Este responsabilitatea și datoria statului să asigure siguranța cetățenilor, a afirmat sâmbătă ministrul Mediului, Tánczos Barna, după ce vineri un bărbat a fost rănit grav după ce a fost atacat de urs la o fermă din Harghita.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bărbatul a fost atacat de urs la o fermă de lângă Cristuru Secuiesc, el fiind supus unei intervenţii chirurgicale de 6 ore la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, potrivit unei postări pe Facebook a ministrului Mediului.

”Și această tragedie este un semnal de alarmă că modificarea legislației, care ar permite intervenția de urgență atunci când este semnalată prezența urșilor periculoși în localități, este indispensabilă și din ce în ce mai urgentă. Cele două proceduri, de intervenție imediată și de prevenție, trebuie să existe în paralel în soluționarea problemei”, spune acesta.

”Tocmai din aceste considerente lucrăm la proiectul de ordonanță pentru modificarea legislației, conform căruia în maximum 24 de ore de la sesizarea unui atac, în câteva ore la locul respectiv se va deplasa o echipă formată de jandarmi și vânători care va interveni gradual, în funcție de situație”, a scris Tánczos Barna pe rețeaua de socializare, adăugând că ”Trebuie să prevenim tragediile de acest tip”.

Ministrul anunțase încă de joi, cu o zi înainte de atacul din Harghita, că o ordonanță care vizează împușcarea urșilor agresivi în maxim 24 de ore de la sesizarea unei probleme va ajunge pe masa guvernului cel mai probabil în luna iulie.

El a argumentat că în România deja nu se mai poate vorbi exclusiv despre o intervenție umană asupra habitatului urșilor pentru a explica incursiunile tot mai dese ale acestora în zonele locuite, ci despre o înmulțire excesivă a populației de urși.

Activiștii spun însă că schimbarea legislației este un mod mascat de a da drumul la vânătoarea de trofee.

Citește și: VIDEO: Cum se numără urșii din pădure, atunci când chiar vrei să-i numeri. „283 de urși”- o poveste despre oameni și animale sălbatice în Munții Făgăraș, în pădurile Fundației Conservation Carpathia