnat deja pe clerici şi laici să-şi configureze o opţiune corect întemeiată în legătură cu un act medical, a transmis, luni, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Reacţia BOR vine în contextul în care vicepremierul Dan Barna a declarat, luni, că va propune premierului Florin Cîţu un parteneriat la nivelul Guvernului cu Biserica Ortodoxă Română pentru campania de vaccinare, menţionând că în Grecia, după un asftel de demers, rata de imunizare a ajuns la 50%, notează Agerpres.

„În legătură cu din nou clamata implicare a Bisericii (Ortodoxe) în demersul de convingere a oamenilor să se vaccineze, e bine să ne amintim că în România există 18 culte religioase, partenere sociale ale statului şi cu care acesta se situează într-un dialog pe diverse teme cu relevanţă publică. (...) Biserica Ortodoxă Română şi-a afirmat şi explicitat deja de nenumărate ori poziţia favorabilă, firească şi clară faţă de actul vaccinării într-o pandemie, îndemnându-i pe clerici şi laici să ia cu adevărat în serios boala, să se informeze temeinic din surse cu adevărat credibile, să se sfătuiască cu medicii şi să-şi configureze astfel o opţiune corect întemeiată în legătură cu un act medical de care depinde sănătatea şi protejarea lor şi a celor dragi. Aceasta este o atitudine fundamental etică izvorâtă din virtutea bunului-simţ, dar şi din libertatea personală care presupune responsabilitatea comunitară pentru care Biserica pledează permanent”, a precizat Bănescu, într-o declaraţie transmisă luni.

Potrivit acestuia, „implicarea cultelor religioase într-un demers persuasiv pe o temă extra-religioasă şi într-o problematică în care exclusiv competenţa medicală este adecvată şi relevantă, nu poate transgresa însă limitele contextului celor menţionate mai sus”.Vasile Bănescu a adăugat că Patriarhul Daniel este, „ca fiecare dintre noi”, o persoană cu un profil medical personal, „care s-a sfătuit în mod sigur cu medicul său” şi care a reflectat la „caracterul voluntar al actului de vaccinare, precum şi la faptul că acesta este un drept, nu o obligaţie”.

„Dacă va decide să se vaccineze, aşa cum am mai comunicat, Patriarhia Română va anunţa public lucrul acesta. Dincolo de aceste aspecte ce ţin de registrul unor decizii firesc personale, poziţia Patriarhiei Române a fost şi rămâne una favorabila vaccinării, subliniind constant necesitatea respectării principiilor de natură etică. Vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil şi în totală cunoştinţă de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, oferită de autorităţile competente şi receptată corect de cetăţeni. În acest sens, nu în altul, Biserica rămâne implicată în firescul demers de informare a clericilor şi credincioşilor ei cu privire la vaccinare. Opţiunea pentru vaccinare trebuie să se configureze pentru fiecare dintre noi în cadrul unei serioase, substanţiale informări, nu dezinformări, evitându-se astfel zona speculaţiilor excesive şi a extremismelor”, a indicat purtătorul de cuvânt al BOR.


Vicepremierul Dan Barna a declarat, luni, că USR PLUS va propune măsuri „mai active” prin care vaccinarea anti-Covid să crească şi în mediul rural şi urban acolo unde sunt cifre foarte mici.

„Cred că este momentul să discutăm foarte clar şi voi propune premierului la şedinţa de Guvern ca la nivelul Guvernului să avem un dialog cu Biserica Ortodoxă şi un parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română, ca partener pentru vaccinare. (...) Dacă Biserica Ortodoxă din Grecia a făcut acest lucru şi, iată, Grecia a trecut de 50% rată de vaccinare, cred că este posibil şi sunt convins şi am încredere în înţelepciunea şi a Părintelui Patriarh şi a celorlalţi ierarhi din cadrul Bisericii Ortodoxe că acest mesaj e timpul să fie dat tocmai pentru ca românii să afle, pe o cale alternativă, la fel de credibilă, cât de important este să ne vaccinăm pentru a nu trebui să intrăm din nou într-o perioadă din care am crezut că am scăpat. Este una dintre măsuri”, a explicat Barna.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11873 vizualizari

 • +8 (24 voturi)    
  Da (Luni, 26 iulie 2021, 17:14)

  mitg [utilizator]

  Adevarul este ca adventistii, baptistii, penticostalii sunt pe zero total si absolut. La astia mai greu ...
  • +5 (7 voturi)    
   Vasile Bănescu nu-i creștin. (Marţi, 27 iulie 2021, 8:28)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Are vorba bolovănoasă, exprimarea afurisită. Mereu este pus pe arțag. Când vorbește parcă îți aruncă cu bolovani în cap. Cred că un reprezentant a lui Scaraoțchi ar fi mai blând în vorbire !
   • 0 (0 voturi)    
    si e si (Marţi, 27 iulie 2021, 12:03)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    cam tantalau. Pai degeaba BOR e de acord cu vaccinarea daca prea veselul danny nu vine si cu puterea exemplului personal, ci dimpotriva. Doar nu-si inchipuie banescu ca crestinii lui BOR se vor mai duce la vaccinat. Si il mai au ca exemplu prost si pe smecherul de teo, ala de tot ii submineaza autoritatea lui danny, cu apa sfintita care fereste de covid.
   • 0 (0 voturi)    
    Ba e crestin! (Marţi, 27 iulie 2021, 15:25)

    provest_1 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Asta este un crestin adevarat: te ia la "ba pe-a ma-tii" imediat ce indraznesti sa-i zici sau sa-l intrebi ceva!

    Ce argument, ce bun simt, ce civilizatie? Tu esti, ba! Eu is crestin adevarat! De mine nu te iei!
 • -4 (60 voturi)    
  Barna vrea implicarea bisericii in Politica (Luni, 26 iulie 2021, 17:19)

  Gryphus [utilizator]

  ceea ce ne arata ca BARNA nu poate fi un om politic de viitor.

  sa ceri ca biserica sa se implice politic in tema vaccinarii poate fi un inceput ca peste cativa ani sa folosesti biserica si in alte scopuri politice cand trebuie convinsi oamenii pt alte lucruri.

  dezamagitor acest Barna, are apucaturi comuniste
  • -4 (34 voturi)    
   Aveți dreptate. (Luni, 26 iulie 2021, 18:34)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Nu știu în ce calitate neomarxistul ateu Barna dă
   ordine BOR.De ce nu-i trimite un PRICAZ și Papei
   de la Roma!?Individul este malefic și periculos pentru
   România.
  • -2 (20 voturi)    
   interesant cum AUR a crescut pe carca lui Teodosie (Luni, 26 iulie 2021, 19:55)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   cu sau fara Sosoaca.
   Nu am auzit ca biserica sa repudieze vocile din interior care proclama o adevarata coborate a molimilor in caz de vaccinare anti-COVID. Persoane care evident nu au nicio baza factuala a celor spuse, scrisa macar in cartea de povesti de adormit copii si de furat prostii.
  • +7 (21 voturi)    
   bati campii (Luni, 26 iulie 2021, 20:00)

   kmcd [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   vaccinarea nu tine de politica decat in mintea antivaxerilor. Vaccinarea tine de normalitate, de sanatatea publica, pana la urma tine de supravietuire.

   Dar la antivaxeri instinctul asta lipseste..e greu sa mai ai instincte normale cand creierul iti e plin de marmelada.
   • +6 (12 voturi)    
    Antivaxerilor (Luni, 26 iulie 2021, 21:19)

    strelka [utilizator] i-a raspuns lui kmcd

    Nu instinctul de supravietuire le lipseste ci incapacitatea de a discerne manipularea . Citi dintre noi avem o gandire raional - critica ? Acest instrument nu e predat (aproape) nicaieri si la majoritatea daca nu l-au deprins din mediu pur si simplu le lipseste .....
  • +8 (16 voturi)    
   "să ceri ca biserica să se implice politic" (Luni, 26 iulie 2021, 20:13)

   Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   "în tema vaccinării poate fi un început... să foloseşti biserica şi în alte scopuri politice"

   NU voi comenta absolut DELOC despre atitudinea BOR şi Patriarhului Daniel faţă de vaccinare.
   Vreau NUMAI să citez din titlurile a 4 articole de la HotNews, despre implicarea Vaticanului şi Papei Francisc în campania de vaccinare:

   - Titlul 1 (9 ianuarie): "Există un negaționism suicidar pe care nu aș putea să-l explic"
   Link: https://bit.ly/3BLnGPA
   Conform articolul de mai sus, Papa Francisc a spus: "În fața vaccinului, "există un negaționism suicidar pe care nu aș ști să-l explic, dar astăzi trebuie să ne vaccinăm. Cred că din punct de vedere etic toată lumea trebuie să se vaccineze, este o alegere etică, pentru că nu riști doar sănătatea ta, viața ta, dar și viața altora"

   - Titlul 2 (13 ianuarie): "Papa Francisc, vaccinat anti-Covid la Vatican"
   Link: https://bit.ly/3kXBWiz

   - Titlul 3 (20 ianuarie): "Vaticanul a început vaccinarea persoanelor fără adăpost din Roma"
   Link: https://bit.ly/3zG1PHt

   - Titlul 4 (18 februarie): "Vaticanul își avertizează angajații ce refuză vaccinarea anti-Covid că ar putea fi concediați"
   Link: https://bit.ly/3f0jr9o
  • 0 (0 voturi)    
   biserica (Marţi, 27 iulie 2021, 12:17)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   este, din pacate, inca un motor al vietii rurale. Acolo lumea chiar face ce zice popa. Vorbesc la modul general.
 • +11 (47 voturi)    
  BOR = PSD (Luni, 26 iulie 2021, 17:23)

  NOTORIOUS [utilizator]

  cred ca doar BOR si PSD pot candida la premiul de hotie si dorinta de a ne mentine in evul mediu
 • +12 (38 voturi)    
  daniel sa ia exemplul lui pimen! (Luni, 26 iulie 2021, 17:27)

  Antenistontel [utilizator]

  .
  • 0 (0 voturi)    
   sau pe (Marţi, 27 iulie 2021, 12:19)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Antenistontel

   al Papei Francisc, care s-a vaccinat.
 • +13 (39 voturi)    
  BOR (Luni, 26 iulie 2021, 17:27)

  vladionvladion [utilizator]

  e vocala doar pentru ce o intereseaza. In principiu la ce ii aduce bani si influenta. Asta cu vaccinarea nu e in interesul lor asa ca sunt mai "retinuti".
  • +5 (9 voturi)    
   "BOR e vocala doar pentru ce o intereseaza" (Luni, 26 iulie 2021, 22:28)

   Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui vladionvladion

   Ce AR TREBUI să intereseze mai mult?
   1. trimiterea enoriaşilor pe lumea cealaltă, în Rai
   2. rămânerea enoriaşilor pe lumea asta

   Pe termen scurt, popii câştigă mai bine din înmormântări, însă pe termen lung...
 • +6 (20 voturi)    
  Da ce, numai el s-a jucat cu mingea (Luni, 26 iulie 2021, 17:29)

  PowerIon [utilizator]

  sub geamurile bunicii?
  A raspuns tatal unui copil la reclamatia batranei careia i s-a spart geamul.
 • +4 (20 voturi)    
  implicare totala (Luni, 26 iulie 2021, 17:30)

  titsu [utilizator]

  https://www.dw.com/ro/cum-nu-sus%C8%9Bine-bor-vaccinarea/a-56233863

  Nu s-a schimbat nimic.
 • +16 (42 voturi)    
  vai dar ce țîfnos e purtătorul (Luni, 26 iulie 2021, 17:33)

  Mariicaialbastri [utilizator]

  de cuvînt al BOR, domnul popă Bănescu! Nu cred că i-a zis nimeni de vreo secularizare a averilor mănăstirești cum a făcut Vodă Cuza ci doar de o simplă vaccinare! Iar biserica ortodoxă greacă e mai aproape de Bizanț decît noi, nu? Dacă ei zic că vaccinul nu conține microcipuri cine să-i contrazică, tovarășul Teodosie ”sursa Mache”?
  • +4 (6 voturi)    
   Banescu nu a fost hirotonit preot (Luni, 26 iulie 2021, 22:06)

   Idiotul_fUtil [utilizator] i-a raspuns lui Mariicaialbastri

   De exemplu multi au terminat medicina si nu sunt medici. Numai B. Gates e de toate desi n-a terminat nici o facultate.
 • +13 (37 voturi)    
  Ahaaaaa (Luni, 26 iulie 2021, 17:36)

  JustinCase [utilizator]

  Deci, cand e vorba de luat cu japca biserici, "credinciosi" sau terenuri, exista doar BOR, dar cand e vorba de vaccinare... exista 18 culte in Romania. E bine de stiut.
 • -12 (46 voturi)    
  BOR greseste raspunzand.... (Luni, 26 iulie 2021, 17:39)

  FortApache [utilizator]

  Comunistului asta numit Vicepremier in zilele noastre.

  Cat o fi BOR de medievala, demodata, plina de tot felul de specimene controversate....este departe de ce-i coace mintea lui Barna si culmea ca si insista asupra tehnicilor represive comuniste in detrimentul populatiei din Ro vaccinati/nevaccinati....sunt mii de familii in care nu sunt vaccinati toti membrii....ce vrea comunistul asta!?!?! Sa fie sparate /pedepsite....Merg copiii pe strada sambata si parintii duminica...zile cu sot si fara sot...

  Abia astept alegerile din USR sa vad cum Barna va fi "restrictionat" :)))
  • +6 (6 voturi)    
   Barna (Luni, 26 iulie 2021, 18:23)

   Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

   Barna nu intelege ca trebuie sa fii putin mai subtil sa initiezi schimbari drastice in mentalitatea oamanilor si in societate.

   Din pacate pentru el, astea cer timp, efort si putina intelegere a situatiei. Lui Barna, in cursa pentru noile alegeri, ii lipsesc toate... nu e nici timp, nici preconceptiile asa usor de inlocuit, si nici nu intelege (ca ma joritatea dintre noi) cat de complicata e situatia.

   Un exemplu de analizat e imunizarea in Israel, dar acolo e un stat puternic militarizat, oamenii sunt mai disciplinati, si cu toate astea si acolo a fost nevoie de o campanie masiva pentru vaccinare. Sa vii si sa te dai cu fundul de pamant ca lumea nu se vaccineaza in Romania e destul de infantil as zice eu, si neproductiv, oricat de bune intentii le-ar avea Barna.
   • 0 (6 voturi)    
    Nu are cum sa inteleaga (Marţi, 27 iulie 2021, 0:32)

    FortApache [utilizator] i-a raspuns lui Pacala se intoarce

    Are creierul ocupat de idei comuniste alimentate de frustrarea-i caracteristica...

    Omul este convins si daca ar putea ar impune ar dicta si ar persecuta pe cei nesupusi lui asa cum se si intampla in USR....noroc ca vin alegerile si scapam de el in mod sigur.
 • +16 (48 voturi)    
  Tupeu maxim (Luni, 26 iulie 2021, 17:40)

  Roby745 [utilizator]

  BOR da dovada, ca de obicei , de tupeu maxim, ipocrizie si indolenta crasa. Or fi 18 culte in Romania, dar BOR e singura care saboteaza sistematic orice tentativa de modernizare si reformare a tarii, si singura care se incearca in mod constant sa submineze laicitatea , consfintita de constitutie, a statului Roman.
  • -5 (23 voturi)    
   Adevarat tupeu si ipocrizie! (Luni, 26 iulie 2021, 18:56)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui Roby745

   "...de tupeu maxim, ipocrizie..." Chiar sa vorbesti de funie in casa ipocritului? Parca usr-istii NU cunosteau ce-i aia Biblie la depunerea juramintelor! Si-acum, cand propria incompetenta i-a ajuns din urma, ei cer sprijin bisericii...?!
  • +6 (16 voturi)    
   "18 culte în România" (Luni, 26 iulie 2021, 20:26)

   Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui Roby745

   Vaticanul şi Biserica Ortodoxă Greacă au sprijinit campania de vaccinare FĂRĂ să facă referire la câte alte culte religioase există în ţările lor.
 • +18 (28 voturi)    
  defapt (Luni, 26 iulie 2021, 17:50)

  Elshazzar [utilizator]

  marea majoritate a cultelor si-au exprimat sprijinul pt vaccinare...doar ca au facut-o in mod modest, si au afirmat ca e o alegere medicala, nu o treapta spre mantuire
  din pacate, trogloditii din diferite cercuri politice si medicale vad vaccinul ca o indulgenta ce iti cumpara loc in rai
  • +5 (7 voturi)    
   iti pot confirma ca asa e (Luni, 26 iulie 2021, 18:27)

   Pacala se intoarce [utilizator] i-a raspuns lui Elshazzar

   iti pot confirma ca asa e, legat de sprijinul pentru vaccinare. Nu am auzit pe nimeni sa promoveze in mod activ evitarea vaccinearii, dimpotriva. Dar e foarte convenabil sa gasesti vinovati, mai ales in randul alora pe care i-ar demonizat la referendumul pentru familie. Am mai vazut povesti de astea in regimul de aur...
  • -3 (7 voturi)    
   "trogloditii din diferite cercuri" (Luni, 26 iulie 2021, 20:31)

   Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui Elshazzar

   "politice si medicale vad vaccinul ca o indulgenta"

   Iar antivaccinistii văd vaccinul ca pe o chestiune POLITICĂ, şi nu ca pe un tratament MEDICAL preventiv, aşa cum e DEFINIT vaccinul.
 • +2 (26 voturi)    
  18 culte religioase (Luni, 26 iulie 2021, 18:06)

  gica pantalon [utilizator]

  si fiecare crede ca detine adevarul absolut lol
 • +6 (24 voturi)    
  Vaccinare (Luni, 26 iulie 2021, 18:37)

  StoianCo [utilizator]

  nu ne vaccinam, dar nu ne place sa purtam masca
  nu ne vaccinam, dar dupa ce facem Covid-19 ne plangem de sistemul medical
  nu ne vaccinam, ducem rudelor virusul si unii dintre ei pierd lupta cu boala - tot sistemul medical e de vina...
  nu ne vaccinam, dar ne place sa stam prin magazine cu orele, "la plimbare"...

  cat despre BOR: cand vine vorba de religie propovaduieste "crede si nu cerceta" iar acum mesajul este "cerceteaza si fiecare sa decida pentru el"!

  duplicitate?!? sa iasa banu' este tot ce conteaza!!!
  • +4 (14 voturi)    
   Aţi uitat: (Luni, 26 iulie 2021, 20:55)

   Bandolino [utilizator] i-a raspuns lui StoianCo

   -nu ne vaccinăm, dar bocim economia
   -nu ne vaccinăm, dar plângem de mila copiilor siliţi să facă şcoala online
 • -9 (19 voturi)    
  Dan Barna - un scelerat de neoprit.. (Luni, 26 iulie 2021, 18:48)

  Idiotul_fUtil [utilizator]

  Pacat de USR, era ultima speranta in lupta contra mafiei PSD.
 • -7 (19 voturi)    
  Inteligent raspuns (Luni, 26 iulie 2021, 18:49)

  galeo [utilizator]

  Se vede ca Banescu e cu cateva clase peste vuvuzela de partid Dan Barna.
 • +10 (20 voturi)    
  Aaaaa, nu mai sunteti majoritari ? Nu mai detineti (Luni, 26 iulie 2021, 19:09)

  deval [utilizator]

  stapaniti,150% dintre credinciosi ? Sau doar la placinte ? Draga BOR , eu zic ca daca vreti sa scapati de credinciosi, sa ''predicati'' in pustiu, de ce sa va impiedice cineva ?!!
  • +11 (21 voturi)    
   ... (Luni, 26 iulie 2021, 19:43)

   thebblack [utilizator] i-a raspuns lui deval

   cand e vorba de primit bani nu rateaza nici o ocazie sa se laude ca romania este o tara 90% ortodoxa.

   cand e dat, sunt 18 culte. sa dea aia, ca ei sunt saraci.
 • +6 (16 voturi)    
  sa tinem minte replica asta obraznica (Luni, 26 iulie 2021, 20:04)

  kmcd [utilizator]

  cand va veni vremea ca BOR sa vorbeasca in numele "poporului" sa-i amintim ca mai sunt 18 culte in Romania.
 • 0 (14 voturi)    
  Pentru (Luni, 26 iulie 2021, 20:16)

  Mitrica [utilizator]

  un șef de culte ca cel al BOR vaccinarea era o obligație de la care a abdicat. Poate crede în eficacitatea aghiasmei și a unei guri de țuicuță.
  • 0 (14 voturi)    
   Noua religie (Luni, 26 iulie 2021, 21:00)

   palatin [utilizator] i-a raspuns lui Mitrica

   acum "se coace". Deja da roade. Barna o promoveaza.
 • +4 (20 voturi)    
  HaBarna este un tupeist fara seaman (Luni, 26 iulie 2021, 21:00)

  salvatore [utilizator]

  Dupa ce a tunat si fulgerat de mii de ori impotriva Bisericii Ortodoxe (nu l-am auzit atacand alte culte religioase sau secte din Romania) acum cere ajutorul BOR. Un trotinestist nesimtit!
 • +2 (4 voturi)    
  ipocrizie BORasca! (Marţi, 27 iulie 2021, 6:22)

  Francisc 1 [utilizator]

  cand e sa fie responsabili ,sunt 18 culte, cand e la impartit banii sau ore de religie : 99 % din romani sunt ortodocsi !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by