Problema migranţilor care vin din alte centre de refugiaţi din ţară la Timişoara este o problemă naţională şi nu trebuie lăsată spre rezolvare doar pe umerii autorităţilor locale, a declarat primarul Dominic Fritz, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o luni, la sediul primăriei, cu reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ai Agenţiei ONU pentru refugiaţi (UNHCR) România.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Avem, la Timişoara, o situaţie singulară în România, pentru că cei mai mulţi dintre migranţi ajung la Timişoara. Suntem singura autoritate din judeţ care asigură carantinarea migranţilor şi este o situaţie care trebuie să se schimbe. Sunt persoane fără adăpost, cu probleme sociale şi de sănătate care trebuie gestionate şi simţim că noi, ca oraş, nu avem resursele necesare. Este o problemă naţională şi nu trebuie lăsată Timişoara să se descurce singură. (...) De pildă, duminică, într-o acţiune a Poliţiei Locale au fost depistaţi 31 de migranţi din cinci centre din ţară, chiar şi de la Rădăuţi, Maramureş", a explicat Dominic Fritz, într-un comunicat citat de Agerpres.

El a subliniat că cei mai mulţi migranţi sunt depistaţi pe străzile oraşului, iar Poliţia Locală nu are alte pârghii decât să-i îndrume să se întoarcă în centrele din care au venit.

Fritz a afirmat că situaţia este încă stabilă, dar trebuie luate măsuri pentru a fi menţinută sub control, una dintre măsuri fiind de carantinare în pensiuni, costul cazării fiind decontat de Ministerul Sănătăţii.

Reprezentantul UNHCR România, doamna Nisreen Rubaian, a declarat că apreciază eforturile Timişoarei, dar măsurile luate de administraţia locală sunt pe termen scurt şi ar fi nevoie de politici pe termen lung, care trebuie avute în vedere de organismele de la un alt nivel.

Citește și: