Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunțat luni că amână o decizie privind instituirea stării de alertă, așa cum a cerut primarul Clotilde Armand, așteptând în acest sens un raport al Gărzii de Mediu. Reamintim că Armand a cerut vineri instituirea stării de alertă sanitară în sector, după ce firma de salubrizare Romprest a oprit din nou colectarea gunoiului de pe străzi din cauza conflictului cu primăria privind plata datoriilor.

Prefect Bucuresti, Alin StoicaFoto: AGERPRES

Prefectul Capitalei a cerut vineri Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Gărzii de Mediu să facă o analiză, spunând că, în funcţie de constatările acestora, va decide dacă își va da acordul pentru declararea stării de alertă în Sectorul 1.

"La acest moment nu am luat încă o decizie în sensul acceptării solicitării pentru că nu avem toate datele", a afirmat luni prefectul Capitalei.

El a spus că a primit răspunsul Agenției de Mediu, care nu a constatat depășiri ale unor indicatori, în timp ce DSP a amendat Romprest cu 4.000 de lei și a dispus să reînceapă colectarea gunoiului, ceea ce s-a și întâmplat sâmbătă.

Prefectul a spus că va răspunde solicitării lui Clotilde Armand după ce va primi raportul Gărzii de Mediu, care este așteptat marți.

Romprest a anunţat sâmbătă seară că reia activitatea de ridicare a gunoiului din Sectorul 1 al Capitalei, după ce trei firme au pus la dispoziţie staţiile lor de sortare.

„Romprest va mobiliza imediat toate resursele alocate serviciului pentru ca, pe măsură ce autospecialele se vor descărca la staţia de sortare, să intre în program de colectare a deşeurilor care s-au acumulat în sector începând cu data de 1 iunie 2021, dată la care accesul la staţiile de sortare agreate a fost interzis”, a transmis Romprest într-un comunicat.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat că va depune plângeri penale pentru infracțiunea de șantaj împotriva acționarilor companiei de salubritate Romprest și că va cere autorităților abilitate să ridice licența acestui operator. Mai mult, spune ea, va „solicita Consiliului Local Sector 1 și în Justiție rezilierea contractului cu acest operator șantajist”.

Cum a pornit noua criză a gunoiului din Sectorul 1

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a acuzat zilele trecute „un nou șantaj de tip mafiot” din partea companiei de salubrizare Romprest, care a anunțat din nou că nu mai ridică gunoiul din sector, edilul îndemnându-i pe bucureșteni să sesizeze Poliția Locală dacă nu li se ridică gunoiul.

Clotilde Armand a mai spus că dacă în cel mult 24 de ore de la anunțul companiei gunoiul nu este ridicat, va rezilia contractul și va aduce un alt operator de salubritate.

Vineri, primarul Sectorului 1 a cerut Prefecturii Capitalei să fie declarată „stare de alertă” în sector din cauza situației sanitare, în contextul în care sectorul a început din nou să se umple de gunoaie, pentru că firma Romprest a oprit din nou colectarea acestuia.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand le-a promis bucureștenilor că „acest episod negru din istoria Sectorului 1 cauzat de politicieni corupți și de mafia gunoaielor va lua curând sfârșit”.