Cel mai grav accident în lanț de pe Autostrada Soarelui s-a produs în 5 noiembrie 2016, în condiții de ceață densă, așa cum s-a întâmplat și vineri. Atunci, au fost implicate 28 de mașini. Patru oameni au murit, iar alte câteva zeci au fost rănite. Parchetul Tribunalului Călărași a dechis o anchetă care a fost finalizată după aproape 5 ani, mai exact în 1 iulie, când a fost trimis în judecată un șofer al unei firme de transport. De ce a durat atât? Procurorul de caz a explicat pentru HotNews.ro că au fost necesare două expertize.

HotNews.roFoto: Hotnews

Accidentul a avut loc într-o dimineață de sâmbătă, pe sensul București - Constanța al autostrăzii, în zona Lehliu Gară. Și atunci era ceață densă. În urma accidentului, au murit 4 oameni. Bilanțul furnizat atunci de autorități arăta că alte peste 50 de persoane au fost rănite, o parte dintre ele fiind duse la mai multe spitale din București.

În accident au fost implicate 28 de mașini.

Parchetul Tribunalului Călărași a deschis atunci un dosar penal, iar rechizitoriul a fost finalizat după aproape 5 ani.

De ce a durat aproape 5 ani ancheta

Procurorul de caz Cornelia Manea, prim-procuror adjunct al Parchetului Tribunalului Călărași, a explicat pentru HotNews.ro că rechizitoriul a fost finalizat în 1 iulie. Ea spune că ancheta a durat atât de mult pentru că au fost făcute două expertize criminalistice, fiind nevoie să se stabilească dinamica accidentului sau succesiunea loviturilor.

A fost trimis în judecată un bărbat, pentru infracțiunile de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. Este vorba despre șoferul unei firme de transport care se afla la volanul unui microbuz ce ducea agenți de pază de la locul de muncă acasă.

Din cauza neadaptării vitezei, în condiții de ceață, șoferul a intrat cu microbuzul într-un ansamblu autotractor care reușise să oprească. Conform rechizitoriului, șoferul microbuzului ar fi responsabil pentru moartea a două persoane și pentru rănirea gravă a altor trei. În total, au fost răniți grav cinci oameni, dar doar 3 dintre ei au făcut plângere penală, a explicat procurorul.

  • "Accidentul a avut loc în două zone și a existat o a treia zonă - banda de urgență - unde erau oprite mașinile și s-au produs avarii minore. Pentru prima zonă nu s-a putut reține vinovăția unei persoane, iar pentru cea de a doua zonă a accidentului s-a reținut vinovăția persoanei trimise în judecată. Au fost 4 morți în total și mai multi răniți, dar s-a ajuns la concluzia că nu se poate reține vinovăția unei persoane pentru o parte din accident (...)
  • Moștenitorii decedaților și persoanele rănite care s-au constituit părți au cerut daune, fără a preciza cuantumul, care va fi solicitat în fața instanței", a mai spus procurorul de caz Cornelia Manea.

Dosarul a fost trimis Judecătoriei Lehliu Gară.

Accidentul de vineri dimineață de pe Autostrada Soarelui

Reamintim că vineri dimineață, pe Autostrada Soarelui, tot pe sensul spre Constanța, a avut loc un accident în lanț în care, potrivit ultimelor date transmise de ISU Dobrogea, au fost implicate 55 de mașini în care se aflau 155 de persoane.

Carambolul a avut loc în patru zone de pe autostradă, la kilometrul 183, în zona municipiului Medgidia, în condiții de ceață densă.

În urma accidentului 16 persoane au fost duse la spital, iar alte opt au primit asistență medicală la faţa locului.