Un accident in lant s-a produs sambata dimineata pe autostrada A2, in urma caruia trei persoane si-au pierdut viata si alte peste 50 au fost ranite, doua fiind in stare grava. In cursul serii, bilantul victimelor a urcat la patru, dupa ce un ranit internat la Spitalul Floreasca a murit. Accidentul s-a produs pe sensul Bucuresti - Constanta, la kilometrul 67, in zona Lehliu Gara. Au fost implicate circa 29 de masini, printre care si 2 microbuze. Televiziunile de stiri vorbesc despre un sofer care ar fi iesit dintr-o parcare si ar fi generat ciocnirile in lant, in conditiile in care pe A2 era ceata densa iar soferii nu ar fi adaptat viteza la conditiile de trafic. Acest sector al autostrazii, pe sensul Bucuresti - Constanta, a ramas inchis sambata timp de 9 ore, traficul fiind reluat in jurul orei 17.30. Accidentul este cel mai grav eveniment rutier produs vreodata pe Autostrada Soarelui, spun politistii de la Politia Rutiera.

Accident in lant pe A2Foto: Facebook - Florin Vladescu

----------

20:15 Politia Rutiera: 20 de soferi implicati in carambol sunt audiati/ Masinile vor fi expertizate tehnic luni

Aproximativ 20 de conducatori auto implicati in carambolul de pe Autostrada Soarelui sunt audiati la aceasta ora la Biroul Politiei A2, iar inspectia tehnica a masinilor implicate in accidentul in lant va fi facuta luni, potrivit Politiei Rutiere.

"La acest moment, la sediul Biroului de Politie A2 sunt in desfasurare audieri, aproximativ 20 de conducatori auto care nu au fost internati, care nu au suferit vatamari sunt in acest moment audiati pentru incercarea stabilirii cauzelor producerii acestui eveniment. Binenteles ca audierile nu sunt suficiente, se vor face inspectii tehnice la autovehicule, se vor face probabil expertize, in functie de ce dispune procurorul care coordoneaza activitatea. Oamenii isi vor putea ridica masinile pentru a le repara probabil dupa inspectia tehnica, care a fost organizata pentru ziua de luni", a declarat George Grigore, director adjunct al Directiei Rutiere, citat de Mediafax.

"Principalele cauze de producere a acestui eveniment nedorit sunt viteza neadaptata conditiilor meteo rutiere, respectiv ceata cu vizibilitate pe alocuri sub 20 de metri, si nepastrarea distantei in mers fata de autovehiculul din fata", a mai declarat George Grigore.

20:00 Bilantul persoanelor decedate a ajuns la 4 (oficial)

Bilantul persoanelor decedate in accidentul rutier produs pe autostrada A2 a ajuns la 4, a anuntat sambata seara comisar-sef de politie George Grigore, director adjunct la Directia Rutiera din cadrul Politiei Romane.

"Ca urmare a acestui accident (...), patru persoane (...) au decedat, cea de a patra (...), acum cateva momente, la spital", a precizat comisar-sef George Grigore, potrivit Agerpres.

El a reamintit ca in accidentul de pe A2 au fost aproximativ 60 de victime, dintre care doar circa 40 au fost duse la unitatile spitalicesti pentru acordarea ingrijirilor medicale.

19:33 Un ranit internat la Spitalul Floreasca a murit (surse)

O persoana ranita in accidentul rutier produs pe A2, care era internata la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala, a murit, au declarat pentru Agerpres surse medicale. Potrivit surselor, este vorba despre o femeie.

In acest fel, numarul celor decedati in urma accidentului se ridica la patru persoane.

18:20 Autovehiculele avariate pe A2 au fost transportate la Politia Autostrazi si urmeaza sa fie expertizate

Masinile implicate in accidentul de sambata dimineata de pe A2 au fost transportate, la finalul cercetarilor la fata locului, la sediul Politiei Autostrazi, unde urmeaza sa fie expertizate tehnic si unde se fac audierile martorilor si persoanelor implicate care nu au fost internate, relateaza News.ro.

Parcarea Politiei Autostrazi care se afla la kilometrul 21 al autostrazii a devenit neincapatoare, sambata seara, dupa ce autovehiculele implicate in accident au fost depozitate aici pana cand un expert tehnic auto va cerceta avariile si va stabili viteza de deplasare a fiecareia dintre masinile implicate.

Tot la sediul Politiei Autostrazi, anchetatorii iau declaratii legate de felul in care s-a produs accidentul in lant. Audierile se fac dupa ce politistii de la Brigada de Autostrazi si Misiuni Speciale a IGPR si un procuror de la Parchetul de pe langa Judecatoria Lehliu au deschis un dosar penal pentru infractiunile de ucidere din culpa in forma agravanta si vatamare corporala din culpa in forma agravanta in urma accidentului.

Administratorul drumului a imprastiat materiale antiderapante pe carosabil pentru a absorbi cantitatea mare de uleiuri si combustibili care s-au scurs pe autostrada de la masinile avariate.

18:07Traficul rutier in zona accidentului a fost reluat in jurul orei 17:30, la 9 ore dupa producerea carambolului. (News.ro)

17:32 Cei doi copii care au ajuns la Spitalul Gr. Alexandrescu au fost externati (surse)

Cei doi copii care au fost dusi sambata la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Capitala, in urma accidentului rutier in lant produs pe autostrada A2, au fost externati, au declarat pentru Agerpres surse medicale din cadrul unitatii sanitare.

Medicul primar Cristian Pandrea de la UPU-SMURD Bucuresti precizase anterior ca doi copii au fost internati la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Capitala, iar "starea lor este stabila". "Ei au suferit traumatisme cranio-cerebrale minore", spunea medicul.

17:02 La Spitalul Sf. Pantelimon mai sunt internati 3 raniti, la Floreasca - 6

La Spitalul Sf. Pantelimon din Capitala au mai ramas internati trei raniti in accident, a precizat, pentru Agerpres, managerul unitatii sanitare, Gheorghe Popescu.

Este vorba despre un barbat de 22 de ani, cu politraumatism, contuzie splina, fractura falanga distala mana stanga, ce se afla sub supraveghere la Sectia ATI, un barbat de 35 de ani care are o plaga scalp si o femeie care a fost transferata de la Spitalul Judetean Ilfov, in varsta de 56 de ani, care are fractura pol inferior rotula stanga, fractura deschisa genunchi stang, a fost internata la Ortopedie si va fi operata.

Potrivit managerului unitatii medicale, celelalte doua persoane aduse la Spitalul Sf. Pantelimon au refuzat internarea.

In schimb, la Spitalul de Urgenta Floreasca se mai afla internati sase raniti in accidentul de sambata.

"Doi raniti sunt in stare grava, au suferit politraumatisme. Este vorba de o femeie care se afla pe Sectia de terapie intensiva si un barbat in sala de operatie. Alti patru raniti se afla internati pe sectii in stare stabila", a declarat, pentru Agerpres, medicul Cristian Pandrea, de la Spitalul Floreasca.

15:25 Compania de Autostrazi: La momentul producerii accidentului de pe A2 panourile de avertizare functionau

"Pentru panourile VMS cu mesaje variabile disponibile pe tronsoanele de autostrazi din Romania, toate mesajele sunt afisate in baza unui protocol intre CNAIR SA si Politia Autostrazi, dupa notificarea administratorului drumului de catre Politia Autostrazi. In momentul producerii accidentului panourile functionau. Pe acestea rula mesajul 'Atentie ! km 96 - km 117+500 limita de viteza 60 km/h !' ", anunta CNAIR.

Mesajele afisate, in format text sau pictograme, ruleaza in functie de situatia din teren, doar la notificarea Politiei Autostrazi.

"Aceste panouri informative au ca principal scop oferirea participantilor la trafic de informatii suplimentare pentru siguranta circulatiei si nu sunt indicatoare rutiere obligatorii ce se regasesc in codul rutier", anunta Compania, care face apel catre soferi "sa respecte regulile de circulatie, in special sa adapteze viteza la conditiile de drum".

15:18Dosar penal pentru ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa dupa accidentul in lant de pe Autostrada Soarelui

In jurul orei 15:00, traficul pe A2, se sensul Bucuresti-Constanta, ramane blocat in zona accidentului, informeaza Mediafax.

14:47 Doi raniti in stare grava la spitalul Floreasca, au precizat reprezentantii institutiei pentru Digi24.

13:38 Directorul adjunct al Directiei Rutiere, despre carambolul de pe Autostrada Soarelui: Din primele cercetari, se pare ca sunt doua accidente distincte

13:00 11 raniti dusi la Spitalul Floreasca, 4 la Spitalul Pantelimon si 5 la Bagdasar-Arseni

11:53 In total, 41 de persoane au fost transportate la diferite spitale din Bucuresti si la spitalul din Lehliu Gara, transmite Digi24.

11:43 Atentie, se circula in conditie de ceata pe mai multe drumuri din tara. Recomandarile Politiei

11:36 Raed Arafat: Cifra oficiala a mortilor este de 3. Initial fusese anuntat ca 4 persoane au decedat.

11:31 Raed Arafat: Evacuarea victimelor de la locul accidentului s-a incheiat. Cel putin 3 dintre pacientii dusi la Spitalul din Lehliu Gara, unitatea cea mai apropiata de locul accidentului si unde au fost duse numeroase victime, vor fi transferati la Bucuresti.

La spitalul de la Lehliu Gara se afla o echipa de la Spitalul Floreasca care s-a deplasat la spital dupa ce a terminat interventia la locul accidentului, a precizat secretarul de stat in MAI.

Raed Arafat a precizat ca in total au fost ranite peste 50 de persoane, unele usor altele grav. In jur de 20 au fost transportate la spital. Se inregistreaza cel putin un caz critic.

11:28 Se inregistreaza 40 de raniti, a declarat comisarul sef George Grigore, director adjunct al Politiei Rutiere, pentru postul d eteleviziune citat. In accident au fost implicate 29 de vehicule. Primul apel la 112 s-a efectuat la ora 8:42.

11:02 Potrivit Digi 24, ar fi vorba despre doua accidente, produse la putin timp unul altul.

10:48 Infotrafic: Circulatie este blocata pe A2, la kilometrul 67, din cauza unui accident rutier, pe sensul catre Constanta. Traficul este deviat de la km 64 al autostrazii pe DN3A Lehliu Gara- Drajna.

Sectorul de drum indicat de aplicatia WAZE ca fiind blocat de carambolul de pe A2

Sursa foto: Captura harta Waze Live

Departamentul pentru Situatii de Urgenta a pus la dispozitia familiilor victimelor doua numere de urgenta: 021.264.85.15 / 021.264.85.16

Departamentul pentru situatii de urgenta a activat planul rosu de interventie. S-a intervenit cu ambulante SMURD, ambulante trimise de spitale, masini de descarcerare, autospeciale ale pompierilor, precum si echipaje de politie.

Accident in lant pe A2 / Sursa foto: Facebook - Florin Vladescu

Raed Arafat a precizat ca interventia este ingreunata de ceata densa.

Victimele sunt transportate la spitale din Calarasi, Slobozia si posibil Fetesti, informeaza Digi24.

Secretarul de stat Arafat a precizat ca in scurta vreme va fi pus la dispozitie un numar de urgenta pentru familiile victimelor, astfel incat sa poata afla informatii despre spitalele la care acestea au fost trimise.

Accident in lant pe A2 / Sursa foto: Facebook - Florin Vladescu

Purtatorul de cuvant al ISU Calarasi, Ovidiu Tataranu, a declarat, pentru Agerpres, ca a fost activat planul rosu de interventie, la fata locului intervenind echipaje de pompieri, SMURD, ambulante SAJ din trei judete - Bucuresti, Calarasi si Constanta.

"Este vorba despre un accident in lant in care sunt implicate cel putin 20 de autovehicule. Au fost 9 persoane incarcerate, acum au fost descarcerate de catre echipele de interventie. Avem confirmat pana acum, din pacate, un numar de 4 persoane decedate. Colegii imi spun ca numarul ranitilor este de peste 30 de persoane, se intervine pentru salvarea lor la fata locului, in acest moment nu va pot preciza spre ce spitale de urgenta sunt directionati", a declarat reprezentantul ISU Calarasi, pentru Agerpres.

Accident in lant pe A2 / Sursa foto: Facebook - Florin Vladescu

Potrivit sursei citate, accidentul s-a produs la ora 8:37, pe fondul conditiilor meteo de ceata intensa, iar inclusiv la aceasta ora in zona vizibilitatea este redusa din cauza cetei.

Toate spitalele de urgenta din Bucuresti au fost prealertate dupa accidentul in lant produs sambata dimineata pe Autostrada Soarelui, a declarat Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov, citat de Mediafax.

In judetele Calarasi si Ialomita este in vigoare o avertizare meteo de ceata densa, incepand cu ora 10:00 pana la ora 13:00. Potrivit ANM, ceata determina vizibilitate redusa, local sub 200 m si izolat sub 50 m.