Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, spune că a avut o discuţie telefonică cu ministrul de Interne, Lucian Bode, în care i-a transmis că are nevoie de susţinere şi de soluţii pragmatice legate de numărul mare de migranţi care se află în Timişoara, în drum spre Europa de Vest.

migranti sub cerul liber, la TimișoaraFoto: LOGS - Grup de Inițiative Sociale

Fritz a spus că săptămâna trecută a avut și o întâlnire cu reprezentanții Poliției Locale, ai Inspectoratului pentru Imigrări, ai Poliției Județene și ai societăţii civile, pentru ca situaţia de acum nu este una acceptabilă.

  • "Nu este acceptabil nici pentru migranţi, nici pentru timişoreni. L-am rugat pe domnul ministru să ne susţină cu soluţii pragmatice pentru gestionarea acestei provocări.
  • Nu putem să avem în continuare în zona Gării de Nord un spot unde sunt zeci de migranţi fără adăpost fără să avem o soluţie reală pentru ei. Eu susţin în continuare ca cei care sunt solicitanţi de azil şi au cazare într-un centru din ţară, în momentul în care nu au cazare în Timişoara trebuie să fie transportaţi înapoi la locul în care sunt arondaţi. O să continui această discuţie cu domnul ministru şi sunt sigur că nu e ultima mea deplasare în această speţă”, a declarat Fritz, marți, într-o conferință de presă, potrivit News.ro.

El a ridicat problema migranţilor şi într-o discuţie cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, spunând că l-a rugat să analizeze dacă nu avem nevoie de schimbări legislative în domeniu.

  • ”Avem o societate civilă în Timişoara care asigură hrana şi o bază de ajutor şi pentru aceşti migranţi. Nu ajută pe nimeni daca avem oameni care sunt şi flămânzi. Mulţumesc tuturor care înţeleg că e o situaţie dificilă pe care trebuie să o tratăm cu umanitate, fermitate şi legalitate”, a declarat Fritz.

Primarul Timişoarei s-a declarat nemulţumit în mai multe rânduri că Guvernul nu se implică în problema migranţilor care sunt în număr tot mai mare în vestul ţării. El spunea că, în doar două săptămâni, peste o mie de migranţi au fost carantinaţi la Timişoara.

El atrăgea atenția că există o problemă de legislaţie pentru că o bună parte din migranţi sunt înregistraţi la IGI, primesc documente de solicitanţi de azil şi cu asta au drept de şedere de un an în România. Sunt duşi în centre de solicitanţi de azil, dar nu pot fi ţinuti acolo și vin înapoi în Timişoara, în speranţa că de acolo vor găsi o cale spre occident.