Pașaportul moldovenesc cu numele Nicolai Popa, folosit de un agent rus implicat, între altele, în tentativa de asasinare a lui Sergei Skripal, este fals, au spus autoritățile de evidența populației din Republica Moldova.

Spionul rus ”Nicolai Popa”Foto: Deschide.md

Ce a precizat Agenția de Servicii Publice din R. Moldova, potrivit Deschide.md:

„În contextul informațiilor apărute public, referitoare la pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, eliberat pe numele Nicolai Popa, născut la data de 18.07.1979, Agenția Servicii Publice informează:

În Registrul de stat al populației al Republicii Moldova nu este luată în evidență persoana cu datele identificatoare menționate.

Paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova cu numărul A3194368 a fost eliberat pe numele altei persoane (informația detaliată reprezintă date cu caracter personal, prelucrarea cărora se efectuează cu consimțământul subiectului datelor cu caracter personal (Legea nr.133/2011 privind protecția datelor cu caracter personal)”.

Poliția cehă i-a dat în căutare pe agenții GRU ce au fost implicați și în otrăvirea lui Serghei Skripal și spune că unul din cei doi agenți ai serviciilor speciale ruse s-a legitimat în Cehia cu un pașaport moldovenesc emis pe numele Nicolae Popa, potrivit Radio Europa Liberă Moldova.

„Persoanele au folosit cel puțin două identități. Prima dată aceștia s-au legitimat cu două pașapoarte rusești cu numele Alexandr Petrov, născut la 13 iulie 1979, și Ruslan Boșirov, născut la 12 aprilie 1978, iar ulterior printr-un pașaport moldovenesc pe numele lui Nicolai Popa, născut pe 18 iulie 1979, și un pașaport al Tadjikistanului eliberat pe numele Ruslan Tabarov, născut 23 octombrie 1975”, se spune în anunțul publicat de Poliția cehă.

Poliția cehă a anunțat sâmbătă că este în căutarea a doi bărbați ce dețin mai multe pașapoarte, inclusiv pașapoarte rusești cu numele Alexander Petrov și Ruslan Boshirov, transmite Reuters.

Anunțul a venit în aceeași zi cu cel al expulzării a 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga, în condițiile în care poliția cehă suspectează că membrii serviciului militar rus GRU au fost implicați în explozia de la un depozit de armament din localitatea cehă Vrbětice în 2014.