Premierul Florin Cîţu a anunţat, luni, că de la ora 13.00 se va întâlni cu primarul general al Capitalei și cu primarii de sector, în condițiile în care rata de infectare în București se apropie de 6, iar de la ora 16.00 va avea o discuție cu toți prefecții, el spunând că este momentul ca soluțiile să vină de la autoritățile locale.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • ”Am văzut şi eu, ca şi dumneavoastră, imaginile cu ce s-a întâmplat în weekend-ul trecut în cluburi şi în staţiunile montane şi vreau să vă spun că sunt foarte supărat să văd că există o minoritate dintre concetăţenii noştri care încă nu vrea să respecte regulile în vigoare. Implicaţiile sunt pentru toţi”, a declarat, luni, Florin Cîţu.

El a anunţat că de la ora 13.00 va discuta cu primarul general şi cu primarii de sector, de la ora 16.00 va avea discuții cu toţi prefecţii, iar marţi, cu primarii de municipii și cu șefii consiliilor județene.

  • ”Este momentul ca soluţiile să vină de la autorităţile locale. Știm că există particularități pentru fiecare județ, municipiu. Mă astept ca, așa cum avem discuții de fiecare dată despre buget, să susținem aceste localități, să vină și cu soluții pentru situația dificilă prin care trece România", a afirmat Cîțu.

Ce spune despre o eventuală carantinare a Capitalei

Cîţu a mai spus că nu-şi doreşte să se ajungă la carantinarea Capitalei, iar decizia va fi luată după ce se vor fi ascultate toate opiniile - ale specialiştilor şi ale primarilor.

  • ”Am vrut să păstrăm economia deschisă pentru că doar aşa putem să plătim costul pandemiei, avem nevoie de economie deschisă. Am găsit anul trecut soluţii pentru a menţine economia deschisă. Personal, bineînţeles că-mi doresc să nu ajungem la o situaţie de caratinare.
  • Ascult toate opiniile specialiştilor, decizia o luăm după aceea. Opiniile care vin de la Ministerul Sănătăţii sunt importante, dar decizia o luăm după ce ascultăm toate opiniile, și ale primarilor”, a adăugat Florin Cîțu.

Duminică, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că nu exclude varianta ca, după depăşirea incidenţei de 6 la 1.000 de locuitori, Capitala să intre în carantină şi „foarte probabil” una dintre măsuri va fi ca bucureştenii să iasă din casă cu declaraţii pe proprie răspundere.

Întrebat dacă este posibil ca după o rată de 6/1.000 Capitala să intre în carantină, Voiculescu a răspuns: „Nu putem exclude acest lucru şi după 6 la mie şi senzaţia mea este că vom ajunge acolo în câteva zile, nicio măsură nu poate fi eliminată”.

Luni, ministrul de Interne, Lucian Bode, a spus că o decizie de instituire a carantinei în București nu se va lua doar dacă incidența cazurilor la mia de locuitori va trece de 6 și că nu trebuie transmise mesaje care induc panica.

"Nu doar indicele conduce la această decizie. Sunt mai mulți factori. Nu trebuie să ne grăbim să dăm mesaje care să inducă panică în populatie. Sper să nu ajungem în această situație. Împreună cu DSP, INSP cu toți factorii implicați vom lua o decizie, dar nu doar pe baza acestui indice”, a declarat Bode la Digi 24.