La Parcul Industrial Brazi, în incinta căruia funcţionează incineratorul Eco Burn, unde are loc un incendiu puternic, erau depozitate mai multe tipuri de deșeuri, iar primele informații arată că nu sunt deșeuri medicale periculoase, însă sunt uleiuri, vopseluri, filtre de ulei, spune ministrul Mediului, Tanczos Barna. Potrivit șefului Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, în incinta halei ard peste 500 de tone de deșeuri.

Interventie pompieriFoto: ISU Vaslui

Ministrul Mediului a afirmat la Digi 24 că este posibil ca incendiul de la incineratorul de deșeuri periculoase din Prahova să fi fost provocat.

  • "La acea platformă au fost depozitate mai multe tipuri de deșeuri. Deșeuri medicale din primele informații nu sunt, dar sunt deșeuri periculoase – uleiuri, vopseluri (...).
  • Este extrem de riscant ca astfel de deșeuri să ajungă pe mâna unor oameni iresponsabili, pentru că se pare că e un incendiu provocat de cineva în mod intenționat. Activitatea de incinerare nu se desfășura acolo, era oprită de câteva luni. Erau deconectați și de la sursa de energie, de la gaze, pentru că nu plătiseră facturile. Așteptăm raportul de la ISU cu privire la sursa incendiului. E o ipoteză, e o posibilitate”, a spus ministrul, aflat la Brazi.

La rândul său, șeful Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, aflat și el la Brazi, a precizat că în interiorul halei erau peste 500 de tone de deșeuri: "Acolo existau peste 500 de tone de deșeuri periculoase și nepericuloase. De exmplu, uleiuri hidraulice din instalații".

El a spus că accesul în interior a fost îngrădit, pentru că exista pericol de prăbușire a clădirii.

Potrivit autorităţilor, societatea care deţine platforma face obiectul unei cercetări penale, ca urmare a controalelor Corpului de Control al ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi ale Gărzii Naţionale de Mediu, care au descoperit deficienţe privind respectarea legislaţiei de mediu.

Incendiul a izbucnit în noaptea de marți spre miercuri la o hală de depozitare a unei societăţi de incinerare a deşeurilor periculoase din Parcul Industrial Brazi și s-a extins, cuprinzând întreaga hală.

Potrivit ISU Prahova, deşeurile sunt aşezate pe platforme care au şi zece metri înălţime. ”Materialele combustibile din interiorul halei sunt depozitate pe platforme, unele deşeuri atingând şi până la 10 metri înălţime. În continuare nu se poate pătrunde în interior deoarece există riscuri pentru echipajele de salvatori”, a transmis ISU Prahova, conform News.ro.

Pompierii au precizat că se acţionează pentru lichidarea incendiului de la exterior şi de la înălţime și că încă nu au informaţii referitoare la o posibilă victimă surprinsă în interior.

  • "La sosirea echipajelor de pompieri la locul evenimentului incendiul se manifesta generalizat pe o suprafață de aproximativ 4.000 mp. Având în vedere fumul dens degajat la ora 04.55 s-a emis un mesaj Ro-Alert de avertizare a populației.
  • La ora 05.53 incendiul a fost localizat. 53 de pompieri acționează pentru lichidarea si înlăturarea efectelor negative.
  • O intervenție dificilă din cauza fumului dens, gazelor toxice degajate, cantității mari de materiale combustibile depozitate în vederea incinerarii, precum si lipsa hidrantilor in zona, autospecialele fiind alimentate de la doi operatori economici aflați la 50, respectiv 300 m.
  • Hala nu prezintă siguranta, plafonul s-a prăbușit iar echipajele nu pot pătrunde în interiorul acesteia, intervenția realizandu-se din exterior", a transmis ISU Prahova.

CITEȘTE ȘI:Incendiu la o hală de depozitare a deșeurilor periculoase din Brazi. Focul ar fi fost provocat de o mână criminală

Conform comisarilor de mediu, măsurătorile privind indicatorii de calitate a aerului monitorizaţi cu staţiile fixe de monitorizare din Municipiul Ploieşti şi localitatea Brazi, precum şi cei monitorizaţi cu laboratorul mobil al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova în zona de sud a Municipiului Ploieşti, nu au arătat creşteri sau depăşiri. Această afirmație a fost foarte aspru contrazisă de cei aflați în trafic, care au postat diverse mesaje pe pagina de Facebook a Gărzii de Mediu Prahova:

  • ”Nu va este rușine sa spuneti ca nu au fost măsurătorile depășite, sunt și alte instituții care monitorizează calitatea aerului exceptând cele controlate de dumneavoastră???”
  • Am trecut pe centura de Vest, pe langa Brazi, directia spre Bucuresti la ora 05:55. Cu instalatia de climatizare pe recirculare, abia mai puteai sa respiri in masina. Un fum gros si negru era dus de vant spre Ghighiu. Oameni buni, ne prostesc pe fata. Rusine!
  • La voi nu este rușine, este tupeu criminal. V-aș pune să stați lângă nenorocirea aia de incinerator zi și noapte.
  • Când vreodată ați constatat voi depășiri ale nivelurilor maxim admise? Câtă nesimțire puteți avea încât sa spuneți ca aerul nu este poluat?!... Ca măsurătorile indica valori normale?! Bai oamenilor, unii dintre noi au trecut prin zonă de dimineață. Mi-as fi dorit sa nu fi avut nevoie. Voi chiar ne luați de prosti, dar va vine și vouă rândul
  • Nu vă este bă rușine să ziceți așa ceva? Cum nu au fost depășiri? Luați-vă aparatele măsluite în brațe și plecați la stână.
  • Mințiți pe fata cu atâta nerușinare, ce aveți de câștigat după ascunderea adevărului, și voi incuiatilor respirați același aer de aici. Sa va fie rusine, meritați toți sa va dați demisia!

CITEȘTE ȘI: Incendiul din Brazi: Societatea de incinerare a deșeurilor avea activitatea suspendată. Firma era vizată de un dosar penal pentru încălcarea legislației mediului