Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, spune că în urma discuțiilor de la Prefectura București nu s-a ajuns la un acord cu sindicaliştii care au blocat vineri circulația metroului, iar ceea ce au prezentat ei drept un rezultat al unor negocieri sunt, de fapt, cerinţele lor. "Dumnealor solicită să meargă totul aşa cum a fost până acum, adică cu acelaşi număr de personal şi aceleaşi salarii, lucru care este imposibil în contextul legii bugetului de stat, care prevede că bugetul salarial pe 2021 nu poate fi mai mare decât cel pe 2020, or cu creşterea de 18%, matematic, nu se poate", a declarat ministrul.

Drulă a spus, vineri seară, la Digi 24, liniile au fost blocate vineri și de persoane care nu erau angajați ai Metrorex, fiind "o organizare de tipul unei galerii de fotbal", făcută joi seara pentru a bloca funcționarea metroului, nu o grevă, ci o infracțiune.
- "Domnul Rădoi are experiență cu lucrurile astea și sție că este interzisă greva în timpul stării de alertă, aseară (joi seară -n.r.), ca o galerie de fotbal, a hotărât că se taie curentul și dimineață nu mai pot circula trenurile. În același timp, colegi de-ai celor care au protestat au mers la muncă, îi felicit pentru asta, au stat în depouri și au așteptat toată ziua să muncească. Ieri s-a trimis o somație de eliberare a acelor spații comerciale care erau ocupate ilegal. Domnul Rădoi a orchestrat această acțiune ilegală”, a declarat Cătălin Drulă.
Ministrul Transportului a mai precizat că nu există niciun acord între sindicaliști și Consiliul de Administrație, ci doar continuarea unui dialog în zilele următoare. Drulă a dat asigurări că o astfel se situație, suspendarea circulației trenurilor, nu se va mai repeta.
- “Nu există niciun fel de acord, dumnealor solicită să meargă totul ca acum, adică cu același personal și aceleași salarii, ceea ce e imposibil. Nu există venituri ale companiei plus compensații care să acopere acele salarii, au primit o majorare în condiții de pandemie, cu 18%, în contextul în care veniturile s-au prăbușit, traficul de călatori, la fel. Un consilier al directorului Metrorex, un traducător, un jurist câștigă 8000-9000 de lei net, cei cu poziții de conducere câștigă 13.000. Salariile s-au dublat în ultimii ani și s-a ajuns la o situație nesustenabilă și, matematic, nu se mai închide bugetul.
- Pentru a nu ajunge în insolvență, Consiliul de Administrație a avut o întâlnire cu sindicatul și le-a spus aceste lucruri, eventual o eșalonare a acestei creșteri salariale. Dar astăzi problema a fost legată de spațiile comerciale care sunt ocupate ilegal, ieri au fost emise somații pentru eliberarea acestor spații ocupate pe domeniul public, fără drept. Noi nu negociem legea.
- Consiliul de Administrație a acceptat continuarea unor discuții, dialogul social real este normal și în următoarele zile vom continua. Apune o epocă azi, ce s-a întâmplat astăzi, nu se va mai întâmpla. Oamenii care au făcut astăzi aceste acțiuni riscă să meargă la închisoare pentru domnul Rădoi. Greva este un drept, dar nu s-a exercitat nimic în această zonă, a fost o acțiune de tipul unei galerii de fotbal.
- Eu sunt convins că nu se va repeta situația de astăzi pentru că oamenii și-au dat seama că nu merită să facă infracțiuni pentru un lider de sindicat care se poartă ca un șef de cartel. Acea epocă în care acest lider de sindicat ordona miniștrilor, s-a încheiat.
- Când sindicatul conduce o companie și interesele companiei nu sunt puse nicăieri, nu contează dacă acea companie intră în faliment sau nu, contează să controlăm tot ce se întâmplă în companie, cu directori servili, cu oameni controlați”, a adăugat Drulă.
Bucureştiul a fost vineri paralizat de greva de la metrou. Peste 250.000 de călători au rămas dimineaţă fără transport, după ce sindicaliştii din Metrorex au decis să facă un protest spontan. Circulația a fost reluată de vineri seară, începând cu ora 22.00.