Turiștii români care erau blocați în continuare pe aeroportul din Cancun au fost lăsați să intre în Mexic, cu excepția a 5 cetățeni români, cauza existenței unei alerte de securitate individuale, a anunțat joi Ministerul de Externe. Reamintim că peste 200 de turiști români au rămas blocați în aeroporturi din Mexic, după ce li s-a refuzat accesul în această țară, ei reclamând că le-au fost luate documentele și telefoanele și au fost sechestrați într-o cameră.

Steagul MexiculuiFoto: Wikipedia

Ministerul de Externe a transmis, joi, că situația românilor a fost "remediată", iar ministrul mexican de Externe i-a transmis lui Bogdan Aurescu "regrete pentru impactul negativ produs de acțiunile autorităților mexicane".

Astfel, tuturor cetățenilor români blocați în aeroport li s-a permis accesul în Mexic, cu excepția a 5 cetățeni români pentru care a fost dispusă măsura nepermiterii intrării, din cauza existenței unei alerte de securitate individuale, aceștia urmând a se întoarce în țară în cursul acestei zile.

Potrivit MAE, toți cetățenii români au fost reevaluați în mod individual cu privire la condițiile de intrare pe teritoriul mexican.

"De asemenea, ca urmare a demersurilor efectuate mai ales cu prilejul discuției telefonice a ministrului Aurescu cu omologul mexican, când partea română a subliniat că alertele de securitate cu caracter general vizând persoanele de cetățenie română sunt inadmisibile, autoritățile mexicane au confirmat faptul că eventualele alerte de securitate care pot afecta dreptul cetățenilor străini de intrare pe teritoriul mexican trebuie să fie întotdeauna cu caracter individual, iar eventuale decizii de nepermitere a accesului pe teritoriul mexican trebuie fundamentate pe evaluări individuale, de la caz la caz, și nediscriminatorii. Partea română și cea mexicană vor păstra în perioada următoare un contact apropiat pentru prevenirea unor probleme similare", a mai transmis Ministerul de Externe.

MAE reiterează recomandarea adresată cetățenilor români să fie precauți în decizia de a călători în scop turistic în această perioadă, mai ales în cazul destinațiilor care sunt afectate de pandemia de COVID-19. MAE reamintește, în context, că zonele Ciudad de Mexico și Cancun sunt clasificate ca zone cu risc epidemiologic ridicat în contextul pandemiei de COVID-19 (Ciudad de Mexico este considerată zonă roșie, iar Cancun, zonă portocalie).

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ciudad de Mexico: 00 52 55 5280 0447 și 00 52 55 5280 1869, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice la Ciudad de Mexico: 00 52 55 38 833 072.

Reamintim că peste 200 de români care au mers în Mexic la bordul a două avioane au rămas blocați din 30 ianuarie în aeroporturile din Mexico City și Cancun, după ce autoritățile nu le-au permis accesul în acestă țară. Unii dintre ei au reclamat că la sosirea pe aeroport autoritățile le-ar fi confiscat telefoanele, pașapoartele și cardurile.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu spunea miercuri că pe aeroportul din Cancun mai erau blocați 114 turiști români, iar alți 102 au fost întorși în țară. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă, este o atitudine neprietenoasă din partea autorităților mexicane față de cetățenii români. "Este o situație care riscă să ducă Mexicul la pierderea de turiști, de bani și de credibilitate ca destinație de călătorie, prin astfel de acțiuni”, afirma ministrul de Externe.

Potrivit lui Aurescu, românii au acuzat abuzuri ale polițiștilor de frontieră, lipsa apei și a hranei pe durata așteptării, dar și spațiile improprii în care sunt ținuți.