Incineratorul de pe platforma companiei din localitatea Brazi avea instalaţia oprită din luna ianuarie, ca urmare a suspendării activităţii, potrivit informaţiilor publicate miercuri de Ministerul Mediului pe propria pagină de Facebook, după vizita ministrului de resort, Barna Tanczos, la SC Eco Burn SRL, ca urmare a incendiului puternicizbucnit în cursul acestei nopţi în hala incineratorului. La această oră, incendiul este încă în desfăşurare.

Tanczos BarnaFoto: AGERPRES

"Am cerut Gărzii Naţionale de Mediu şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova un raport privind cantităţile de deşeuri depozitate aici spre incinerare. De asemenea, aşteptăm concluziile ISU (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, n.r.) privind cauza incendiului, mai ales că în această hală este interzisă depozitarea deşeurilor medicale periculoase, iar incineratorul avea instalaţia oprită din ianuarie ca urmare a suspendării activităţii. Echipa Gărzii de Mediu împreună cu APM Prahova se află la faţa locului şi monitorizează calitatea aerului cu analizorul portabil din dotare, pe direcţia vântului, spre zona populată", a afirmat Tanczos, citat de Agerpres.

Potrivit Ministerului Mediului, SC Eco Burn SRL face obiectul unei cercetări penale în curs, ca urmare a controalelor Corpului de Control al Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Gărzii Naţionale de Mediu, care au surprins deficienţe privind respectarea legislaţiei de mediu.

În cursul nopţii de 2 iunie, la ora 2:45, Comisariatul Judeţean Prahova al Gărzii Naţionale de Mediu a fost anunţat, prin apel la 112, despre izbucnirea unui incendiu pe platforma incineratorului SC Eco Burn SRL din localitatea Brazi (judeţul Prahova).

"Din primele constatări, focul se manifestă în interiorul halei incineratorului (2.000 mp), cu degajare de fum dens în atmosferă, ca urmare a arderii necontrolate a deşeurilor din incintă. Din cauza degajărilor masive de fum, ISU Prahova a emis mesaj Ro-Alert către populaţie. Totuşi, datorită condiţiilor meteo (ploaie, direcţia vântului), indicatorii de calitate a aerului monitorizaţi la staţiile fixe de monitorizare din Municipiul Ploieşti şi localitatea Brazi, precum şi cei monitorizaţi cu laboratorului mobil al Agentiei pentru Protectia Mediului Prahova în zona de sud a Municipiului Ploieşti, nu au înregistrat creşteri sau depăşiri. Cauza producerii incendiului urmează să fie stabilită de ISU", notează ministerul de resort.

La această oră, incendiul este încă în desfăşurare, iar Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Prahova va continua să monitorizeze situaţia de pe amplasament, până la stingerea completă a tuturor focarelor. În acest context, se monitorizează calitatea aerului cu analizorul portabil din dotare, pe direcţia vântului spre zona populată.

Până la momentul actual, datele publicate de MMAP relevă faptul că s-au înregistrat uşoare creşteri pentru indicatorul monoxid de carbon (CO) pe latura de sud-est a incendiului (Centură - intrarea pe autostrada A3). Direcţia vântului este dinspre nord-vest spre sud-est, iar viteza vântului este slabă spre calm atmosferic, subliniază sursa citată.