Ion Rădoi, „omul cu greva” de la metrou, președintele Sindicatului Liber din Metrou care a intrat în vizorul DNA, deține frâiele sindicatului din subteranul Capitalei de mai bine de 15 ani, dintr-o perioadă în care era în Parlament ales din partea PSD, o carieră politică mediocră dacă e să ne uităm pe statisticile sumare păstrate pe site-urile legislativului. Cu o putere „de convingere” deosebită, mereu cu amenințarea grevei generale la metrou în mână, USLM-ul lui Rădoi a devenit rege peste spațiile comerciale și cele publicitare de la metrou, iar firma sindicatului a avut în 2019 o cifră de afaceri de 9 milioane de lei, din care 6,2 milioane profit.

Ion RădoiFoto: AGERPRES

Ion Rădoi - lider sindical la metrou de nici arhivele presei nu mai știu când a început

Ion Rădoi, fost parlamentar PSD, este de cel puțin 15 ani liderul sindicatului de la metrou. Cum o biografie oficială a sa nu există, cele mai vechi mențiuni ale sale în presa ca lider al sindicatului de la metrou sunt de prin 2005, moment când Rădoi era și senator din partea PSD.

Înainte, Rădoi a lucrat la Telemecanica Trafic Metrou din București și de acolo a devenit a devenit președinte la Unitatea Sindicatul Lider Metrou, dar și vicepreședinte al Blocului Național Sindical și presedinte al Convenției Nationale a Transporturilor.

Rădoi a fost adesea în centrul marilor scandaluri de la metrou, mereu în conflict cu mulți dintre miniștrii Transporturilor și amenințând adesea cu greva generală în cazul negocierilor care nu se derulau conform dorinței sindicatului.

Rădoi a intrat în conflict și cu fostul ministru PSD Lucian Șova, dar și cu pesedistul Răzvan Cuc. Cu primul a avut contre pe seama măririi salariilor cu circa 42% în anul 2018, iar cu Răzvan Cuc a intrat în conflict un an mai târziu pe seama problemelor tehnice din subteran.

Ce studii are Ion Rădoi

În scurtul CV rămas publicat pe site-ul Camerei Deputaților, Rădoi preciza că are ca studii Facultatea Electronică București și Facultatea Telecomenzi Feroviare.

Radoi mai nota și că are studii sociale și sindicale în Anglia, SUA și Israel.

Foto: Ion „Omul cu greva” Rădoi, la microfon, protest în fața Ministerului Transporturilor.

---

Cum a ajuns Ion Rădoi parlamentar și ce sprijin politic a primit: 15 luări de cuvânt în opt ani de mandat / 10 propuneri legislative, 7 respinse

Ion Rădoi a fost deputat în legislatura 2000-2004 din partea PDSR, partid devenit ulterior PSD. Cât timp a fost deputat PSD, Rădoi a avut 2 luări de cuvânt în tot mandatul de patru ani, și a avut patru propuneri legislative din care doar 2 au și devenit legi, una fiind inițiativa de modificare a Constituției care are la inițiatori nu mai puțin de 215 deputați și senatori.

Ulterior, Rădoi a fost ales senator în circumscripţia electorală nr.19 GIURGIU pe listele Uniunii Naţionale PSD+PUR.

Cât timp a activat ca senator PSD, Rădoi a fost vicepreşedinte al Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială.

A avut 13 luări de cuvânt în tot mandatul, 6 inițiative legislative din care doar 1 a fost promulgată ca lege. (mai exact L405/2005 Legea pentru modificarea şi completarea Legii arendării nr.16/1994, cu peste 11 inițiatori...)

Până în 2010 a condus organizația PSD din Giurgiu, de unde a fost înlăturat de Marian Vanghelie, scrie Newsweek.ro care precizează și că USLM și Rădoi au menținut legăturile cu PSD prin interpuși. Ion Artimon, în 2018 secretar general al USLM, era și consilier muncipal PSD, în consiliul general al Capitalei.

Ce avere are Ion Rădoi

Liderul organizației Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM), Ion Rădoi, încasează lunar, din banii strânși în principal din cotizațiile membrilor de sindicat, aproximativ 4.000 de euro, potrivit Buletin.de București. Salariul este cu aproape 1.000 de euro mai mare decât cel al președintelui Klaus Iohannis, compara publicația amintită.

Potrivit ultimei declarații de avere depusă în 2020 la Agenția Națională de Integritate, Ion Rădoi a avut un venit anual în 2019 de 227.882 de lei. Asta înseamnă lunar 3.857 de euro în mână. Prin comparație, leafa șefului statului este de 3.041 de euro pe lună.

Remunerația lui Ion Rădoi o depășește și pe cea a directorului general al Metrorex și a șefilor de servicii din companie care câștigă net aproximativ 2.800 de euro, respectiv 2.300 de euro.

Potrivit declarației de avere, Ion Rădoi deține mai multe terenuri: unul agricol în Giurgiu, unul forestier, unul intravilan și unui extravilan, toate patru cumpărate în perioada 2001-2004, cât a ocupat funcția de deputat. Rădoi mai are și un apartament în București, o casă de vacanță în Dâmbovița, una în Sinaia, obținută în urma divorțului și o casă de locuit în Giurgiu, moștenită în urma decesului părinților.

Conform declarației de Avere, Ion Rădoi conduce o mașină marca Audi A6 din 1999 și are precizat că deține ceasuri și bijuterii în valoare de 6.500 de euro.

DNA și perchezițiile la casa lui Ion Rădoi. Care sunt acuzațiile

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că instituțiile unde se desfășoară perchezițiile sunt sediile primăriilor sectoarelor 3 și 5, conduse de Robert Negoiță și Cristian Popescu Piedone, și sediul Sindicatul Liber din Metrou, condus de fostul parlamentar PSD Ion Rădoi. De asemenea, anchetatorii au descins și la locuința liderului sindical.

Descinderile au loc în contextul în care în luna aprilie Metrorex a început demolarea spațiilor comerciale din metrou pe care le-a administrat sindicatul condus de Ion Rădoi, care încasa 75% din chirii.

Singurele sectoare în care chioșcurile din metrou nu au fost demolate sunt 3 și 5.

O parte din sindicaliștii conduși de Ion Rădoi și o parte din lucrătorii din spațiile comerciale au blocat circulația metroului printr-un protest spontan care a ținut metroul bucureștean pe loc aproape o zi întreagă. Blocarea metroului bucureștean a generat o pagubă directă de circa 2,8 milioane de lei, a anunțat ulterior Metrorex.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, le-a cerut atunci scuze bucureștenilor pentru că zeci de miniștri ai Transporturilor "au lăsat să se formeze un buboi enorm, o mafie la metrou" și a avut un mesaj tranșant pentru "liderul de cartel" Ion Rădoi: "S-a terminat, ceea ce ai făcut zeci de ani nu mai merge!".

Firma sindicatului de la metrou încasa 75% din veniturile pentru spațiile comerciale și 53% din banii pe publicitatea de la metrou

„Ca să înțelegeți încă un motiv pentru supărarea domnului Rădoi, aflați că, în mandatul Corpului de Control, este trecută în mod explicit și verificarea contractelor dintre Metrorex și firma Sindomet Servcom SRL. Firma este deținută în proporție de 100% de Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM), al cărui președinte este domnul Ion Rădoi”, spunea ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă în februarie când practic s-a declanșat conflictul cu USLM-ul lui Rădoi .

Potrivit ministurlui Drulă, „Sindomet Servcom SRL a avut două contracte cu Metrorex: unul pentru spațiile comerciale (expirat în 2018) prin care firma încasa 75% și Metrorex doar 25% din valorificarea acestora. Și un contract pentru spațiile de publicitate (expirat din 2019), din care Sindomet încasa 53%, iar Metrorex doar 47%”.

„S-a încercat prelungirea de facto a acestor contracte, Sindomet încasând în continuare sumele, dar Metrorex refuzând să încaseze partea sa (oricum PREA MICĂ) pentru că nu mai exista contract valabil. Corpul de Control va face lumină și în această poveste”, a detaliat Drulă.

Potrivit ministrului, firma Sindomet Servcom SRL a avut, în 2019, o cifră de afaceri de 7.981.344 lei și un profit de 6.197.855 lei, conform datelor publice disponibile.

„Sindomet Servcom SRL mai deține și un complex turistic la Bușteni, care oferă reducere de 99% pentru angajații Metrorex, care aleg să își petreacă cele 4 zile de recuperare, printre altele, la centrul turistic din Bușteni deținut de această firmă. Reducerea de 99% este suportată de Metrorex”, spune Drulă.

„Fostul deputat PSD, domnul Ion Rădoi, își simte amenințate interesele subterane. Acesta este adevăratul motiv pentru care îl deranjează că, în sfârșit, cineva se uită cu atenție la ce face cartelul pe care îl conduce”, avertizează Drulă.

Potrivit ministrului, câștigul mediu brut lunar per salariat al Metrorex, în anul 2020, era de 9.901 lei. „În propunerea de buget de venituri și cheltuieli pentru 2021, Metrorex are estimat un câștig mediu brut lunar per salariat de 12.739 lei”, spune Drulă.

CITEȘTE ȘI: