Ministerul Afacerilor Externe spune că în ultimele trei zile a primit o serie de solicitări din partea unor turiști români cărora nu le-a fost permisă intrarea în Mexic, la sosirea pe aeroporturile din Mexico City și Cancun. Ei au semnalat că la sosirea pe aeroport autoritățile le-ar fi confiscat telefoanele, pașapoartele și cardurile. MAE afirmă că a semnalat situația ministerului afacerilor externe mexican, subliniind că astfel de decizii ar trebui fundamentate solid și implementate cu respectarea strictă a drepturilor cetățenilor români.

Steagul MexiculuiFoto: Wikipedia

Zeci de români - pasagerii a două avioane în Cancun - sunt blocați din 30 ianuarie în aeroportul din orașul turistic din Mexic, iar autoritățile le-ar fi luat documentele și telefoanele mobile, potrivit Digi 24.

  • "(...) Am ajuns în Cancun cu o cursă Lufthansa, 85 de români, am fost întâmpinați de oamenii de securitate, care ne-au îndreptat spre o poartă, s-au uitat puțin spre ele, ne-au cerut telefoanele mobile să le predăm, ne-au băgat în două camere toți înghesuiți, COVID nu mai conta”, a relatat pentru Digi 24 un bărbat.
  • "Ne-au spus că asta este procedura, să ne oprească pașapoartele și telefoanele până când se lămuresc treburile, să ne verifice CIA și FBI, să vadă dacă putem intra în Mexic. După două ore ne-au verificat aceste două agenții și nu am fost potriviți niciunul pentru Mexic”, a completat o femeie.
  • "Suntem sechestrați in aeroportul din Cancun, alături de 84 de romani ...de 24 de ore. Va rog sunați autoritățile. scriu acest post din geanta de mâna. Urgenttttt nu avem acces la telefoane, Pașapoarte și carduri ajutor.
  • Nu am primit apa și nici mâncare. Autoritățile mexicane ne brusceaza, suntem ținuți cu închiși și mergem la toaleta însoțiți.
  • Guvernul Mexican a Arestat practic toții romanii ajunși la control Pașapoarte, telefon confiscat și fără dreptul de a suna la ambasada. Urmează sa fim deportați cu primul zbor, peste 15 ore", a scris pe Facebook Gabriel Horț, un alt român aflat în acestă situație.

"

Ce spune ministerul român de Externe

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, marți, că în perioada 30-31 ianuarie Ambasada României la Ciudad de Mexico a primit o serie de solicitări de asistență consulară din partea unor români cărora nu le-a fost permisă intrarea în Statele Unite Mexicane, la sosirea pe aeroporturile din Mexico City și Cancun. În acest context, reprezentanții ambasadei au făcut, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale pentru obținerea unor informații suplimentare cu privire la situația cetățenilor români și motivele refuzului accesului pe teritoriul mexican.

Potrivit datelor preliminare comunicate de autoritățile mexicane cu competențe în domeniul migrației, deciziile de interzicere a accesului pe teritoriul mexican au fost adoptate atât pe baza răspunsurilor cetățenilor români la interviul realizat la sosire (scopul călătoriei nu ar fi fost justificat corespunzător), cât și ca urmare a identificării unor alerte la verificarea documentelor de călătorie prezentate de persoanele în cauză, precizează ministerul român de Externe.

MAE spune că misiunile diplomatice nu au competențe în a modifica deciziile autorităților din statele de reședință și că Ambasada României la Ciudad de Mexico a semnalat situația ministerului afacerilor externe mexican, exprimându-și nemulțumirea și subliniind importanța ca astfel de decizii să fie fundamentate solid și implementate cu respectarea strictă a drepturilor cetățenilor români.

Ministerul Afacerilor Externe mai precizează că este în dialog cu Ambasada Statelor Unite Mexicane la București pentru clarificarea situației și pentru găsirea unor soluții cu privire la accesul turiștilor români în Mexic.

În acest context, MAE precizează că autoritățile mexicane au intensificat controalele la punctele de frontieră.

Ministerul Afacerilor Externe amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ciudad de Mexico: 00 52 55 5280 0447 și 00 52 55 5280 1869, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice la Ciudad de Mexico: 00 52 55 38 833 072.