Peste 100 de turiști români cărora li s-a interzis accesul în Mexic erau blocați și miercuri pe aeroportul din Cancun, în timp ce alți 102 au fost întorși în țară, afirmă ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, el calificând situația drept inadmisibilă. Potrivit lui Aurescu, românii au acuzat abuzuri ale polițiștilor de frontieră, lipsa apei și a hranei pe durata așteptării, dar și spațiile improprii în care sunt ținuți.

Bogdan AurescuFoto: AGERPRES

Ministrul de Externe a precizat, miercuri, într-o conferință de presă, că în acest moment pe aeroportul din Cancun sunt blocați 114 turiști români, așteptând să se poată întoarce acasă, iar alți 102 au fost întorși în țară. El a precizat că s-au făcut demersuri pe lângă compania Lufthansa pentru trimiterea unei aeronave mai mari care să îi aducă în Europa pe toți cei 114 turiști români.

  • "Suntem profund preocupați de situația cu care s-au confruntat cetățenii români care planificau vacanța în Mexic și care sunt afectați de deciziile recente ale autorităților mexicane.
  • Este inadmisibil ceea ce se întâmplă, este o atitudine neprietenoasă din partea autorităților mexicane față de cetățenii români. Este o situație care riscă să ducă Mexicul la pierderea de turiști, de bani și de credibilitate ca destinație de călătorie, prin astfel de acțiuni”, a spus ministrul de Externe.

Aurescu a precizat că situația a fost semnalată marți ambasadorului mexican la București și s-a cerut în regim de urgență clarificarea motivelor acestor decizii și sistarea acestor măsuri arbitrare în cele mai multe cazuri, iar astăzi va trimite un mesaj omologului său mexican: "(...) Voi reitera faptul că aceste decizii nu pot să fie arbitrare, trebuie să fie foarte clar fundamentate, să aibă la bază evaluări individuale de la caz la caz. Am solicitat și voi continua o abordare transparentă și predictibilă, mai ales în contextul pandemic actual”.

Potrivit lui Aurescu, românii blocați pe aeroportul din Cancun au acuzat abuzuri ale polițiștilor de frontieră, discuțiile le-au purtat doar în limba spaniolă, au acuzat lipsa apei și a hranei pe durata așteptării și spațiile improprii în care sunt ținuți.

  • "Faptul că un stat suveran poate decide cu privire la accesul străinilor pe propriul teritoriu nu trebuie și nu poate să încalce drepturile acestora în procesul de implementare a unor astfel de decizii și trebuie să se evite situațiile ofensatoare. Cetățenii români trebuie tratați cu respect", a mai spus Bogdan Aurescu.

Potrivit acestuia, până la clarificarea situației, apelul MAE către români este ca, pentru moment, să evite călătoriile în Mexic, iar în acest sens va fi transmisă și o alertă de călătorie.

El a precizat că autoritățile mexicane au transmis că, din punct de vedere epidemiologic, zona Mexico City este clasificată drept zonă roșie, iar zona Cancun, zonă portocalie.

"Ne-au luat telefoanele și pașapoartele și ne-au sechestrat"

O româncă din grupul de turiști a declarat la Digi 24, sub protecția anonimatului, că la sosirea în Mexic, unde a mers cu soțul și cu cei trei copii mici, au fost băgați într-o cameră din aeroport, fără nicio explicație, după ce li s-au confiscat pașapoartele și telefoanele mobile.

  • "Ne-au sechestrat pe toți într-o cameră din aeroport, în spatele căreia aveam două toalete. (...) Au scos apoi din cameră doar familiile cu copii, ne-au ținut peste o oră în picioare, fără explicații, apoi a venit cineva și ne-a spus că totul este politic. La un moment dat, le-am spus că e ilegal și ne-au răspuns că nu îi interesează, că e țara lor și că dacă mai vorbim ajungem la închisoare", a relatat femeia.

Ea a spus că a plătit pentru această vacanță aproximativ 9.000 de euro, dar că, prin agenția de turism, a reușit să recupereze banii dați pentru cazare.

Reamintim că peste 200 de români care au mers în Mexic la bordul a două avioane au rămas blocați din 30 ianuarie în aeroporturile din Mexico City și Cancun, după ce autoritățile nu le-au permis accesul în acestă țară. Unii dintre ei au reclamat că la sosirea pe aeroport autoritățile le-ar fi confiscat telefoanele, pașapoartele și cardurile.

  • "Suntem sechestrați in aeroportul din Cancun, alături de 84 de romani ...de 24 de ore. Va rog sunați autoritățile. scriu acest post din geanta de mâna. Urgenttttt nu avem acces la telefoane, Pașapoarte și carduri ajutor.
  • Nu am primit apa și nici mâncare. Autoritățile mexicane ne brusceaza, suntem ținuți închiși și mergem la toaleta însoțiți.
  • Guvernul Mexican a Arestat practic toții romanii ajunși la control Pașapoarte, telefon confiscat și fără dreptul de a suna la ambasada. Urmează sa fim deportați cu primul zbor, peste 15 ore", scria pe Facebook Gabriel Horț, un român aflat în această situație.